Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Ulmeni

Județ: Maramureș Site-uri utile:
Primaria Ulmeni
Regiunea geografică: Maramureș
Populație: 7 270 loc (locul 236)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 47 grade 27' 56"
Longitudine: 23 grade 18' 01"
Localități: Arduzel, Chelința, Mânău, Someș-Uileac, Tohat, Țicău, Vicea
Primar:
 
Ulmeni este un mic oraș în județul Maramureș, Transilvania, România. Situat pe malul stâng al râului Someș, este primul oraș pe care acest râu îl străbate în județul Maramureș.

Geografie Ulmeni


Din punct de vedere geografic, atât localitatea Ulmeni, cât și satele aparținătoare, se suprapun unei situații de contact între Depresiunea Băii Mari, Dealurile Sălajului, Masivul Dealul Mare - Țicău și Piemontul Iadărei (parte a Piemontului Șomcutei), situație din care decurge un grad ridicat de favorabilitate în ceea ce privește umaniazarea. Lor li se adaugă și marea "Poartă Someșană" (Defileul Benesat - Ticau) ce mărește potențialul peisagistic și evidențiaza "funcția de transfer" a Someșului in acest sector (Ionuț Covaciu - "Senzitivitatea geomorfologică in defileul Benesat - Țicău 2005").
Localități ce aparțin orașului Ulmeni : Someș-Uileac, Vicea, Arduzel (sat cu populație majoritar maghiară), Țicău, Chelința, Mânău, localitatea Tohat a fost asimilată orașului Ulmeni.

Căi de acces rutiere - Drumul județean DJ108A - și magistrala IV feroviara.

Economie Ulmeni


Dintre domeniile economice de activitate ale acestei localiăți, pe langă cele specifice sectorului primar, se evidențiază și câteva funcții ale sectorului secundar (confecții, prefabricate din beton, prelucrarea lemnului, morărit și panificație, îndeletniciri populare și de tradiție). În ultimii ani, sectorul serviciilor reliefează o dinamică mai ridicată (rețea proprie CATV și internet, modernizarea mijloacelor de transport, redimensionarea sistemului educațional, modernizarea și diversificarea serviciilor sanitare.

Învățământ Ulmeni


Învățământul a luat un puternic avânt, în acest mic orășel existând atât un Grup școlar industrial -,,Dr. Florian Ulmeanu", a unui liceu particular "Gh. Pop de Basesti", dar si o filiala a unei universitati.
 
 
Stema orașului Ulmeni
Stema orasului Ulmeni
 
Poziția orașului Ulmeni în cadrul județului Maramureș
Pozitia orasului Ulmeni in cadrul judetului Maramureș
 
Harta rutieră a orașului Ulmeni


Hoteluri din Ulmeni

Vedere din satelit a orașului Ulmeni


Cazare in Ulmeni

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Ulmeni