Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Vălenii de Munte

Județ: Prahova Site-uri utile:
Primaria Vălenii de Munte
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 12 257 loc (locul 147)
Recensământ: 2002
Suprafață: 22 km2 (locul 205)
Densitate: 616 loc/km2 (locul 42)
Altitudine: 350 m. (locul 106)
Atestare documentară: 1431 (locul 117)
Latitudine: 45 grade 11' 08"
Longitudine: 26 grade 02' 23"
Localități:
Primar:
 
Vălenii de Munte este un oraș din județul Prahova, Muntenia, România, cu o populație de 13 309 locuitori. Se află în Depresiunea Vălenii de Munte, pe Valea Teleajenului, la 98 km față de municipiul București, 28 km înspre nord față de municipiul Ploiești și la 89 km înspre sud-est față de municipiul Brașov. Se întinde pe o lungime de 5 kilometri. Se poate ajunge în oraș folosind DN1A București – Ploiești – Brașov. Este atestat documentar ca "târg al săcuienilor" și vamă în secolul al XV-lea, într-o poruncă a lui Dan al II-lea de la 1431. Vălenii de Munte a fost reședința lui Nicolae Iorga, aici găsindu-se în prezent Casa Memorială care poate fi vizitată. Ziua orașului este pe 9 mai.

Factorii materiali prielnici de pe Valea Teleajenului au făcut ca prezența omului să fie atrasă încă din cele mai vechi timpuri. Cercetările arheologice sau lucrările întâmplătoare au scos la iveală urme din vechime începând cu paleoliticul mijlociu și continuând cu etapele succesive, mezoliticul și neoliticul.

Marii poeți români despre Vălenii de Munte Vălenii de Munte


Nicolae Iorga: în literatură Vălenii de Munte


"...și ce frumoasă era aici imaculata iarnă, cu sărutul soarelui clar pe gheață, cu pitorescele cortegii ale irozilor mergând foarte serioși, ca în Botoșanii mei, din casă în casă..."

"Era aici o pace, o bună înțelegere românească, o ceremonie întârziată, fără nici un amestec de populație străină..."

"Era ceva de creat în acest colț de lume pustie."

Nicolae Labiș: într-o scrisoare trimisă în 1951 din tabăra de la marginea orașului iubitei sale Vălenii de Munte


"Vălenii sunt de fapt de deal și nu de munte."

Istorie Vălenii de Munte


Vălenii de Munte a jucat un rol important în istoria României, încă de la începuturile sale. A îndeplinit de-a lungul existenței sale funcții de prestigiu ale unui oraș: capitală de județ, vamă, târg, reședința „plaiului Teleajen”, centru politic al raionului și cetății de cultură Teleajen .

*1431: atestare documentară a localității Vălenii de Munte într-o poruncă a lui Dan al II-lea.
*1433: prima atestare documentară a "drumului Teleajenului" (Văleni - Drajna - Cerașu - Slon - Vârful lui Craiu - Tabla Buții - Vama Buzăului - Brașov).
*1 octombrie 1473: este semnalată prezența lui Ștefan cel Mare la "Cetatea Teleajenului" (poate Homorciu), unde taie capetele pârcălabilor lui Radu cel Frumos, le ia în robie femeile și dă foc cetății.
*1573: Alexandru al II-lea întărește fiilor popii Neagoe moșie "peste valea Vălenilor".
*1580: Mihnea Turcitu dă o întărire marelui spătar Albina asupra moșiei Albinari (Ariceștii Zeletin), care ajungea până la hotarul Vălenilor. În 1581 tot Mihnea Turcitu întărește altora ocine în hotarul Berevoieștilor (azi cartier în Vălenii de Munte).
*1608: Radu Șerban întărește marelui vornic Cernica și soției sale Chiajna satele Predeal Sărari, Văleni și Berevoiești, pe care le împarte jumătate cu mănăstirea de la Grădiște.
*1645: prima mărturie documentară asupra județului Sacueni (Saac) cu capitala la Vălenii de Munte, de unde se va muta la Bucov în 1781.
*1684: Miron Costin menționează în cronica sa Vălenii de Munte printre orașele Țării Românești.
*1794: Târgoveții orașului sunt în proces cu egumenii mănăstirii din localitate, pentru regularizarea situației lor pe moșia acesteia.
*1794: Se menționează în documente "târgul domnesc Vălenii de Munte".
*1797: existența unui dascăl plătit la școala din Văleni.
*1832: Văleniul numără 518 gospodării (cu 2590 suflete).
*1848: Nicolae Bălcescu recrutează din rândul locuitorilor comisarii de propagandă David Almăjanu, I. D. Petrescu și Ion Gherasim Gorjan.
*1907: se instalează aici istoricul Nicolae Iorga care deschide, în iulie 1908, Universitatea populară de vară.

Termeni derivați Vălenii de Munte


* sg. "vălenar", "vălenard"; pl. "vălenari", "vălenarzi" - persoană care s-a născut sau locuiește în oraș.
* "vălenean" - privitor la oraș

Geografie Vălenii de Munte


Limite Vălenii de Munte


În partea de nord, orașul se învecinează cu comunele Teișani și Drajna, în timp ce în partea de sud are ca vecină comuna Gura Vitioarei. Comuna Predeal-Sărari și comuna Gornet sunt vecinii orașului în partea de est. În vest, orașul se învecinează cu Vărbilău (comună cu importante resurse naturale) și comuna Dumbrăvești.

Clima Vălenii de Munte


Caracterizat printr-un climat subalpin de cruțare, cu o medie anuală a temperaturii de circa 18º C, orașul Vălenii de Munte poate fi considerat o adevărată stațiune climaterică.

Rețeaua hidrografică Vălenii de Munte


Prin orașul Vălenii de Munte trec două râuri: Văleanca și Teleajenul.

Solurile Vălenii de Munte


Cele mai răspândite soluri din zona orașului sunt aluviuniile și solurile aluviale în cadrul luncii Teleajenului, solurile urgiloiluviale și argiloviluviale brune podzolite, ca și cele brune și negre argiloase humifere în Dealurile Bughei. În Dealurile Priporului sunt mai frecvente solurile brune și argiloiluviale brune podzolite, rogosolurile, iar pe versanți soluile erodate.

Populația Vălenii de Munte


În anul 2002, orașul avea o populație de 13.309 locuitori, dintre care 13.207 români, 5 maghiari, 4 germani, 77 rromi ș.a. Din punct de vedere confesional populația era alcătuită din 12.812 ortodocși, 9 romano-catolici, 200 penticostali, 72 evangheliști ș.a.

Economie Vălenii de Munte


Prahova Industrial Parc Vălenii de Munte


Funcționează în cadrul Parcului Industrial peste 20 de firme cu capital străin și autohton, cu domenii de activitate variate: construcții metalice civile și industriale, prelucrări mecanice prin așchiere,
prelucrare lemn, confecții textile, aparatură medicală, prelucrare geam etc. S-au creat peste 700 locuri de muncă și s-a închiriat peste 95% din suprafața construită disponibilă.

Tymbark Maspex Vălenii de Munte


La Vălenii de Munte, firma a cumpărat în iunie 2001 activele fostei fabrici de conserve unde s-a aplicat o amplă acțiune de reamenajare și modernizare. Numărul angajaților este de 395 de persoane, cu o medie de vârstă în jur de 30 de ani. Investiția până acum la Văleni este de aproximativ 12.000.000 € și în perioada următoare se vor mai investi 4.000.000 €.

Chivăran Com= Vălenii de Munte


Societate ce asigură în ultimii ani transportul rutier al orașului. De asemenea, a creat peste 150 locuri de muncă și, a început în 2007 construcția autogării orașului. Firma a asigurat numeroase sponsorizări pentru activitățile culturale ale orașului.

Administrație și politică Vălenii de Munte


Cartiere Vălenii de Munte


Vălenii de Munte este împărțit în 17 cartiere. Ele sunt dispuse circular, în jurul centrului orașului.

Catrierele orașului sunt: Centru, Bălcescu, Piața, Trăistari, Eminescu, Berceni, Avram Iancu, Enescu, Berevoiești, Cismari, Ghidulești, Stadion, Ștefan cel Mare, Cuza Vodă, Tabaci, Rizănești și Valea Gardului.

Primăria Vălenii de Munte


Actualul primar al Vălenilor de Munte este ec. Nițu Mircea (ales pe un mandat de 4 ani, din 2008), reprezentând Partidul Social Democrat. În data de 29 august 2008 a avut loc ședința Consiliului Local în cadrul căreia viceprimarul Ilie Mihai Viorel a prezentat demisia. Tot în cadrul aceleași ședințe nu a fost ales viceprimarul.

Consiliul Local Vălenii de Munte


Consiliul Local este compus din 17 consilieri împărțiți astfel:

Alte instituții administrative Vălenii de Munte


* Oficiul de Poștă
* Brigada de Pompieri
* Poliția Vălenii de Munte
* Poliția Comunitară
* Administratia Finanțelor Publice etc.

Mass-media Vălenii de Munte


Ziare:
* "Vălenii." Ziarul a fost fondat de Stelian Manolescu, fostul primar al orasului. Se află sub patronajul societății cu răspundere limitată Valte, care impreuna cu Fundația Armonia îl tipărește. Ziarul apare lunar. Redactorul-șef este Gheorghe Burdujan.
* La Vălenii de Munte apar și majoritatea edițiilor cotidienelor naționale, precum Ziua, România Liberă, Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar, Pro Sport sau Gazeta Sporturilor.
Televiziuni:
* "Info Control." Televiziune ce aparține firmei Control S.A. Ploiești (preluata de către UPC), Info Control este un post de informare a cetațenilor din oraș, dar și pentru cei din împrejurimi. Acest canal funcționa mai demult, dar în urmă cu câtva timp a fost pus la punct. Pe fundalul prezentării informațiilor se poate asculta live Radio 21.
Posturi de radio: În oraș nu există deocamdată un post de radio propriu. Cele mai populare posturi de radio naționale ascultate de vălenari sunt Kiss FM, Radio 21, Magic FM și Mix FM.

Imnul orașului Vălenii de Munte


Imnul orașului a fost compus de Carmen Aldea Vlad și interpretat de Fuego.

* De două ori:
: "Privirea lui Iorga veghează din timp"
: "Aici la Vălenii de Munte"
: "Și cheia istoriei cere răstimp"
: "Celor mulți care știu să asculte."

* Refren (bis):
: "Loc de legenda ca-o lume de vis"
: "Cu oamenii dintr-o bucată"
: "Vălenii de Munte au cerul deschis"
: "Străbunii veghează în vatră."

* De două ori:
: "Privirea lui Iorga e vie oricând"
: "Aici la Vălenii de Munte"
: "Și pietre și râuri transmit într-un gând"
: "Vălenilor locul de frunte."

* Refren (bis)
* De două ori:
: "Cinstind festivalul cu țuica dintâi"
: "Se adună românii pe seară"
: "Miroase-a prune din fiert și gutui"
: "Vălenii-s bucată din țară"

* Refren (ter)

Descrierile și semnificațiile stemei Vălenii de Munte


Descrierea stemei Vălenii de Munte


Stema orașului Vălenii de Munte, potrivit anexei nr. 1 din Hotărârea de Guvern numărul 818/2004, publicată în Monitorul Oficial al României numărul 513 din 8 iunie 2004, se compune dintr-un scut, tăiat în două de un brâu undat de argint, încărcat cu trei pruni naturali.
În câmp de azur, în stânga sus se află o carte deschisă, de aur, iar în dreapta jos se află o biserică de argint, pe o terasă verde.

Semnificațiile elementelor însumate Vălenii de Munte


Brâul undat reprezintă râul Teleajen, ce străbate localitatea.

Prunii reprezintă una dintre bogațiile naturale cele mai cunoscute ale zonei.

Cartea de aur este simbolul activităii desfășurate în perioada interbelică de către savantul de renume mondial Nicolae Iorga, cel care a înființat aici Universitatea Populară de Vară (1908), ce funcționează și în prezent.
Silueta bisericii este legată de tradiția religioasă ce a însoțit în decursul timpului Mânăstirea Adormirii Maicii Domnului, aflată în centrul orașului.
Coroana murală, de argint, cu trei turnuri crenelate, semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș.

Evenimente de interes național Vălenii de Munte


* 9 mai: ziua orașului. Manifestare complexă: alocuțiuni, depuneri de flori, versuri și cântece patriotice, muzică de fanfara, spectacole, întreceri sportive, simpozioane, expoziții, dans etc.
* 13 - 18 august: cursurile de vară ale Universitătii Populare "Nicolae Iorga". Manifestare complexă, cu participare națională și internațională: prelegeri, dezbateri, simpozioane, expoziții de carte, cusături, țesături, pictură, sculptură, fotografii artistice, mestesuguri traditionale, spectacole, excursii culturale, lansari de carte etc.
* 15 august: Stămăria Mare - festival folcloric județean, cu participare națională și internațională.
* 27 - 29 octombrie: Serbările Toamnei la Vălenii de Munte. Manifestare cultural-artistică complexă, cu participare naționala, inclusiv din Republica Moldova: târgul de toamnă al producătorilor de pe Valea Teleajenului, expoziții, spectacole folclorice, concursuri, muzica de fanfară, serii de dans etc.

Personalități marcante ale orașului Vălenii de Munte


(n. 5/ 17 iunie 1871, d. 27/ 28 noiembrie 1940)
* Ecaterina Iorga (n. 1/ 13 noiembrie 1878, d. 24 noiembrie 1941)
* Nicolae Tonitza (n. 1886, d. 1940)
* Toma Gh. Tomescu (14 noiembrie 1881, Tecuci, d. 16 aprilie 1949)
* Miron Radu Paraschivescu (n. 2 octombrie 1911, Zimnicea, d. 17 februarie 1971)
* Ion Gherasim Gorjanu
* Dumitru (Tache) Brumărescu
* Acad. Mircea Malița
* Valentin Ciucă
* Prof. Dr. Constantin Pârvu
* Dr. Gheorghe Brătescu
* Dr. Gheorghe (Ghiță) Brătescu
* Dr. Costache Dimitriu
* Dr. Aurelian Pârvulescu
* Dr. Constantin Găucan
* Gheorghe Pădure
* Grigore Jipescu
* Prof. Petre Dumitrescu
* Prof. Călin N. Turcu (n. 1942, Ploiești, d. 2006)
* Ioan D. Petrescu
* Gheorghe Pănculescu
* Gheorghe Ionescu-Sisești
* Mircea Palaghiu
* Mădălina Manole
* Ion Bocioaca
* Paul Popescu
* Iulian Văcărel (n. 1928), economist, membru titular al Academiei Române.

Cetățeni de onoare Vălenii de Munte


Primăria Vălenii de Munte a acordat și acordă, în fiecare an la 9 mai (ziua orașului), titlul de cetățean de onoare, uneori post-mortem, acelor vălenarzi care s-au distins în mod deosebit în diverse domenii, ori persoanelor care și-au adus contribuția la dezvoltarea orașului și promovarea sa.

Muzee, monumente, lăcașe de cult și biblioteci Vălenii de Munte


Muzee:

* Casa memorială N. Iorga
* Muzeul Etnografic "Valea Teleajenului"
* Muzeul de Științe Naturale "Cultura Prunului"
* Muzeul de artă religioasă și Școala de misionare naționale și morale "Regina Maria"

Monumente:
* Bustul N. Iorga din curtea muzeului, creația lui Oscar Hand
* Bustul N. Iorga din fața Bisericii Mănăstirea, creația sculptorului Emil Russi
* Bustul N. Iorga din fața Colegiului Național N. Iorga, sculptat de Maria Grigorescu Vasilovici
* Bustul N. Tonitza din fața Centrului de Cultură Europeană
* Monumentul eroilor din fața Complexului muzeal
În apropiere poate fi vizitat Castrul roman de la Drajna.

Lăcașe de cult:
* Biserica "Mănăstirea", monument de arhitectură, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" este ctitoria lui Hagi Răzvan Clucerul și a soției sale Ilinca Hagița și Clucereasa din Ceptura, la 1680 pe vremea domniei lui Șerban Cantacuzino.
* Biserica "Nica Filip". Are hramul "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" și a fost târnosită în 1808. Ctitorii au fost Nica Filip și Soare Pițoi.
* Biserica Berceni. La cutremurul din 1940 a fost puternic avariată și n-a mai fost reparată din lipsa banilor sau pentru că era prea aproape de Mănăstire. Era deservită de Ion Hârlăceanu, preot refugiat.
* Biserica Berevoiești. A fost și este o filială a Bisericii "Nica Filip". Hramul este Sfântul Spiridon. Ca vechime este a doua după Mănăstire, la 1726, menționată pe crucea spartă de lângă ea. Cu ceva timp in urmă aici s-au reluat slujbele la fiecare sărbătoare și au început lucrările de renovare a bisericii.
* Biserica Sfântul Ioan. În fața bisericii a stat mărturie peste timp de 400 de ani un plop (Populus nigra), dezafectat înainte de 1989. Un incendiu devastator din anul 1999 a mistuit întreg edificiul. În prezent se execută lucrări pentru o reconstrucție integrală.
* Biserica Sf. Nicolae Tabaci. Hramul bisericii este Sfântul Nicolae. Era biserică de cartier a tăbăcarilor care s-au stabilit aici mai aproape de apă pentru prelucrarea pieilor.

Biblioteci:
* Biblioteca "Miron Radu Paraschivescu" se află în Complexul Muzeal "N. Iorga".

Învățământ Vălenii de Munte


Facultăți:
Două unviversități din București și-au deschis filiale aici: Universitatea "Titu Maiorescu" și Universitatea Ecologică.

Licee:
* Colegiul Național "Nicolae Iorga" are două profile pentru învățământul liceal: real și uman.
* Liceul Tehnologic/ Grupul Școlar Agromontan "Romeo Constantinescu"

Alte școli:
* Școala de Arte și Meserii "Gheorghe Pănculescu". La insistențele profesorului Eugen Stănescu, fosta Școală Generală numărul 3 poartă de la începutul anului școlar 2005 numele inginerului Pănculescu.
* Școala Miulești
* Școala Specială

Grădinițe:
În Vălenii de Munte funcționează pentru pre-școlari patru gradinițe cu program normal. Există și o gradiniță particulară, cu program prelungit.

Sănătate Vălenii de Munte


Orașul beneficiază de un spital cu aparatură modernă. De asemenea, există și o policlinică.

Orașe înfrățite Vălenii de Munte


* Cimișlia,
* Eaubonne,
* Saranda,

Hoteluri, pensiuni și restaurante Vălenii de Munte


Orașul Vălenii de Munte dispune de puține hoteluri și pensiuni de diferite categorii, care însumează un număr de peste 400 de locuri de cazare. Dintre cele mai importante hoteluri, amintim Hotel Capitol și Hotel Ciucaș (al Cooperativei).

Pentru ieșiri în oraș, în Văleni se găsesc o gamă variată de restaurante, bistro-uri, pizzerii sau pub-uri. Amintim de „Pizzeria Number 1”, „Pizza Mania”, „Fornetti”, Restaurant „Ciucaș” și diverse cofetării.

De asemenea, se poate opta pentru turismul rural.

In anul 2008 pe strada George Enescu, vis-a-vis de „Pizza Mania” se va deschide un minicomplex comercial ultramodern; tot in acest an, se va deschide un magazin Plus Discount in locul fostei primarii.
 
 
Stema orașului Vălenii de Munte
Stema orasului Vălenii de Munte
 
Amplasarea orașului Vălenii de Munte în cadrul României
Amplasarea orasului Vălenii de Munte in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Vălenii de Munte în cadrul județului Prahova
Pozitia orasului Vălenii de Munte in cadrul judetului Prahova
 
Harta rutieră a orașului Vălenii de Munte


Hoteluri din Vălenii de Munte

Vedere din satelit a orașului Vălenii de Munte


Cazare in Vălenii de Munte

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Vălenii de Munte