Prezentarea oraşului Salcea

Judeţ:
Regiunea geografică:
Populaţie:
9 194 loc (locul 213)
Recensământ:
2000
Suprafaţă:
40 km2 (locul 178)
Densitate:
229 loc/km2 (locul 80)
Altitudine:
- m. (locul - )
Atestare documentară:
- (locul - )
Latitudine:
47 grade 39' 00"
Longitudine:
26 grade 22' 12"
Localităţi:
Mereni, Plopeni, Văratec
Primar:
Ilie Lungu, PNL, din 2004
Site-uri utile:
Primaria Salcea
 
Salcea este un oraş în judeţul Suceava. Are o populaţie de 9.269 locuitori. Se situează la circa 11 km est de municipiul Suceava şi este cunoscut pentru prezenţa în apropiere a Aeroportului Suceava.

Oraşul Salcea este aşezat în Podişul Dragomirnei, subunitate a Podişului Sucevei, într-o regiune climatică specifică dealurilor joase, la care se adaugă influenţele scandinavo–baltice. Poziţionat în vecinătatea municipiul reşedinţă de judeţ – Suceava, localitatea este străbătută de DN 29, care asigură legătura cu municipiul Botoşani.

Primele documente care vorbesc despre localitatea Salcea datează din secolul XVII. Ulterior Salcea a avut statutul de comună până în 2003, când locuitorii acestei localităţi s-au pronunţat, prin referendum, pentru ridicarea aşezării la rang de oraş de gradul III. Noul oraş are în componenţa sa fostele sate Plopeni, Salcea şi Văratic, iar Prelipca are statut de sat afiliat oraşului.

Populaţia aşezării este de aproximativ 8.494 de locuitori, care în cea mai mare parte este de naţionalitate română. Există şi o comunitate formată din rromi, care trăiesc în cartierele Salcea şi Văratic. Din punct de vedere religios predomină cultul creştin ortodox, secondat de o serie de culte neoprotestante - Creştini după Evanghelie, penticostali, baptişti .

În ceea ce priveşte aspectul economic se constată o transformare a localităţii. Dacă în perioada de dinainte de 1989, aproximativ 70% din populaţia activă îşi desfăşura activitatea în unităţile industriale din municipiul Suceava, după 1990, acest procent s-a redus drastic, coborând la aproximativ 3 %. Foştii muncitori au devenit fermieri şi au continuat tradiţia de cultivării pământului, mai ales la Prelipca şi Văratec. În prezent peste 96 % din populaţia activă se ocupă cu activităţi agricole, iar restul lucrează în sectorul secundar şi terţiar.

Aproximativ 65 % din populaţia cu vârste cuprinse între 18 – 30 de ani a emigrat în alte ţări ale Uniunii Europene pentru aşi căuta un loc de muncă. Acest lucru s-a reflectat în nivelul de viaţă al multor familii care sunt ajutate de membrii plecaţi în afara ţării. Astfel a început să crească numărul utilajelor agricole din localitate ( tractoare, remorci, semănători etc. ), numărul caselor nou construite, produselor electro-casnice din gospodăriile populaţiei şi nu în ultimul rând numărul autoturismelor proprietate personală.

Din punct de vedere al instruirii, persoanele de peste 60 de ani, care reprezintă 35 % din locuitorii oraşului, au absolvit învăţământul gimnazial, persoanele cu vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani , cu o pondere de 45 % au ca pregătire şcoli profesionale şi licee, segmentul de vârstă 15 – 35 de ani ce reprezintă 15 % au absolvit cursurile liceale, postliceale şi universitare, restul populaţiei urmează cursurile şcolilor din oraş.
 
Stema oraşului Salcea
Stema orasului Salcea
 
Poziţia oraşului Salcea în cadrul judeţului Suceava
Pozitia orasului Salcea in cadrul judetului Suceava
 
Harta rutieră a oraşului Salcea


Hoteluri din Salcea

Vedere din satelit a oraşului Salcea


Cazare in Salcea

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Salcea