Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Boldești-Scăeni

Județ: Prahova Site-uri utile:
Primaria Boldești-Scăeni
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 11 137 loc (locul 160)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: 250-300 m. (locul 87)
Atestare documentară: 1968 (locul 195)
Latitudine: 45 grade 01' 48"
Longitudine: 26 grade 01' 48"
Localități: Seciu
Primar:
 
Boldești-Scăeni este un oraș industrial-agrar din județul Prahova, Muntenia, România, la nord de municipiul Ploiești. Are o populație de 11.491 locuitori, repartizată în două localități, Boldești-Scăeni (o localitate urbană formată din cartierele Boldești, Scăeni și Balaca) și localitatea Seciu.

Monumente Boldești-Scăeni


Orașul dispune de câteva monumente istorice și lucrări de artă plastică, între care : ruinele Bisericii „Sf. Mihail și Gavril”, Monumentul Eroilor, opera sculptorului Ion Iordănescu, ridicat în anul 1939 în cinstea eroilor din Scăieni căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor din Boldești din Primul și al Doilea Război Mondial, proveniți din Boldești, Scăieni și Seciu, opera sculptorului ploieștean George Dumitru, postat în fața primăriei, Biserica „Sfânta Treime”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Scăeni, proiectată de arhitectul Toma Socolescu, și o cramă numită „Casa Seciu” (Hotel-Restaurant și Vinotecă), opera arhitectului Ion Boceanu, amplasată pe vârful dealului Seciu, la circa 3 km de centrul orașului. De asemenea, în Boldești-Scăeni se poate vedea , de profesorul american Cristian Petru Bălan, originar din Scăeni, și alte picturi religioase ale aceluiași profesor, aflate pe fațada capelei de la cimitirul sectorului Scăieni. Toate aceste opere plastice sunt reproduse color în „Monografia orașului Boldești-Scăieni”, citată mai jos.

Pe peronul gării din Scăeni, a existat o coloană înaltă de 8m, în vârful căreia același artist postase sculptura celebrei "Lupoaice Romane" ("Lupa Capitolina"), similară cu alte identice sculpturi amplasate în Roma, București, Cluj-Napoca, Galați și Timișoara, operă lucrată de artistul respectiv înainte de a emigra în SUA, dar care a fost distrusă de cutremurul din 1977. Această sculptură, de asemenea, este reprodusă în monografia respectivă.

"Monografia orașului Boldești-Scăieni (Meleagul viselor ce trebuie împlinite)" este o monografie completă a acestei localități (282 de pagini, cu ilustrații alb-negru și color), având ca autor pe scriitorul american de origine română, Cristian Petru Bălan, provenit din această localitate. Cartea a apărut la editura "Premier" din Ploiești, în 2007. În această monografie exista un capitol special închinat lui Teodor Diamant, care a fost un reprezentant al socialismului utopic în România. În 1835, pe moșia lui Manolache Bălăceanu, el a înființat, la Scăieni, un "falanster", intitulat „Societatea agronomică și manufacturieră” sau „Colonia soților agronomi”. Societatea a fost desființată de autorități un an mai târziu. Printre altele, ea a preconizat lichidarea analfabetismului și a superstițiilor, dezrobirea țiganilor, precum și ideea unirii instrucției copiilor cu munca productivă. (V. filmul artistic "Falansteul de la Scăieni", cu Adrian Pintea și Liviu Ciulei, regizat de Savel Stiopul (1926-2007) în anul 1979.)

Economie Boldești-Scăeni


Există o puternică industrie locală, reprezentată de Fabrica de geamuri Scăieni, una dintre cele mai mari fabrici cu acest profil din Europa, Fabrica de mucava CAHIRO, ARTEMA PLAST, o întreprindere de ambalaje din mase plastice, Schela petroliferă Boldești, FORADEX ș.a. În fapt, cu excepția întreprinderii ARTEMA PLAST, care are o dezvoltare rapidă, în utimii ani, celelalte întreprinderi și-au redus mult producția și numărul de salariați.

Orașul dispune de numeroase resurse naturale cum ar fi: hidrocarburi (petrol), materiale de construcții și material lemnos. Forța de muncă calificată din zonă este specializată în domeniul petrolier, construcții, prelucrarea celulozei, agrozootehnie, viticultură.

În orașul Boldești-Scăieni aproape jumătate din suprafața terenului este cultivată cu viță-de-vie. Producția mare de struguri nu este exploatată pe deplin , iar în localitate există posibilitatea de a valorifica și alte fructe.

Transporturi și infrastructură Boldești-Scăeni


Accesul în localitate este facilitat de Drumul Național DN1A (Ploiești-Cheia-Brașov) și de calea ferată Ploiești-Măneciu.

Orașul Boldești-Scăieni dispune de o rețea de distribuție a gazelor naturale, de energie electrică, de telefonie fixă și mobilă, de o rețea a televiziunii pe cablu. Este proiectată extinderea rețelei de canalizare, reabilitarea alimentării cu apă, reabilitarea stației de epurare.

Demografie

 
 
Stema orașului Boldești-Scăeni
Stema orasului Boldești-Scăeni
 
Poziția orașului Boldești-Scăeni în cadrul județului Prahova
Pozitia orasului Boldești-Scăeni in cadrul judetului Prahova
 
Harta rutieră a orașului Boldești-Scăeni


Hoteluri din Boldești-Scăeni

Vedere din satelit a orașului Boldești-Scăeni


Cazare in Boldești-Scăeni

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Boldești-Scăeni