Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Horezu

Județ: Vâlcea Site-uri utile:
Primaria Horezu
Regiunea geografică: Oltenia
Populație: 6 263 loc (locul 262)
Recensământ: 2002
Suprafață: 117 km2 (locul 67)
Densitate: 63 loc/km2 (locul 155)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 45 grade 08' 36"
Longitudine: 23 grade 59' 30"
Localități: Ifrimești, Râmești, Romanii de Jos, Romanii de Sus, Tănăsești, Urșani
Primar: Gheorghe Niță, PNL, 2004
 
Orașul Horezu, se află așezat în partea centrală a județului Vâlcea, România. Este aproximativ așezat la mijlocul distanței dintre Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu.

Istoric Horezu


Moto:"Aici suntem în mijlocul județului Vâlcea, podoaba mândrei Oltenii și unul dintre cele mai frumoase ținuturi ale țării." ("România pitorească" - Alexandru Vlahuță despre "Hurez")

Descoperirile făcute în urma cercetărilor arheologice din zona "Ferigile", de lângă Horezu au scos la iveală mărturii arheologice din secolele al IX-lea și al XIIl-lea privind localizarea unor așezări umane. Menționez că "regiunea subcarpatică" a actualei zone Horezu a făcut parte din "Cnezatul lui Farcaș", menționat documentar prin "Diploma regelui Bela al IV al Ungariei".

Dezvoltarea așezărilor horezene este legată de traseele de transhumanță, de drumurile haiducilor, care traversau zona precum și de drumul sării care "pornea de la Ocnele Mari, trecea prin Pietrarii de Jos și din Horezu continua către Slătioara și ajungea la Cernești".

Localitate, astăzi orașul Horezu, este atestat documentar într-un hristov aparținând domnitorului Vlad Călugărul din anul 1487, care pomenea de "satul Hurez".

Denumirea actuală provine de la numele de "ciuhurez", pasăre asemănătoare bufniței care populează pădurile din jur. Numele de "Hurezi" a aparținut inițial actualei localități componente "Romani de Jos", pe valea râului cu același nume, despre care se fac mențiuni documentare în secolul XV-lea. La sfârșitul secolului al XVII-lea este menționată documentar cifra de 100 de locuitori "rumâni" în satul "Romani de Jos".

Aici, la "Romani de Jos" domnul martir Constantin Brâncoveanu, construiește o mănăstire care reprezintă "o sinteză a artei și măestriei poporului român până în acel timp", mănăstirea Horezu, construcție care s-a făcut între anii 1690-1693. A târnosit-o la 8 septembrie 1693.

Cu timpul, vatra satului se mută peste deal la circa 2 km, probabil datorită faptului că traseele de transhumanță, cât și celelalte drumuri se intersectau în acel loc. Era deci un loc prielnic dezvoltării unui târg, unde oamenii din zonă puteau proceda la diferite schimburi comerciale. Oierii vindeau lână și brânză, cumpărau cereale și produse de băcănie. Olarii vindeau produse ceramice necesare în gospodăriile rurale și-și luau hrană.

Demografie Horezu


 
 
Stema orașului Horezu
Stema orasului Horezu
 
Harta rutieră a orașului Horezu


Hoteluri din Horezu

Vedere din satelit a orașului Horezu


Cazare in Horezu

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Horezu