Prezentarea orașului Sighetu Marmației
Județ:
|
Maramureș |
Site-uri utile:
Primaria Sighetu Marmației
|
Regiunea geografică: |
Maramureș |
Populație: |
37 640 loc (locul 51) |
Recensământ: |
2002 |
Suprafață: |
- km2 (locul - ) |
Densitate: |
- loc/km2 (locul - ) |
Altitudine: |
274 m. (locul 85) |
Atestare documentară: |
1329 (locul 67) |
Latitudine: |
47 grade 56' 00" |
Longitudine: |
23 grade 53' 00" |
Localități: |
Iapa, Lazu Baciului, Șugău, Valea Cufundoasă, Valea Hotarului |
Primar: |
Eugenia Godja, PSD |
Sighetu Marmației (colocvial "Sighet" sau "Sziget", în traducere "Insula", ucraineană "Сигіт Мармароський, Снгет", ) este un municipiu din județul Maramureș, Transilvania, România, foarte aproape de frontiera României cu Ucraina.
Date geografice Sighetu Marmației
Situat la confluența râurilor Iza și Tisa, municipiul Sighet este centrul cultural și economic al Maramureșului Istoric. Pânǎ în perioada interbelică Sighetul (cuprinzând în anul 2007 circa de 55000 locuitori) a fost reședința județului Maramureș.
Avand o forma de insula triunghiulara, se invecineaza la nord, pe apa de granita Tisa, cu statul Ucraina, la nord-vest cu comuna Bocicoiu Mare, la est si sud cu comunele Rona de Jos, respectiv Vadu Izei, iar la est cu comuna Sarasau. Spre sud-vest se afla lantul vulcanic muntos, acolo unde extravilanul municipiului se invecineaza cu comunele Giulesti, Ocna Sugaiag si cu Sapanta.
Istoric Sighetu Marmației
1326 - prima atestare scrisa a localitatii Sighetul Marmatiei
1334 - un Benedict-paroh la Sighet - apare in listele papale
1346 - acelasi Benedict "rector eclesie de Zygeth"
1352 - (19 febr.) - privilegiile orasenesti acordate in 1329 de catre Carol Robert celor patru asezari de "oaspeti regali" din Maramures (Visc, Hust, Teceu, Camplung) se extind si asupra Sighetului prin diploma data de Ludovic I regele Ungariei
1385 - orasul Sighet apare ca resedinta comitatensa de unde se emit documnte
1397 - ... "villa noastra libera ... Zyget"... apartine familiei Dragosestilor
1472 - Matei Corvin intareste privilegiile orasului
1551 - Sighetul are dreptul de a tine targuri
1556 - biserica romano-catolica este preluata de reformati cu majoritatea credinciosilor, tot acum functioneaza si scoala confesionala.
1611 - imparatul Leopod acorda dreptul de stema orasului (capul de bour-zimbru).
1700 - (16. febr.) Congregatia comitatului decide ca scoala sa fie sustinuta din banii publici.
1706 - o statistica releva existenta a 14 bresle.
1717 - tatarii jefuiesc bogatiile sighetenilor ascunse in biserica reformata (la Borsa vor fi nimiciti).
1730 - apar primi piaristi in frunte cu Crisostom care vor pune bazele construirii biserici romano-catolice, si a scolii piariste care era frecventata si de elevi romani.
1773 - Iosif al II-lea viziteaza orasul si face o mare danie pentru scoala.
1775 - se inaugureaza noua cladire a scolii piariste cu 188 elevi (actualul muzeu).
1786 - mare foamete din cauza sparcului de Solovan.
1840 - recensamant - 5908 locuitori.
1816 - pe toate edificiile publice s-au afisat insemnele imperiale: Vulturul cu doua capete; limba oficiala - germana; limba de cancelarie si in congregatia comitatensa - latina.
1802 - incepe construirea liceului reformat (actuala cladire a Liceului Pedagogic) care la 1836 prin contele Ioan Butter - devine "academie de drept" - in 1837 liceul avea sectii de teologie, drept, filosofie, filologie, etc. 1844 - deschiderea gradinitei de copii a orasului.
1860 - 13 dec - infiintarea asociatiunii pentru cultura poporului roman din Maramures la propunereasuprem al Maramuresului.
1862 - isi incepe activitatea Preparandia romana (Institutul de invatatori care va da peste 120 de invatatori romani).
1867 - 23 oct. - "Societatea de lectura a romanilor din Maramures Dragosiana".
1900 - Ioam Mihalyi a tipareste la Sighet primul volum de Istoria Comitatului Maramures - Diplome Maramuresene din sec. XIV - XV - pentru care, si in general pentru munca sa, va primi premiul Academiei Romane (1901).
1918 - 26 mai - se infiinteaza Consiliul National Roman - Dr. Vasile Chindris presedinte, prof. I. Bilatiu Dancus secretar si Lt. Florentin Biltiu Dancus - seful Garzilor Nationale.
1918 - 7 dec. apare primul ziar romanesc "Sfantul".
1926 - cu ocazia Congresului National al profesorilor de geografie din Romania care s-a tinut la Sighet se deschide Muzeul Etnografic organizat de G. Vornicu.
1940 - Dictatul de la Viena - Maramuresul incorporat Ungariei hortiste. Tot acum apare Istoria Maramuresului de Alexandru Filipascu.
1945 - Maramuresul este incorporat Ucrainei subcarpatice prin diversiunea organizata de Odoviciuc. Dupa scurt timp prin actiunea taranilor din satele Maramuresului condusi de preoti si dascali concertata pe plan diplomatic, Maramuresul reintra in granitele firesti.
1948 - se desfiinteaza judetul Maramures cu resedinta la Sighet fiind incorporat regiunii Baia Mare, sistem administrativ impus de ocupatia sovietica.
1950 - La inchisoarea din Sighet sunt intemnitati tinerii opozanti liceeni, ministri, sefi de guvern, liderii partidelor istorice, generali, academicieni si oameni de cultura, episcopii bisericii greco-catolice, opozanti ai instalarii comunismului in Romania.
1988 - Ingerii Negrii terorizeaza Sighetu
1989 - Revolutia cuprinde si Sighetul.
Deși situl web oficial al orașului menționează că originea numelui orașului este cuvântul traco-dacic "zeget", însemnând "cetate", cea mai probabilă origine este cuvântul maghiar „sziget”, pronunțat identic în românește, cuvânt care înseamnă „insulă”..
Pe Dealul Cetății - Solovan, care veghează asupra orașului, există până în zilele noastre o cetate din perioada traco-dacică. Pe întreg teritoriul orașului au fost descoperite de-a lungul timpului vestigii arheologice din paleolitic, neolitic, epoca bronzului și epoca fierului, precum și o așezare din secolul XI-XII.
Municipiul Sighetu Marmației situat la poalele dealului Solovan (Vest-Sud-Vest) are o suprafață de 111 kmp.
Închisoarea Sighet Sighetu Marmației
În Sighet a funcționat temuta închisoare folosită de regimul comunist pentru exterminarea elitelor României. În prezent clădirea închisorii este amenajată, începând din 1994, ca muzeu, aici avându-și sediul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cunoscut ca Memorialul Sighet. Memorialul Sighet a fost inițiat și realizat de către Fundația Academia Civică (președinte fondator Ana Blandiana).
Demografie Sighetu Marmației
Conform recensământului din 1901, orașul avea 21.370 de locuitori, dintre care 17.542 (82,1%) erau maghiari, 2.001 (9,4%) români, 1.257 (5,9%) germani, ucraineni și 32 (2,5%) ruteni. Aceste statistici nu țin cont însă de populația de evrei din Sighet, care era foarte numeroasă înainte de Holocaust. Potrivit unor surse, Sighetul în 1940 avea cel mai mare procent de evrei dintre toate orașele din România.
Structura etnică și confesională Sighetu Marmației
La recensământul din 2002, populația municipiului era de 41.220 locuitori, dintre care:
*Români: 32.867 (79,73 %)
*Maghiari: 6.513 (15,80 %)
*Ucraineni: 1.226 (2,97 %)
*Romi (Țigani): 448 (1,08 %)
*Germani: 105 (0,25 %)
*Alții: 0,17%
Din punct de vedere confesional 69,09% sunt ortodocși (28.480 persoane), 13,22% romano-catolici (5.453), 6,8% greco-catolici (2.805), 3,9% reformați (1.608), 1,09% baptiști (452) și 6,80% de alte religii.
Economie Sighetu Marmației
După evenimentele din decembrie 1989, revenirea economică a Sighetului a fost destul de dificilă. Astăzi principalele ramuri industriale se bazează pe producerea mobilei și a confecțiilor. Dar, odată cu intărirea statutului de centru al Maramureșului, Sighetul a început să își dezvolte și latura comercială. Astfel, în ultimii ani s-au deschis multe unități cu profil comercial, bancar și prestatoare de servicii diverse.
Cu deschiderea noului punct de trecere al frontierei Sighetu Marmatiei - Solotvino, înspre Ucraina (15 ianuarie 2007), viața economică a orașului cunoaște deja o rapidă dezvoltare.
Politică și administrație Sighetu Marmației
Orașe înfrățite Sighetu Marmației
* Oława Polonia (2000)
* Colomeea Ucraina (2002)
Turism Sighetu Marmației
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este cel mai important obiectiv turistic al orașului (aflat în apropierea primăriei municipiului). Fosta închisoare, transformată într-un memorial al durerii, a fost pusă în anul 1995 sub egida Consiliului Europei. Primele săli ale muzeului au fost inaugurate în 1997, an în care Memorialul a fost declarat "ansamblu de interes național", totodată fiind recunoscut drept cel mai important proiect dedicat de societatea civilă reconstituirii și analizei trecutului comunist, unic în țările est-europene.
Un alt obiectiv important situat în partea sud-estică a orașului este “Muzeul Satului Maramureșean” (în aer liber). Muzeul este constituit ca o rezervație de monumente de arhitectură țărănească, urmărindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case și gospodării grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric.
Tot din același domeniu, amintim ”Muzeul Etnografic al Maramureșului”, situat în centrul orașului, în clădirea care azi găzduiește cinematograful. În muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului în ocupațiile de bază din zona Maramureșului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticlă și lemn, piese din portul popular, măști și costumații, purtate cu ocazia datinilor din preajma sărbătorilor de iarnă etc.
Unul dintre cele mai importante evenimente din Sighet îl constituie Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă "MARMAȚIA ", care are loc în fiecare an, la data de 27 decembrie, pe străzile orașului. Momentul principal al evenimentului este defilarea grupurilor și ansamblurilor îmbrăcate în porturi populare, specifice zonei din care au venit, a “dracilor” și a personajelor mascate, a călăreților și căruțelor împodobite de sărbătoare.
Mai merită vazute: "Muzeul Culturii Evreiești”, cu o expoziție dedicată sigheteanului laureat al premiului Nobel pentru pace Elie Wiesel; Casa-Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”; celelalte secții ale Muzeului Maramureșului; bisericile și clădirile din centrul orașului datând, în majoritate, din sec. al XIX-lea.
Personalități Sighetu Marmației
* Joel Teitelbaum (1888), rabin hasidic important.
* Elie Wiesel (*1928), scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace
* György Jakubinyi (*1948), arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia
Stema orașului
Sighetu Marmației
Amplasarea orașului
Sighetu Marmației
în cadrul României
Poziția orașului
Sighetu Marmației
în cadrul județului
Maramureș
Harta rutieră a orașului
Sighetu Marmației
Hoteluri din
Sighetu Marmației
Vedere din satelit a orașului
Sighetu Marmației
Cazare in
Sighetu Marmației