Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Mangalia

Județ: Constanța Site-uri utile:
Primaria Mangalia
Regiunea geografică: Dobrogea
Populație: 36 364 loc (locul 53)
Recensământ: 2002
Suprafață: 62 km2 (locul 139)
Densitate: 661 loc/km2 (locul 37)
Altitudine: 320 m. (locul 102)
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 43 grade 48' 00"
Longitudine: 28 grade 35' 00"
Localități: Mangalia, Cap Aurora, Jupiter, Olimp, Venus, Neptun, Saturn
Primar: Mihai Claudiu Tusac, PSD
 
Mangalia este un municipiu din județul Constanța, așezat aproape de extremitatea sudică a litoralului românesc. Are o populație de 40.037 locuitori (40150- conform recensământului din 2002). Orașul Mangalia a fost declarat municipiu în anul 1995.

Istorie Mangalia


Localitatea este menționată sub numele de Pangalla sau Pancalia în portulanele genoveze din secolul al XIII-lea. Forma „Mangalia” apare prima dată în anul 1593. Asemănarea cu denumiri tătărești din Bugeac (Coștangalia, Șamangalia, Gioltaigalia) și prezența, de multe veacuri, a unei importante comunități de Tătari în oraș, atestă originea tătărească a denumirii. Anterior secolului al al XIII-lea, localitatea apare sub numele antic de Callatis (Callata în portulanele genoveze, uneori între paranteze sub Pangalla sau Pancalia).

Callatis a fost o colonie a cetății grecești Heraclea Pontica (azi Ereğli în Turcia) din secolul al VI-lea înaintea erei noastre. Portul și jumatate din orașul din Antichitate sunt acum submerse. În ciuda inevitabilelor războaie și schimbări de stăpâni, orașul a prosperat timp de 1200 de ani, uneori liber, alte ori sub stăpânirile succesive ale Perșilor, ale Macedonenilor, ale Dacilor, și ale Romanilor, deveniți Bizantini prin creștinare (timpurie aici, cum o dovedesc cercetările arheologice, începute în 1915 de Vasile Pârvan). Cetatea, însă, dispare ca atare odată cu năvălirea popoarelor migratoare din secolele VIII și IX, fiind înlocuită cu o simplă așezare de pescari.

Este parțial reclădită în secolul XI odată cu reintrarea Dobrogei sub stăpânirea bizantină, dar dispare din nou în 1225, arsă de data aceasta de Tătari, care stabilesc aici o tabără, cresc cai și oi, și sunt stăpânii unui mic grup de pescari greci care pescuiesc pentru ei (după cronicarul Geoffroy de Villehardouin, el însuși relatând instrucții navale genoveze, limanul Mangaliei fiind pentru aceștia un adăpost). Se pare că nici regatul Valaho-Bulgar, nici despotatul Dobrogei, nici domnia lui Mircea cel Bătrân, nici lunga stăpânire turcească nu au schimbat această situație, adăugându-se doar un grup de Lipoveni în secolul al XVIII-lea.

Situația însă se schimbă odată cu alipirea Dobrogei la România în 1878. Mangalia devine un port modern (al doilea port maritim după Constanța) cu vre-o 3000 de locuitori permanenți în 1938, dar care devin peste 10.000 vara, orașul crescând rapid mulțumită plajei de la Tatlageac-Comorova, ce se întinde pe mai mulți kilometri între capurile Schitu și Baglaru (azi Aurora). Mangalia a fost portul de ataș al primului submarin românesc "Delfinul".

După Al Doilea Război Mondial, orașul devine zonă militară de frontieră și turismul periclitează câțiva ani. În 1954 este din nou deschis tuturor, iar începând cu 1962 orașul intră în atenția guvernului pentru a deveni un important centru turistic: între pădurea Comorova și mare sunt edificate stațiunile climaterice și de destindere Jupiter, Olimp, Neptun, Saturn, Venus și Aurora, iar vechiul și pitorescul oraș, tipic dobrogean, este în mare parte distrus pentru a lăsa loc unor construcții moderne, dar într-un stil funcțional ce se poate găsi oriunde în lume.

Populația Mangalia


Populația grecească a părăsit definitiv Mangalia în anii 1960, profitând de posibilitatea de a se stabili în Grecia. În schimb, din 1878 încoace, numeroși Români veniți din toate părțile țării s-au stabilit în oraș, care număra în 2002 peste 40.000 de locuitori. La Mangalia trăiește una din cele mai importante comunități musulmane din România. Moscheea "Esma han Sultan" este cea mai veche din țară, fiind ridicată în anul 1525. Seminarul teologic musulman înființat la Babadag în anul 1610, a fost mutat în anul 1901 la Medgidia, unde a funcționat până în 1967.

Obiective turistice Mangalia


*Moscheea Esmahan Sultan - construită pe la 1590
*Muzeul de arheologie
 
 
Stema orașului Mangalia
Stema orasului Mangalia
 
Amplasarea orașului Mangalia în cadrul României
Amplasarea orasului Mangalia in cadrul Romaniei
 
Harta rutieră a orașului Mangalia


Hoteluri din Mangalia

Vedere din satelit a orașului Mangalia


Cazare in Mangalia

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Mangalia