Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Băile Govora

Județ: Vâlcea Site-uri utile:
Primaria Băile Govora
Regiunea geografică: Oltenia
Populație: 2 449 loc (locul 314)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: 360-380 m. (locul 113)
Atestare documentară: 1488 (locul 131)
Latitudine: 45 grade 04' 48"
Longitudine: 24 grade 10' 47"
Localități: Curăturile, Gătejești, Prajila
Primar: Mihai Mateescu
 
Băile Govora (simplu "Govora") este un oraș-stațiune așezat în nord-estul județului Vâlcea,România.
Numele de "Govora" îi vine din dialectul traco-dac și înseamnă "adâncitură, vale cu multe izvoare". Se poate ajunge la stațiune folosind DN Râmnicu Vâlcea - Horezu - Târgu Jiu.

Istorie Băile Govora


"Băile Govora" se dezvoltă târziu ca localitate urbană și stațiune balneară. În anul 1876, țăranul "Gheorghe Ciurea" sapă un puț și constată că iese "apă care arde" (denumire a "petrolului greu", cunoscut și sub numele de "păcură"). De asemeni iese și "apă sărată", aceasta neputând fi folosită ca apă de băut.

Sondajele ulterioare după petrol, scot la suprafață "apă sărată, iodurată și nămol sapropelic", pe care "medicul militar Zorileanu" o recomandă pentru "tratamente reumatismale".

Se începe exploatarea izvoarelor în anul 1879, tratamentul făcându-se un timp în "copăi" (căzi de baie din lemn) amenajate la mănăstirea Govora în chilii, mănăstire ce se află la circa 6 Km de locul acestora. Apa de la aceste izvoare era dusă cu "sacalele"( niște butoaie mari puse în care trase de animale) la mănăstire.

"Primul stabiliment pentru tratament balnear" ia ființă în anul 1887 și avea 29 de cabine pentru "băi calde".

Inaugurarea oficială a stațiunii are loc în anul 1910 odată cu darea în exploatare a hotelului "Palace", care are particularitatea constructivă ca fiecare cameră să aibă cel puțin o oră soare pe zi. Se spunea că la Govora "se închiria soarele cu ora". Tot atunci se dă în exploatare o "bază de tratament" cu căzi de baie din fontă, centrala termică pentru încălzirea apei și iarna pentru căldură.

Ulterior, paralel cu dezvoltarea stațiunii se construiesc alte hoteluri și pensiuni, se dezvoltă ca localitate, devenind după anii 1950 "oraș".

Demografie Băile Govora


Turism Băile Govora


Construcții deosebite necesare dezvoltării turismului balnear, activitatea de bază a locuitorilor, în ultimii 50 de ani nu prea s-au făcut. Totuși se remarcă complexul hotelier al sindicatelor ridicat la sfârșitul anilor 1980, care are în dotare și o bază modernă de tratament.

Apropiat de oraș se află ctitoria de seamă a domitorului "Radu cel Mare", "Mănăstirea Govora",în timp reînoită de "Constantin Brâncoveanu", dăruită cu o tiparniță de "Matei Basarab", de unde au ieșit la lumină primele "scrieri în limba română", unde "Antim Ivireanul" și -a tipărit opera sa, îmbogățind zestrea spirituală a poporului român.

(Sursă de informare: Muzeul Orășenesc Băile Govora)
 
 
Stema orașului Băile Govora
Stema orasului Băile Govora
 
Harta rutieră a orașului Băile Govora


Hoteluri din Băile Govora

Vedere din satelit a orașului Băile Govora


Cazare in Băile Govora

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Băile Govora