Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Zărnești

Județ: Brașov Site-uri utile:
Primaria Zărnești
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 23 476 loc (locul 82)
Recensământ: 2002
Suprafață: 205 km2 (locul 21)
Densitate: 124 loc/km2 (locul 116)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1373 (locul 87)
Latitudine: 45 grade 34' 10"
Longitudine: 25 grade 20' 25"
Localități:
Primar: Dorel Valeriu Bârlădeanu, PSD, din 2008
 
Zărnești este un mic oraș din județul Brașov, România. Are o populație de 25.332 locuitori. Este situat la poalele masivului Piatra Craiului și este străbătut de râul Bârsa.

Istoric Zărnești


Pe teritoriul de astăzi al orașului Zărnești se pare ca au locuit oameni din cele mai vechi timpuri. Mai apoi, în perioada romană, se pare că aici au fost înmormântați soldați ai Legiunii XIII Gemina. Prima atestare documentară care amintește de Zărnești datează din anul din 1373, sub numele de "Zârna". În anul 1395 localitatea este amintită ca și „possessio regalis Zerne”. Alte denumiri importante care mai apar după anul 1437 sunt: "Zerna", "Villa Czerne" și "Zernyest".

Orașul Zărnești s-a dezvoltat pe vechiul așezământ al localității "Zârnești", atestarea documentară a orașului fiind din anul 1367. Localitatea Tohan, care astăzi intră în componența orașului, a fost atestată documentar în anul 1294, situându-se printre cele mai vechi asezări din România care și-au păstrat un fond național nealterat.

În anul 1951, Zărnești a fost declarat oraș, din el facând parte și localitatea Tohanul Vechi. În anul 1968 în componența orașului Zărnești a intrat și localitatea Tohanul Nou.

Datorită diversității formelor de relief existente pe teritoriul și în jurul localității, practicarea meseriilor legate de agricultură și creșterea animalelor au fost principalele îndeletniciri ale zărneștenilor până acum nu foarte mulși ani. Procesul de industrializare a localității a început în jurul anilor 1800, cu înființarea manufacturilor, apoi a fabricii de hârtie în 1852 (ulterior „Celuloza”, azi „Celohart — EcoPaper”), fabrica de armament „6 Martie” în anul 1936. Acest lucru a facut ca tipul localității să se schimbe de la unul preponderent rural la unul urban.

Orașul Zărnești s-a dezvoltat în special în perioada comunistă făcând ca numărul locuitorilor să atingă cifra de aproximativ 25.000 de persoane și ducând la lărgirea lui cu câteva cartiere de blocuri de locuințe. După Revoluția Română din 1989 situația s-a schimbat. La început a urmat tendința de deindustrializare națională care a dus la închiderea fabricilor, urmând ca ulterior acestea să fie transformate în așazisele parcuri industriale sau să fie vândute bucată cu bucată către cumpărătorii lor.

În prezent Zărneștiul este în plină ascensiune, absența locurilor de muncă ne mai reprezentând o problemă majoră. Turismul începe să se dezvolte, iar tendința este una bună în ceea ce privește viitorul orașului.

Ziua orașului este sărbătorita în fiecare vară, în luna august, de 17 ani încoace, sub egida „Zilele orașului Zărnești” — „Festivalul Floare de Colț”, unde în fiecare an urcă pe scenă formații locale și nu numai.

Turism și agrement Zărnești


Datorită poziției geografice, orașul Zărnești are mari posibilități de dezvoltare în domeniul turistic, în special cel montan. Baza turistică a orașului nu este una foarte dezvoltată, dar se poate practica turismul în condiții optime. Prezența pensiunilor agro-turistice și a cabanelor face ca în Zărnești să se practice un turism de recreere sau, cum se mai spune, un turism „verde” sau „ecologic”.

Turiștii veniți la Zărnești pot înnopta la pensiunile din oraș sau la cele din apropiere, din zona Plaiul Foii, Poiana Mărului sau Tohanița-Predeluț. Ei pot practica în timpul petrecut la Zărnești alpinismul, echitația (călăria), drumețiile montane sau se pot delecta privind natura în adevărata ei splendoare, în cele mai sălbatice zone din Europa și anume în Piatra Craiului, unde populația de animale sălbatice este foarte numeroasă. De asemenea, Piatra Craiului este principala atracție turistică a zonei Zărneștiului, fiind principala bază de plecare spre cele mai frumoase trasee turistice ale masivului.

Se mai pot practica plimbările cu căruțele trase de cai spre comunele apropiate, Măgura sau Peștera, sau se mai poate practica așa-numitul "bird watching", în Prăpastiile Zărneștiului sau în împrejurimi. Potențialul turistic al zonei este imens și nu se poate exprima în cuvinte.

Sportul in Zărnești Zărnești


Datorită climei, dar mai ales a poziției geografice a orașului, în Zărnești se pot practica o serie de sporturi cum ar fi fotbalul, alpinismul, schiul, motocrosul, mountainbiking, ș.a. Zărneștiul este cunoscut în principal datorită alpinismului care a fost o lungă perioadă de timp un sport consacrat pentru oraș prin câștigarea de către sportivii zărneșteni de la clubul Torpedo a multor concursuri de profil. Poate tot la fel de consacrat este motocrosul, un sport care se practică de mulți ani la Zărnești, la început pe brânele de sub Piatra Mică lânga cabana Gura Râului, ca mai apoi să-și desfășoare probele pe traseul de pe Brebina, mai nou refăcut de către patronul unei mari companii brașovene care deține și clubul de motocros Vectra. Un sport mai nou care este practicat mai ales de turiști este echitația (călăria) care începe să se dezvolte vertiginos în câteva centre unde se pot închiria cai și echipamentul necesar.
 
 
Stema orașului Zărnești
Stema orasului Zărnești
 
Poziția orașului Zărnești în cadrul județului Brașov
Pozitia orasului Zărnești in cadrul judetului Brașov
 
Harta rutieră a orașului Zărnești


Hoteluri din Zărnești

Vedere din satelit a orașului Zărnești


Cazare in Zărnești

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Zărnești