Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Băile Olănești

Județ: Vâlcea Site-uri utile:
Primaria Băile Olănești
Regiunea geografică: Oltenia
Populație: 4 186 loc (locul 302)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: 430-475 m. (locul 124)
Atestare documentară: 1527 (locul 145)
Latitudine: 45 grade 12' 00"
Longitudine: 24 grade 13' 48"
Localități: Cheia, Comanca, Gurguiata, Livadia, Mosoroasa, Olănești, Pietrișu, Tisa
Primar:
 
Băile Olănești este un oraș în județul Vâlcea așezat aproximativ în partea centrală a sa, România. Localitatea mai este supranumită și ""Izvoarele de aur"", nume datorat izvoarelor minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase și clorurate, hipotone sau izotone.

Istorie Băile Olănești


Orașul este relativ nou, aici neaflându-se terme romane sau altceva care să ducă la concluzia că este o așezare veche (nu același lucru se poate spune de localitatea acum componentă, Olănești - sat). Se află așezat pe "valea Tisei" (cunoscută mai mult sub denumirea de râul Olănești) afluent al Oltului, înconjurat de "munții Gerea, Folca și Căprăreața" din Carpații Meridionali al căror înalțimi se pierd în dealuri împădurite. Aceasta face ca iernile să fie blânde și verile răcoroase.

Vechimea orașului se indentifică cu existența descoperii izvoarelor. Apele minerale de la Olănești sunt menționate "prima dată" într-un hrisov din 1760 și sunt numite "ape tămăduitoare", acestea aflându-se pe moșia clucerului "Toma Olănescu" care construiește primele "camere de băi". De aici și numele de "băile Olănești".

Conducătorul revoluției din 1821, Tudor Vladimirescu, se retragea aici, pe moșia Olăneștilor, cu un grup de boieri fideli și astfel s-a răspândit vestea "efectului tămăduitor al apelor miraculoase" în Țara Românească.

Primele analize ale apelor s-a făcut pe la 1830, punându-se în evidență prezența "iodului".

În 1868 dr. Carol Davila împreună cu un chimist, "Bernath Lonway", fac analiza chimică a apelor, evidențiind 40 de izvoare. Se ridică primele stabilimente de tratament.

Anul 1873 se poate socoti "anul apariției stațiunii", deoarece în acest an apele locului duse la diferite expoziții ale Europei, revin cu medalii de aur (Expoziția Internațională de la Viena), astfel că așezare intră în atenția lumii, fiind comparată cu tratamentele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary și Aix de Bains.

Însă anul 1895 va aduce stațiunii uitarea pentru aproape 30 de ani. În acest an fatidic, o rupere de nori provoacă mari torente de apă care astupă izvoarele. Acestea vor fi regăsite și destupate după primul război mondial, recaptate, iar stațiunii i se dă o nouă viață. S-au făcut noi amenajeri hoteliere, s-au amenajat izvoarele și s-a construit un "pavilion de băi minerale cu apă sulfuroasă", s-au făcut analizarea izvoarelor noi descoperite, cel mai important și totodată renumit "izvorul nr.24" (descoperit prin anii 1950). Se spune că stațiunea are "treizeci de "vene" ale sale" care sunt rațiunea existenței sale.

Aceste izvoare binefăcătoare au dus la construcția în anii 1950 a unei baze de tratament pentru ocupanții sovietici și nomenclatura comunistă, cunoscută ca ""Vila 1 Mai"". Ulterior, după 1970 din nu se știe ce rațiuni s-au admis și alți turiști, totuși destul de selecționați, familii de activiști comuniști în general. Intrarea a fost păzită de trupele de securitate până la 1989. După 1989 a fost dată M.Ap.N.-lui un timp, după care a devenit secție a spitalului ""Elias"" din București.

Tot în aceasta zonă a fost construită una din vilele destinate Ceaușeștilor, terminată în vara anul 1989, astăzi vilă de protocol.

Un mare necaz s-a abătut asupra orașului în vara anului 1969, când o rupere de nori pe versant a dus la formarea unui torent care nu numai că a îngropat o serie de izvoare, dar a făcut și victime omenești (șase turiști).

Dar "omul a biruit" în final prin dorința sa pentru mai bine, pentru mai frumos. Izvoarele au fost dezgropate și reamenajate, s-a mărit baza de tratament prin construcția unui mare complex hotelier cu bază de tratament, ""Parângul"", care a putut asigura cazarea unui mare număr de turiști. Au urmat construcția și a altor hoteluri; chiar și în momentul de față sunt în construcție noi locații.

Din cele relatate mai sus reiese că activitatea de bază a orașului este "turismul", activitate care este și a localității componente "Olănești sat". Mai se remarcă ca activități ale locuitorilor pomicultura și creșterea animalelor, mai ales în localitatea componentă "Cheia".

Demografie Băile Olănești


 
 
Stema orașului Băile Olănești
Stema orasului Băile Olănești
 
Harta rutieră a orașului Băile Olănești


Hoteluri din Băile Olănești

Vedere din satelit a orașului Băile Olănești


Cazare in Băile Olănești

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Băile Olănești