Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Brezoi

Județ: Vâlcea Site-uri utile:
Primaria Brezoi
Regiunea geografică: Oltenia
Populație: 6 022 loc (locul 267)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: 320 m. (locul 103)
Atestare documentară: 1575 (locul 161)
Latitudine: 45 grade 21' 00"
Longitudine: 24 grade 13' 48"
Localități: Călinești, Corbu, Drăgănești, Golotreni, Păscoaia, Proieni, Valea lui Stan, Văratica
Primar: Roberth Schell, PNL
 
Brezoi este un oraș situat în nordul județului Vâlcea, România, la confluența râului Lotru cu râul Olt, în cea mai mare depresiunea intercarpatică, cunoscută sub numele de Țara Loviștei. Orașul se află înconjurat de păduri de conifere.

El se află la 35 km nord de Râmnicu Vâlcea și la 66 km sud de Sibiu. Are în componența sa și satele "Păscoaia, Călinești, Proieni, Golotreni" și "Valea lui Stan".

Istorie Brezoi


La origine este un sat de moșneni, care se ocupau cu creșterea vitelor, oilor, exploatarea și prelucrarea rudimentară a lemnului. La "Valea lui Stan" exista încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân o exploatare a aurului, exploatare la început a Mănăstirii Cozia făcută cu robi țigani. Aceștia au rămas să lucreze ca salariați și la ceilalți proprietari de-a lungul timpului, așezarea fiind și astăzi cunoscută ca o așezare de rromi.

Satul "Proieni" care aparține orașului Brezoi se remarcă în istoria neamului prin faptul ca aici într-o veche biserică ortodoxă Mihai Viteazul și-a legat destinele de "Doamna Stanca".

Localitatea s-a dezvoltat mult după 21 aprilie 1887, când Statul Român dă o lege favorizantă inițiativelor particulare. Atunci ia ființă aici "Societatea forestieră "Lotru"", cu capital italian. Structura populației se schimbă prin apariția de muncitori străini, maghiari și germani. Acest lucru reiese și din faptul că la "Școala privată a "Societății Forestiere"", înființată în anul 1904, se preda în limbile "română, maghiară și germană". De asemenea, aici a existat și există o "parohie romano-catolică", existența ei fiind determinată de existența maghiarilor și a unor italieni (specialiști ai fabricii de cherestea).

Prima școală a Brezoiului a fost înființată în anul 1838. Urmează înființarea altei școli în 1864 la "Călinești", iar în 1916 la "Proieni". Liceul din Brezoi se înființează în 1954 cu "curs seral", iar în 1960 și cu "curs de zi".

Localitatea, datorită faptului ca se află într-o poziție centrală, a fost de-a lungul timpului reședință de "plasă" și de "raion". Importanța Brezoiului în zonă a fost determinată și de apariția unei puternice industrii forestiere care a adus bunăstare locuitorilor așezării, indiferent de etnie sau religie. Și astăzi se mai vorbește despre diferite "familii" care au contribuit la această bunăstare și de multe ori ești surprins să auzi nume cu rezonanță italiană, maghiară sau germană care vorbesc o "românească pură", fără a se manifesta vreo tendință naționalistă. Remarcăm faptul că în 1946 de aici, de la Brezoi, au fost deportate o serie de persoane de naționalitate germană în "gulagurile" Rusiei Sovietice, de multe ori tineri de 16-18 ani, doar pentru faptul că erau "nemți". Cele povestite de aceștia sunt de domeniul incredibilului.

Și după naționalizarea "Societății forestiere" în 1948, inima industriei Brezoiului a rămas tot cea a prelucrării lemnului, cei mai mulți locuitori lucrând la ""fabrică"". "Fabrică" care mai funcționează și astăzi, cu o capacitate oarecum mai redusă decât în ""socialism"" atât datorită unor reorganizări ale proprietarului, cât și faptului că au apărut o serie de firme private tot din domeniul prelucrării lemnului.

La sfârștul anilor 1960, începutul anilor 1970 și în continuare, odată cu apariția construcțiilor hidroenergetice de pe râul Lotru, viața localității a suferit un reviriment datorită oferirii de noi locuri de muncă pe o perioadă de peste 15 ani, realizându-se astfel importante amenajări urbane.

Orașul Brezoi deține un monument ridicat în cinstea eroilor locali din primul război mondial, care nu se știe cum a "scăpat" fără a fi fost distrus de puterea instalată la 6 martie 1945 cu ajutorul tancurilor sovietice, monument care se află lângă "Primărie" și care simbolizează "România Mare". Acea "Românie" care a luat naștere la 1 decembrie 1918, incluzând provinciile Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței.

Demografie Brezoi


 
 
Stema orașului Brezoi
Stema orasului Brezoi
 
Harta rutieră a orașului Brezoi


Hoteluri din Brezoi

Vedere din satelit a orașului Brezoi


Cazare in Brezoi

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Brezoi