Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Victoria

Județ: Brașov Site-uri utile:
Primaria Victoria
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 7 386 loc (locul 231)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1948 (locul 194)
Latitudine: 45 grade 44' 33"
Longitudine: 24 grade 41' 23"
Localități:
Primar: Gheorghe Cristian, PD-L, din 2008
 
Victoria este un oraș în județul Brașov, situat la poalele Munților Făgăraș, la 30 de kilometri de municipiul Făgăraș și la 100 de kilometri de municipiul - reședință de județ, Brașov.

Istorie Victoria



A început să fie construit în anul 1948, ca urmare a dezvoltării unui combinat chimic. Orașul a avut și numele de "Ucea Fabricii", "Ucea Roșie", "Ucea-Colonie". Din 1954 poartă numele actual. La recensământul din 1992, au fost numărați 10.142 de locuitori, dar în anul 2002, au fost recenzați abia 9.046 de locuitori, ca urmare a scăderii accentuate a natalității, cât și a unei masive emigrări în Italia, Germania, Spania, Canada, Statele Unite ale Americii, Portugalia, Grecia...

Demografie Victoria


Economie Victoria


În orașul Victoria, funcționează un combinat chimic. Inițial, acesta a fost o uzină cehoslovacă (funcționa de prin anul 1937), apoi, după ocuparea Cehoslovaciei de către Germania nazistă, această uzină a trecut în proprietatea statului german. După război, combinatul a avut pe rând numele SovromChim (era o intreprindere mixtă, sovieto-română, directorii fiind sovietici), Combinatul Chimic "I.V.Stalin", iar după destalinizare, a purtat numele de Combinatul Chimic "Victoria". După căderea comunismului și începerea privatizării, combinatul s-a dezmembrat în S.C. "Viromet" S.A. și S. C. Uzina Chimică R.A. În 1995, s-au pus bazele unei noi uzine chimice: S.C. "Virolite" S.A., cu capital românesc (al S.C. "Viromet" S. A.) și american "Purolite". În prezent, această nouă uzină poartă numele de S.C. Purolite" S.A.

În orașul Victoria funcționează și alte întreprinderi și instituții (chimice, de construcții, de comerț, de proiecțări, de IT, poștă, televiziune prin cablu și altele).

La Victoria există o sucursală a Băncii Comerciale Române (BCR), precum și una a Casei de Economii și Consemnațiuni (C.E.C.), sunt montate ATM-uri ale băncilor BCR, Raiffeisen Bank, C.E.C..

Infrastructură Victoria


În oraș există rețele de apă curentă, canalizare, gaz metan, rețele de telefonie fixă, de televiziune prin cablu, șosele, cale ferată.

Transporturi Victoria


Pentru a ajunge la Victoria, se poate folosi DN1 (E68) dintre Făgăraș și Sibiu, iar de la Ucea de Jos, spre S, 7 kilometri pe drumul județean. Pe calea ferată, se se poate lua trenul (personal, accelerat, rapid, săgeata albastră), până la stația CFR Ucea.

Instituții școlare Victoria


În oraș există două școli de nivel liceal: "Liceul Teoretic "Ion Codru Drăgușanu"" și "Colegiul Tehnic "Dr. Alexandru Bărbat"," precum și două grădinițe, cu orar prelungit.

"Liceul Teoretic "Ion Codru Drăgușanu"" a fost înființat în anul 1954, (ca urmare a unei adrese, din 28 iulie 1954, a "Secției de Învățământ a Sfatului Popular Raional Făgăraș", regiunea Stalin), pe lângă "Școala Elementară de 7 ani Ucea-Colonie", cu denumirea de "Școala Medie Mixtă Victoria". În 1966, a primit numele de "Liceul Teoretic Victoria", dar în anul 1978, ca urmare a unei decizii a guvernului comunist al vremii, liceul a fost desființat, elevii și personalul didactic trecând la "Centrul Școlar Industrial de Chimie Victoria". După căderea regimului comunist, a fost reînființat "Liceul Teoretic Victoria", începând cu 1 septembrie 1990. În anul 1994, liceul a primit numele actual: "Liceul Teoretic "Ion Codru Drăgușanu"." Din anul 2002, "Școala Generală" din oraș s-a integrat, prin absorbție, în "Liceul Teoretic "Ion Codru Drăgușanu"."
Liceul are 4 clădiri, cu peste 55 de săli de clasă, laboratoare de fizică, chimie, biologie, 2 laboratoare de informatică, 5 cabinete (de consiliere, de limbi străine), un Centru de Documentare și Informare (bibliotecă etc.), 9 birouri, 3 săli de sport, dintre care două au fost date în folosință în anul 2004. Aici activează cca 1000 de elevi și cca 100 de cadre didactice, dintre care vreo 35 au fost, altădată, elevi ai liceului. După reînființarea din 1990, elevii și absolvenții "liceului" (secțiile matematică-informatică și umanistă)
s-au evidențiat prin rezultate foarte bune, cele mai multe promoții având o promovabilitate de 100%, la Bacalaureat.
Elevii "Liceului Teoretic "Ion Codru Drăgușanu"" s-au evidențiat, de-a lungul anilor la concursurile școlare interne și europene olimpiade (limba română, filosofie, limba franceză, limba engleză, geografie, matematică, biologie,...), competiții sportive (orientare turistică, karate, handbal, fotbal,...), artă plastică (icoane pe sticlă,...), concursurile Kangourou, ș.a.m.d..
În perioada 1992 - 2003, alături de clasele liceale, a funcționat și Școala Postliceală (contabilitate și tehnică de calcul).

"Colegiul Tehnic "Dr. Alexandru Bărbat"" este continuatorul Școlilor (Profesională și de Maiștri) pentru industria chimică, înființate în anul 1955. De-a lungul existenței sale, această instituție de învățământ din Victoria a purtat și alte denumiri: "Grupul Școlar Chimie Victoria", "Centrul Școlar Industrial de Chimie Victoria". Din toamna anului 1972, s-a înființat și o clasă de liceu industrial (cu specialitatea laborante pentru industria chimică). Între anii 1978 și 1990, când "Liceul Teoretic" din oraș nu mai funcționa, elevii și cadrele didactice ale acestui liceu teoretic au trecut la "Liceul Industrial de Chimie" (din cadrul "Centrului Școlar Industrial de Chimie Victoria"). În cadrul acestui Centru Școlar Industrial de Chimie, au funcționat și o școală de ucenici, precum și o școală post-liceală. De la 4 noiembrie 2005, la împlinirea a 50 de învățământ tehnic și profesional, această instituție școlară poartă numele "Colegiul Tehnic "Dr. Alexandru Bărbat". " În prezent, la "Colegiul Tehnic "Dr. Alexandru Bărbat"," funcționează clase de liceu industrial (matematică - informatică, ș.a.), clase de școală de arte și meserii, precum și clase de școală post-liceală. Colegiul este dotat cu un număr corespunzător de săli de clase, laboratoare, cabinete de informatică, o seră, o sală de sport, ateliere de tâmplărie, de lăcătușerie, un Centru de Documentare și Informare (bibliotecă etc.) și altele.
De-a lungul vremii, elevii acestei instituții de învățământ s-au remarcat la concursurile școlare, pe discipline de învățământ sau meserii, sportive, etc.

Turism Victoria


Victoria poate fi considerată o bază importantă pentru doritorii de ascensiuni montane, întrucât unele dintre cele mai înalte vârfuri ale Munților Făgăraș sunt la distanțe destul de apropiate de oraș (vârfurile Moldoveanu - 2543 m, Negoiu - 2535 m.) Cabanele montane aflate în apropierea orașului Victoria sunt Turnuri, Podragu, Valea Sâmbetei. Complexul Turistic Sâmbăta este, de asemenea, situat în apropierea orașului (la 20 de kilometri). Serviciul Salvamont din Victoria este de foarte bună calitate, fiind recunoscut ca atare, atât în țară, cât și în străinătate.

Orașul este dotat cu o piscină, de calitate, inclusiv cu saune. Vara, în incinta închisă a piscinei, turiștii, care practică campingul, pot monta corturi. În oraș se găsesc un hotel, restaurante etc.

Culte Victoria


În orașul Victoria, majoritatea populației s-a declarat de religie ortodoxă, la recensământul din anul 2002.
Alte religii: catolică (romano-catolică și greco-catolică), baptistă, adventistă de ziua șaptea, evanghelică, creștini după Evanghelie, Biserica Penticostală... Funcționează în oraș, două biserici parohiale ortodoxe, una având hramul "Sfinții Împărați Constantin și Elena", iar o alta, cu hramul "Sfânta Parascheva" precum și o capelă având hramul "Izvorul Tămăduirii", situată în curtea "Spitalului de Boli Cronice", de asemenea ortodoxă. În construcție se află biserica ortodoxă "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul", pe strada Victoriei. Funcționează două capele greco-catolice, dintre care una publică "Preacurata Fecioară Maria" și una privată. Aceasta din urmă, "Capela Catacombă "Neprihănita Zămislire a Sfintei Fecioare Maria"," a funcționat neîntrerupt, în mod clandestin (21 iunie 1952 - 22 decembrie 1989), în perioada prigoanei comuniste, când Biserica Română Unită cu Roma era interzisă. A fost primul loc în oraș, în care s-au săvârșit sfinte liturghii, în ciuda faptului că orașul a fost construit și cu dorința de a fi primul oraș ateu din România comunistă.O biserică baptistă, o casă de rugăciune a cultului Adventist de Ziua a Șaptea, Biserica Penticostală și altele funcționează de asemenea...

Instituții sanitare Victoria


În afară de Spitalul de Boli Cronice (cu secțiile boli cronice - interne, fizioterapie, pediatrie, laborator, farmacie), în Victoria se mai găsește o policlinică (cabinete stomatologice, laboratoare dentare, radiografie, fizioterapie, oftalmologie, cabinete ale medicilor de familie), precum și un cabinet medical școlar, o mică stație de salvare. În oraș funcționează două farmacii de circuit deschis, cabinete de neurologie, de dermatologie, de obstretică-ginecologie.

Instituții de ocrotire a minorilor Victoria


*Centrul de Plasament "Azur"

Instituții de ocrotire a bătrânilor Victoria


*Complexul de Servicii "Castanul" este un azil de bătrâni, singurul, deocamdată, din Țara Făgărașului. Oamenii în vârstă din județul Brașov și din Țara Făgărașului, lipsiți de familie și care nu se pot întreține singuri, își pot duce aici zilele, beneficiind de îngrijire medicală atentă de specialitate, de hrană și de condiții de trai decente. Locația este amenajată conform standardelor impuse de Uniunea Europeană și dispune de 30 de locuri.

Orașe înfrățite Victoria


* Chevilly-Larue, Franța
* Doorn, Olanda, din noiembrie 2005
* Lariano, Italia, din aprilie 2007
 
 
Stema orașului Victoria
Stema orasului Victoria
 
Poziția orașului Victoria în cadrul județului Brașov
Pozitia orasului Victoria in cadrul judetului Brașov
 
Harta rutieră a orașului Victoria


Hoteluri din Victoria

Vedere din satelit a orașului Victoria


Cazare in Victoria

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Victoria