Prezentarea județului
Maramureș
Maramureș este un județ în regiunea Transilvania din România.
Lista orașelor din județul Maramureș Maramureș
* Baia Mare
* Sighetu Marmației
* Borșa
* Vișeu de Sus
* Baia Sprie
* Târgu Lăpuș
* Seini
* Cavnic
* Ulmeni, Maramureș
* Săliștea de Sus
* Dragomirești
* Șomcuta Mare
* Tăuții-Măgherăuș
Istoric Maramureș
În perioada interbelică reședința județului a fost orașul Sighet. Județul avea în 1930 o populație de 161.575 de locuitori, dintre care 57,7% români, 20,9% evrei, 11,9% ruteni, 6,9% maghiari, 2% germani ș.a. Baia Mare a făcut parte succesiv din comitatul Sătmar și din județul Satu-Mare (interbelic).
Pentru amănunte:
* Voievodatul Maramureșului
* Comitatul Maramureș
* Județul Maramureș (interbelic)
Descriere geografică Maramureș
Județul Maramureș este situat în partea de nord a tării, fiind delimitat de județele Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Suceava, respectiv la nord fiind delimitat de frontiera cu Ucraina, având o suprafată de 6.215 km² (2,6% din suprafața țării) și un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic.
Zona montană apartinând Carpaților Orientali reprezintă 43%, zona colinară (dealuri, podișuri și piemonturi) circa 30%, iar zona joasă (depresiuni, lunci și terase) restul de 27% din suprafața județului. Principalele unități montane sunt: Munții Rodnei (cei mai înalți), Munții Maramureșului și lanțul vulcanic Igniș-Gutâi-Țibleș.
Rețeaua hidrografică este reprezentată de principalele răuri: Tisa, Vișeu, Iza, Lăpuș și Someș.
Vegetație și faună Maramureș
Vegetația și fauna sunt caracterizate printr-o varietate de specii în functie de altitudine, unele avand caracter endemic munților Rodnei. Speciile de animale sunt bine reprezentate, prezentând o mare varietate în funcție de altitudine: în zona alpină de capra neagră, marmota, acvila de stâncă, în jnepeniș de cocoșul de mesteacăn, iar în pădurile de conifere de râs, cocoșul de munte, ursul brun, cerbul carpatin și altele. In râurile de munte, Tisa, Vișeu, Ruscova și Vaser, alături de păstrav și lipan trăiește cea mai valoroasa specie de salmonide, lostrița.
Datorită acestor bogății naturale, în judetul Maramureș au fost declarate prin Decretul 204/1997 și H.C.J 37/1994, 20 de obiective naturale-rezervații naturale de interes național, iar Rezervația naturală Pietrosul Mare este inclusă în rândul "Rezervațiilor Biosferei" alături de "Delta Dunării" și "Parcul Național Retezat".
Populația Maramureș
Populaṭia Maramureșelui (în maghiară "Máramaros populáció"): 510 110 (în 2002)
Structura etnica (în maghiară "Etnikai megoszlás"):
* Romani 418 405
* Maghiari 46 300
* Rromi 8 913
* Ucrainieni 34 027
* Germani 2 012
Stema județului Maramureș
Este adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 684 din 30 septembrie 1998 și publicată în Monitorul Oficial nr. 416 din 15 octombrie 1998.
Descrierea stemei:
Stema județului Maramureș se compune dintr-un scut tăiat; în dreapta părții superioare se află un cap de zimbru, natural, având între coarne o stea de aur cu cinci raze, flancat în dreapta de o roză din același metal, iar în stânga, de o semilună de argint, conturnată; în stânga părții superioare este reprezentată o capră neagră stând pe piscul unui munte de argint, care are conturat, în centru, intrarea într-o mină; muntele este flancat de doi brazi naturali; în partea inferioară, pe câmp de azur, se află o biserică din lemn, de aur, văzută din față, cu acoperiș în două ape, fiecare nivel fiind terminat cu câte o cruce având trei brațe orizontale și a cărei turlă se înalță până la mijlocul câmpului superior.
Semnificația elementelor însumate:
Capul de zimbru, vechi simbol maramureșan, amintește de legenda descălecatului, plecarea lui Dragoș și Bogdan I din Maramureș pentru a forma statul feudal independent Moldova. Roza este blazonul voievodului Bogdan I. Capra neagră și brazii evocă relieful și principalele bogății naturale ale zonei. Intrarea în mină face aluzie la industria extractivă care a avut o importantă pondere în economia județului. Biserica din lemn atestă faptul că în acest județ se păstrează cel mai mare număr de monumente de acest fel din țară.
Atracții turistice Maramureș
* Biserici de lemn din Maramureș
* Biserici de lemn din Lăpuș
* Biserici de lemn din Chioar
* Cimitirul Vesel din Săpânța
* Mănăstirea Sfânta Ana din Rohia
Harta județului
Maramureș
Hoteluri din
Maramureș
Cazare in
Maramureș