Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Fălticeni

Județ: Suceava Site-uri utile:
Primaria Fălticeni
Regiunea geografică: Bucovina
Populație: 25 723 loc (locul 74)
Recensământ: 2003
Suprafață: 29 km2 (locul 192)
Densitate: 1 004 loc/km2 (locul 28)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1490 (locul 132)
Latitudine: 47 grade 27' 35"
Longitudine: 26 grade 18' 00"
Localități: Șoldănești, Țarna Mare
Primar: Vasile Tofan, PNL, 2004
 
Fălticeni este un municipiu în județul Suceava situat la 25 km de orașul Suceava.

Localizare Fălticeni


Fălticeniul se află în partea de sud-est a județului Suceava, pe șoseaua Europeană E85; la 80 km de Roman și 25 km de Suceava. La Fălticeni se mai poate ajunge pe linia ferată secundară Dolhasca-Fălticeni, de 24 km lungime. Lucrările la această linie au început la 25 aprilie 1885 și s-au terminat la 28 mai 1887.

Împrejurimi Fălticeni


Din Fălticeni se văd culmile Munților Stânișoarei (altitudinea maximă 1531m în vârful Bivolul); în față este un orizont de înălțimi subcarpatice - Dealul lui Ciocan (624m), Dealul Înalt (503m), Culmea Pleșului (915m); mai aproape, este culoarul depresionar al văii Moldovei.

Clima Fălticeni


Clima orașului se încadrează tipului temperat-continental, caracteristic zonelor de podiș. Temperatura medie atinge 7-8°C, cantitate medie anuală a precipitațiilor 621 mm. Cea mai ridicată temperatură înregistrată la Fălticeni a fost de +37°C (la 16 august 1905)(+40*C 18 iulie 2007), iar cea mai scăzută −30°C (la 2 ianuarie 1909 și 24 ianuarie 1950). Temperaturile medii anuale de primăvară sunt destul de scăzute (+1,5°C în martie, +8,1°C în aprilie) ceea ce are drept urmare înflorirea târzie a pomilor și prin aceasta evitarea înghețurilor și brumelor.

Istorie Fălticeni


Despre orașul Fălticeni se spune în "Marele Dicționar Geografic al României" că este întemeiat de Ioniță Bașotă în anul 1780, prin hrisovul domnitorului Constantin Moruzi, din 8 august, și că îndată după întemeiere, târgul Șoldănești, adică Fălticenii de astăzi, s-a populat cu locuitori din satul Baia; refugiați aici în urma unei mari inundații a râului Moldova (nu există însă nici o atestare documentară în acest sens).

Din anumite cercetări se spune că orașul a existat înainte de data hrisovului domnesc din 8 august 1780. Satul "Folticeni" este menționat în documente din 1490 și 1550, când voievodul Alexandru Lăpușneanu scrie că satul și terenul aferent aparțin mănăstirii Moldovița.

Fălticenii sunt o transformare în oraș a unor sate existente încă de pe la 1400 și mai devreme. Numele s-a schimbat din Șoldănești în Fălticeni în anul 1836 după numele satului și moșiei Fălticenii Vechi.

În perioada interbelică a fost reședința județului Baia.

Demografie Fălticeni


Cultură Fălticeni


Fălticeni este un punct de reper pentru cultura si știința națională. Un mare număr de persoane marcante s-au format și au creat în Fălticeni. După București și Iași, Fălticeniul este al treilea oraș din țară ca număr de scriitori autohtoni. Raportat, însă, la numărul de locuitori, Fălticeniul se situează pe primul loc în România. Fălticeni a dat României zeci de oameni ai literelor de talie națională și recunoaștere mondială. Orașul a format 16 academicieni, 12 generali, 60 de doctori în cultură și știință.

Personalități Fălticeni


Târgul Fălticeni se afirmă în cultura națională începând de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Din bogatul lexicon al personalităților fălticenene fac parte scriitorii Matei Milo, Enache Gane, Costache Gane, Maria Cantacuzino, Nicolae Istrati, Nicu Gane, Ion Creangă, Nicolae Beldiceanu, Mihail Sadoveanu, Ion Dragoslav, Anton Holban, Horia Lovinescu, Vasile Lovinescu, Nicolae Labiș, Vasile Savel, Nicolae Jianu, Mihail Șerban și Grigore Ilisei, istoricii, criticii literari și filologii Eugen Lovinescu, Alexandru Lambrior, Teodor V. Stefanelli, Virgil Tempeanu, Gheorghe Cardaș, Mihai Gafița, A.G. Stino, Constantin Ciopraga, Cornel Dimitriu, Ștefan S. Gorovei; oamenii de teatru și muzicienii Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, Paul Călinescu, George Adamachi, Alexandru Alger, artiștii plastici Ion Irimescu, Ștefan Șoldanescu, Dimitrie Hârlescu, Aurel Băeșu, Maria Mihăescu, Mihai Camaruț, Vasile Vasiliu-Falti, Teodor Tatos, folcloriștii Artur Gorovei și Mihai Lupescu, oamenii de știință Dimitrie Leonida, Nicolae Grigoraș, Vasile Ciurea, Mihai Băcescu, Eliot Sorel, Sofia Ionescu-Ogrezeanu și Florin Constantin Ghiurea etc.
 
 
Stema orașului Fălticeni
Stema orasului Fălticeni
 
Poziția orașului Fălticeni în cadrul județului Suceava
Pozitia orasului Fălticeni in cadrul judetului Suceava
 
Harta rutieră a orașului Fălticeni


Hoteluri din Fălticeni

Vedere din satelit a orașului Fălticeni


Cazare in Fălticeni

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Fălticeni