Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Sebeș

Județ: Alba Site-uri utile:
Primaria Sebeș
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 27 019 loc (locul 72)
Recensământ: 2002
Suprafață: 116 km2 (locul 68)
Densitate: 240 loc/km2 (locul 76)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1245 (locul 29)
Latitudine: 45 grade 57' 36"
Longitudine: 23 grade 34' 12"
Localități: Lancrăm, Petrești, Răhău
Primar: Adrian Alexandru Dăncilă, PSD
 
Sebeș, mai demult "Sebeșul Săsesc", (în dialectul săsesc "Melnbach") este un oraș din județul Alba, Transilvania, România. Are o populație de 29.225 locuitori (recensământul din 01.07.2007).

Istoric Sebeș


În Antichitate, pe locul Sebeșului de astăzi s-a aflat o așezare dacică, încorporată în Imperiul Roman.

Orașul a fost întemeiat în secolul al XII-lea de coloniștii sași veniți la chemarea regelui Ungariei. În Sebeș s-au stabilit populații provenite din zona Rinului și a Moselei (regiunea Luxemburgului și a vestului Germaniei de astăzi). Denumirea de "sași transilvăneni" provine din confuzia făcută de cancelaria regelui Ungariei, pentru care toate populațiile germane erau "saxones", "sași". Germanii din Sebeș au fost de fapt franconi de pe Rin, "Rheinfranken". Sebeșul Săsesc a fost unul din cele mai importante orașe ale Transilvaniei medievale, devenind una din cele șapte cetăți ale țării.

Un act regesc din 1387 consfințește dreptul Sebeșului de a ridica ziduri, deși construcția acestora incepuse probabil înainte de jumătatea secolului al XIV-lea. Acesta devine astfel in ciuda întinderii sale reduse primul oraș din Transilvania înconjurat complet cu fortificații din zidărie. Atacul Imperiului Otoman din 1438 gasește Sebeșul apărat de o centură de ziduri nu foarte groasă, cu turnuri și două porți. Acestea din urmă se deschid însă relativ repede turcii intrând în cetate. Memorabilă este rezistența solitară a unuia dintre turnuri: cel zis al "Studentului".

La 1485 regele Matia Corvinul acordă orașului o serie de privilegii pentru completarea fortificațiilor. Modificările cele mai importante le suferă incinta bisericii al carui zid este supraînălțat. Lucrări de mai mică anvergură, terminate în primii ani ai secolului al XVI-lea fiind efectuate și la incinta exterioară. Fortificația rămâne modestă cuprinzând 7-8 turnuri (unul interior) și doua porți prevăzute cu barbacane.

Dieta Transilvaniei se întrunește de două ori în Sebeș, în 1556 și 1600. Locul întrunirilor, Casa Zápolya, este astăzi muzeu.

Până la reorganizarea administrativă românească din perioada interbelică s-a numit "Sebeșul Săsesc" și a făcut parte din comitatul Sibiu. Apoi a fost inclus în județul Alba (interbelic).

Populație Sebeș


*Români - 25,580 - 92.41 % (în 1910: 35%)
*Rromi - 1,406 - 5.08 % (în 1910: n.a.)
*Germani - 425 - 1.54 % (în 1910: 61%)
*Maghiari - 218 - 0.79 % (în 1910: 4%)
*Alte etnii - 51 - 0.19 %

Obiective turistice și monumente Sebeș


* "Biserica Evanghelică-Lutherană" edificată în stil gotic în sec.XIII-XIV. A fost renovată ulterior în stilul Renașterii.
* "Turnul octogonal", situat lângă Mănăstirea Franciscană.
*"Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial". Monumentul este amplasat în cimitirul romano-catolic din orașul Sebeș și a fost ridicat în memoria eroilor români din Primul Război Mondial. Obeliscul, cu înălțimea de 1,6 m, este realizat din calcar cioplit, fiind susținut de o bază simplă, de formă paralelipipedică. Pe placa din marmură aflată pe trunchiul monumentului se află un înscris comemorativ: „În amintirea eroilor căzuți în războiul mondial 1914-1918“. Înscrisul este realizat și în limba germană.
*Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. Monumentul a fost dezvelit în anul 1958, fiind amplast în parcul din centrul orașului, pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial. Monumentul este de tipul placă memorială, fixată pe un soclu simplu din beton, înalt de 1 m. Pe placă este un înscris comemorativ: „În amintirea eroilor căzuți în lupta contra fascismului“.
*Râpa Roșie, rezervatie geologică, la cca 3 km de oraș (25 ha).

Personalități Sebeș


În Sebeșul Săsesc s-a născut în anul 1830 pianistul și compozitorul Carl Filtsch.
De asemenea, în Lancrăm s-a născut, la 9 mai 1895, și a copilărit Lucian Blaga, mare poet, dramaturg și filosof român, decedat la Cluj, la 6 mai 1961.

Economie Sebeș


În prezent Sebeșul este un oraș cu o economie dinamică, datorită în mare parte investițiilor externe făcute în ultimul deceniu. Prelucrarea lemnului, confecțiile și marochinăria constituie principalele domenii ale industriei.

Orașe înfrățite Sebeș


* Komárno (Slovacia)
* Komárom (Ungaria)
* Büdingen (Germania)
 
 
Stema orașului Sebeș
Stema orasului Sebeș
 
Amplasarea orașului Sebeș în cadrul României
Amplasarea orasului Sebeș in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Sebeș în cadrul județului Alba
Pozitia orasului Sebeș in cadrul judetului Alba
 
Harta rutieră a orașului Sebeș


Hoteluri din Sebeș

Vedere din satelit a orașului Sebeș


Cazare in Sebeș

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Sebeș