Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Berbești

Județ: Vâlcea Site-uri utile:
Primaria Berbești
Regiunea geografică: Oltenia
Populație: 4 836 loc (locul 294)
Recensământ: 2002
Suprafață: 54 km2 (locul 151)
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 44 grade 58' 48"
Longitudine: 23 grade 52' 48"
Localități: Dămțeni, Dealu Aluniș, Roșioara, Târgu Gângulești, Valea Mare
Primar:
 
Berbești este un oraș situat în zona sudică a județului Vâlcea, România. Este relativ nou ca oraș, fiind declarat oraș doar în urma legii 410 din 17 octombrie 2003. La emiterea acestei legi a contribuit faptul că localitatea (în special satul Târgu Gângulești, datorită exploatării miniere de lignit) a căpătat un aspect urban. Are o populație de circa 5700 locuitori.

Istorie și prezent Berbești


Ca așezare, faptul că a fost locuită din cele mai vechi timpuri, reiese din descoperirea unor elemente arheologice de mare valoare istorică pentru această parte a lumii, numită "România". Săpăturile arheologice efectuate pe dealurile ce înconjoară localitatea au scos la iveală "ciocane de piatră" și "topoare de bronz".

De mult timp se știa de existența "aurului negru - lignitul". Este cel mai bun din punct de vedere calitativ din toată Oltenia. Spuneam că de mult timp se știa de această bogăție care-și arăta "spinarea neagră" pe coastele din jur, iar oamenii locului l-au folosit din totdeauna pentru nevoile gospodăriei. Exploatare lui industrială a început să se facă prin anii 1970, sub forma de "cariere la suprafață". Că a fost bună sau nu hotărârea, este o altă dicuție.

Însă concret datorită acestei exploatări, comuna s-a dezvoltat mult din punct de vedere social devenind ușor un centru urban, a fost legată de restul țării cu cale ferată, șoselele au fost amenajate prin modernizare și asfaltare, au apărut noi legături rutiere asfaltate cu localitățile din jur, s-a dezvoltat în această parte a județului un grup școlar important cu școală profesională și liceu.

Partea rea a acestui fel de exploatare a lignitului, a fost și este afectarea mediului înconjurător prin apariția unor halde de steril și alunecări mari de teren care au afectat multe locuințe, terenuri agricole și drumuri de acces.

Nu trebuie trecută cu vedere ocupația milenară a acestor "vechi țărani minunați", deveniți "noi orășeni", păstrată din tată în fiu, "agricultura" pe lunca Tărâiei (râul locului) și "creșterea vitelor" pe colinele locului.
 
 
Stema orașului Berbești
Stema orasului Berbești
 
Harta rutieră a orașului Berbești


Hoteluri din Berbești

Vedere din satelit a orașului Berbești


Cazare in Berbești

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Berbești