Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Baia Mare

Județ: Maramureș Site-uri utile:
Primaria Baia Mare
Regiunea geografică: Maramureș
Populație: 123 738 loc (locul 17)
Recensământ: 2007
Suprafață: 236 km2 (locul 14)
Densitate: 641 loc/km2 (locul 39)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 47 grade 39'
Longitudine: 23 grade 34'
Localități: Blidari, Firiza, Valea Neagră
Primar: Cristian Anghel, PNL
 
Baia Mare este reședința județului Maramureș și un important centru urban din nord-vestul României, situat la poalele Carpaților Orientali.

Istorie Baia Mare


Cele mai vechi așezări în zonă datează din perioada paleoliticului superior. S-au descoperit și semne ale șederii tracilor în epoca bronzului, iar ulterior regiunea a fost inclusă de Burebista în statul dac creat de acesta.

Localitatea este atestată documentar pentru prima oară în 1329, ca și "Râul Doamnelor", ("Rivulus Dominarum") într-un act al cancelariei regelui Carol Robert. Un alt document important pentru istoria orașului este cel emis la 20 septembrie 1347 de cancelaria regelui Ludovic I cel Mare de Anjou, prin care se specificau privilegiile localității. Totodată, documentul descrie pe larg modul de organizarea administrativă, modul în care se alegeau organele de conducere și ce competențe aveau, fiind o foarte importantă sursă pentru istoria localității.

Ca și recompensă pentru lupta dusă de Iancu de Hunedoara împotriva turcilor, regiunea Baia Mare trece, în 1446, în proprietatea lui. El va dispune ridicarea catedralei "Sfântul Ștefan", cu "Turnul Ștefan" anexat.

În 1469 Matei Corvin dă localității dreptul de a se înconjura cu ziduri de apărare, astfel fiind construita cetatea medievala a Baii Mari. Cu toate acestea în 1490 Baia Mare este ocupată de trupele poloneze ale prințului Ioan Albert. Din 1526, Baia Mare trece prin mai multe schimbări ale proprietarilor, începând cu principele Ioan Zápolya. Tot în această perioadă, în 1547 ia naștere "Schola Rivulina", sub îndrumarea Bisericii Reformate, școală care a pregătit viitoare fețe bisericești și funcționari administrativi.

Orașul cunoaște o scurtă eliberare de sub austrieci în 1703, când Pintea Viteazul participă cu trupele sale, alături de Francisc Rakoczi al II-lea, la eliberarea orașului.

Din 1889 datează prima publicație în limba româna, "Gutinul", săptămânal socio-literar și economic.

Geografie Baia Mare


Baia Mare se află în vestul județului Maramureș, pe cursul Râului Săsar. Cu o suprafață de 23,47 ha, municipiul cuprinde administrativ și localitățile Blidari, Firiza, Valea Neagră și Valea Borcutului.

Datorită poziției orașului la poalele Carpaților Orientali, în proximitatea orașului se află mai multe dealuri si munti, ca Dealul Florilor (367 m), Dealul Morgău (633 m), Dealul Crucii (501 m), Igniș (1.307 m), Mogosa (1.246 m), Gutâi (1443 m), Creasta Cocosului (1450 m), Piatra Soimului (839 m), Plestioara (803 m), Dealul Bulat (683 m) ș.a.

Rețeaua hidrografică este formată din râul Săsar, care traversează de la est la vest orașul, râul Firiza din apropiere cu lacul de acumulare de la barajul Strâmtori, lacul Bodi de la Ferneziu și lacul de la Mogoșa.

Regiunea are o clima temperat oceanica - ierni reci și veri răcoroase. Temperatura anuală medie este de 9,6°C.

Vegetația regiunii era alcătuită în proporție de 80% din păduri de foioase (fagi, carpeni și stejari), care au fost defrișate și înlocuite cu culturi agricole. Pe rama depresiunii Baia Mare predomină pădurile de gorun în amestec cu carpen. Specifice regiunii sunt suprafețele întinse cu castani comestibili, ele fiind cea mai mare suprafață împădurită cu castani din România.

Fauna cuprinde multe specii cunoscute din zona carpatică: cerb, căprior, lup, vulpe, iepure, jder, veveriță. Păsările, prezente mai ales în zona pădurilor de fag, sunt: ieruncă, porumbel de scorbură, huhurezu mare, uliu porumbar, bufnița, șoimul. În râurile de munte trăiesc lostrița, păstrăvul, scobarul și știuca.

Există mai multe rezervații naturale: "Cheile Tătarului", "Creasta Cocoșului", "Lacul albastru din Baia Sprie".

Populația Baia Mare


Structura pe etnii Baia Mare


În Baia Mare majoritatea populației este de etnie română ("82,85%"), existând totodată o importantă minoritate maghiară ("14,79%"). Pe lângă români și maghiari, în oraș locuiesc și comunități țigănească ("1,5%"), germane ("0,35%"), ebraice (0,04%), respectiv ucrainiene ("0,25%").

Structura confesională Baia Mare


Religia preponderentă este cea ortodoxă ("71,06%") din total. Celalte religii declarate sunt cele tradiționale - romano-catolică ("10,8%"), greco-catolică ("6,7%"), reformată ("8,3%"), precum și altele, cea ebraică, si cele dezvoltate relativ recent - penticostală ("2,2%"), baptistă, adventistă de ziua a șaptea, ș.a.

Comunitatea maghiară Baia Mare


Administrație Baia Mare


Cartiere Baia Mare


Baia Mare este împărțită în mai multe cartiere, dispuse circular, în jurul centrului:

* Cartierul Bogdan Vodă
* Cartierul Decebal
* Cartierul Depozitelor
* Cartierul Ferneziu
* Cartierul Firiza
* Cartierul Gării
* Cartierul Griviței
* Cartierul Orașul Vechi
* Cartierul Progresul
* Cartierul Republicii
* Cartierul Săsar
* Cartierul Traian
* Cartierul Valea Borcutului
* Cartierul Valea Roșie
* Cartierul Vasile Alecsandri
* Cartierul Hatvan

Primăria și Consiliul Local Baia Mare


Actualul primar al Municipiului Baia Mare este Cristian Anghel (PNL) la al treilea mandat consecutiv. Viceprimarii sunt: Ludescher István (UDMR) și Mircea Dolha (PSD). Consiliul Local este compus din 23 consilieri, împărțiți astfel:

Prefectura și Consiliul Județean Baia Mare


Conducerea celor două instituții a fost desemnată în urma alegerilor locale și generale din 2008:

*"Prefect:" Gyöngyike Böndi (UDMR)
*"Subprefect:" Pamfil Bercean (PNL)

*"Președintele Consiliului Județean:" Mircea Man (PD-L)
*"Vicepreședintele Consiliului Județean:" Marinescu Emil (PNL)
*"Vicepreședintele Consiliului Județean:" Matei Călin V. Andrei (PSD)

Economie Baia Mare


Economia orașului Baia Mare s-a dezvoltat în strânsă legătură cu activitatea minieră specifică zonei.

Industria minieră Baia Mare


* Phoenix Copper Smelter, 351 metres chimney

Industria chimică Baia Mare


Turism Baia Mare


Monumente și clădiri Baia Mare


* Turnul Ștefan este o anexă a Catedralei "Sfântul Ștefan", ridicată de Iancu de Hunedoara pe parcursul secolului XV. Construit în stil gotic turnul are 40 m înălțime. Turnul a fost folosit pentru supravegherea eventualelor posibile incendii și supravegherea strategică a orașului.
* Casa Iancu de Hunedoara, ridicată în 1446, este parte a vechiului castel medieval ridicat de Iancu pentru soția sa Elisabeta.
* Localul Monetăriei, clădit între anii 1734 și 1737, era folosit pentru baterea monezilor. În prezent edificiul slujește drept sediu al Muzeului Județean Maramureș.
* Turnul Măcelarilor a fost construit în secolul al XV-lea. Există o legendă, conform căreia din acest turn ar fi fost împușcat Pintea Viteazul.
* Biserica de lemn din Chechiș, a fost construită în anul 1630 în satul Chechiș. Din 1939, a fost mutată la Baia Mare, în cadrul Muzeului Etnografic.
* Vechiul han al orașului adăpostea târgurile băimărene, iar din 1870 sediul primăriei. Actualmente aici sunt adăpostite Judecătoria, Notariatul și Colegiul de Avocați.
* Biserica Sfânta Treime este un lăcaș de cult ridicat între anii 1717-1720.
* Catedrala Adormirea Maicii Domnului, a fost ridicată între anii 1905-1911 și are un interior, de o valoare artistică deosebită.
* Clădirea Prefecturii județului Maramures, inaugurată în 1969, a fost proiectată în stilul tradițional maramureșean,
* Casa de Cultură cu o sală de 700 de locuri, a fost construită în 1971,

* Teatrul dramatic construit în 1967.
* Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. “Monumentul Ostașului Român” a fost dezvelit, în 1960, în Câmpia Tineretului din Baia Mare, fiind dedicat militarilor români care au căzut pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Mondial. Opera comemorativă, înaltă de 10,65 m și lungă de 16 m, a fost realizată de Andrei Ostap din piatră și beton.

Parcuri, grădini Baia Mare


* Parcul Municipal
* Parcul Mara
* Parcul Câmpul Tineretului
* Parcul Dacia

Cultură Baia Mare


În Baia Mare există 1 bibliotecă (cu mai multe filiale), 6 muzee, 2 teatre, 2 Case de cultură, 1 Școală populară de artă și 1 universitate populară.

Personalități Baia Mare


*Tersánszky Józsi Jenõ (1888-1969), scriitor și dramaturg maghiar
*László Németh (1901-1975), scriitor maghiar
*Géza Vida (1913-1980), sculptor
*Ioan Ceterchi (1926-1992), jurist și membru corespondent al Academiei Române.
*Nicolae Breban (n. 1934), prozator, eseist, om de cultură
*Lucian Mureșan (n. 1937), arhiepiscop al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
*Dan Pascariu (n. 1950), economist și bancher
*Sorin Cerin (n. 1963), filosof,eseist și prozator
*Andrei Bodiu (n. 1965), poet și teoretician literar
*Paula Seling (n. 1978), cântăreață.

Educație Baia Mare


În Baia Mare există 23 școli, 34 grădinițe și 18 licee.Școala cu cele mai mari medii ale elevilor,este școlala Nicolae Iorga,urmată de școala George Coșbuc Învățământul universitar este reprezentat prin Universitatea de Nord, Universitatea Bogdan Vodă din Baia Mare, Universitatea de Arte „Vatra” din Baia Mare, Universitatea de Vest Vasile Goldiș Baia Mare.

Dintre liceele nationale sunt cunoscute Colegiul Național Gheorghe Șincai, Colegiul Național Vasile Lucaciu, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Economic Nicolae Titulescu și Liceul Teoretic Németh László, Grupul Industrial de Posta si Telecomunicatii .

Transporturi Baia Mare


Transport în comun Baia Mare


Rețeaua de transport în comun este operata de Urbis.

Transport feroviar Baia Mare


Gara Baia Mare este cel mai important nod feroviar în nordul țării.

Transport aerian Baia Mare


Aeroportul din Baia Mare a fost declarat oficial ca fiind aeroport internațional la data de întâi august.Aeroportul este situat în vestul orasului, deservește o zonă cu potențial economic, cultural și turistic important.
Companiile aeriene care efectueaza in prezent zboruri de pe Aeroportul international Baia Mare sunt : Austrian Airlines si Tarom.

Orașe înfrățite Baia Mare


* Serino (Italia)
* Nyíregyháza (Ungaria)
* Hódmezővásárhely (Ungaria)
* Bielsko-Biala (Polonia)
* Hollywood (SUA)
* Wels (Austria)
* Ivano-Frankivsk (Ucraina)
* Szolnok (Ungaria)
* Kitwe (Zambia)

Evenimente Baia Mare


*"Sărbătorile Verii"
*Un eveniment deosebit organizat în Baia Mare este "Sărbătoarea Castanelor"(sărbătoarea orașului), organizat anual începând cu 1993.
* "Expoflora", expoziție situată in fața Casei Tineretului.Această expoziție este organizată cu ocazia sărbătorii orașului(Sărbătoarea Castanelor),unde se pot cumpăra diverse flori ornamentale sau să se observe "mozaicuri florale"
 
 
Stema orașului Baia Mare
Stema orasului Baia Mare
 
Amplasarea orașului Baia Mare în cadrul României
Amplasarea orasului Baia Mare in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Baia Mare în cadrul județului Maramureș
Pozitia orasului Baia Mare in cadrul judetului Maramureș
 
Harta rutieră a orașului Baia Mare


Hoteluri din Baia Mare

Vedere din satelit a orașului Baia Mare


Cazare in Baia Mare

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Baia Mare