Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Salcea

Județ: Suceava Site-uri utile:
Primaria Salcea
Regiunea geografică: Bucovina
Populație: 9 015 loc (locul 200)
Recensământ: 2000
Suprafață: 40 km2 (locul 178)
Densitate: 229 loc/km2 (locul 80)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 47 grade 39' 00"
Longitudine: 26 grade 22' 12"
Localități: Mereni, Plopeni, Văratec
Primar: Ilie Lungu, PNL, din 2004
 
Salcea este un oraș în județul Suceava. Are o populație de 9.269 locuitori. Se situează la circa 11 km est de municipiul Suceava și este cunoscut pentru prezența în apropiere a Aeroportului Suceava.

Orașul Salcea este așezat în Podișul Dragomirnei, subunitate a Podișului Sucevei, într-o regiune climatică specifică dealurilor joase, la care se adaugă influențele scandinavo–baltice. Poziționat în vecinătatea municipiul reședință de județ – Suceava, localitatea este străbătută de DN 29, care asigură legătura cu municipiul Botoșani.

Primele documente care vorbesc despre localitatea Salcea datează din secolul XVII. Ulterior Salcea a avut statutul de comună până în 2003, când locuitorii acestei localități s-au pronunțat, prin referendum, pentru ridicarea așezării la rang de oraș de gradul III. Noul oraș are în componența sa fostele sate Plopeni, Salcea și Văratic, iar Prelipca are statut de sat afiliat orașului.

Populația așezării este de aproximativ 8.494 de locuitori, care în cea mai mare parte este de naționalitate română. Există și o comunitate formată din rromi, care trăiesc în cartierele Salcea și Văratic. Din punct de vedere religios predomină cultul creștin ortodox, secondat de o serie de culte neoprotestante - Creștini după Evanghelie, penticostali, baptiști .

În ceea ce privește aspectul economic se constată o transformare a localității. Dacă în perioada de dinainte de 1989, aproximativ 70% din populația activă își desfășura activitatea în unitățile industriale din municipiul Suceava, după 1990, acest procent s-a redus drastic, coborând la aproximativ 3 %. Foștii muncitori au devenit fermieri și au continuat tradiția de cultivării pământului, mai ales la Prelipca și Văratec. În prezent peste 96 % din populația activă se ocupă cu activități agricole, iar restul lucrează în sectorul secundar și terțiar.

Aproximativ 65 % din populația cu vârste cuprinse între 18 – 30 de ani a emigrat în alte țări ale Uniunii Europene pentru ași căuta un loc de muncă. Acest lucru s-a reflectat în nivelul de viață al multor familii care sunt ajutate de membrii plecați în afara țării. Astfel a început să crească numărul utilajelor agricole din localitate ( tractoare, remorci, semănători etc. ), numărul caselor nou construite, produselor electro-casnice din gospodăriile populației și nu în ultimul rând numărul autoturismelor proprietate personală.

Din punct de vedere al instruirii, persoanele de peste 60 de ani, care reprezintă 35 % din locuitorii orașului, au absolvit învățământul gimnazial, persoanele cu vârstă cuprinsă între 35 și 60 de ani , cu o pondere de 45 % au ca pregătire școli profesionale și licee, segmentul de vârstă 15 – 35 de ani ce reprezintă 15 % au absolvit cursurile liceale, postliceale și universitare, restul populației urmează cursurile școlilor din oraș.
 
 
Stema orașului Salcea
Stema orasului Salcea
 
Poziția orașului Salcea în cadrul județului Suceava
Pozitia orasului Salcea in cadrul judetului Suceava
 
Harta rutieră a orașului Salcea


Hoteluri din Salcea

Vedere din satelit a orașului Salcea


Cazare in Salcea

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Salcea