Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Cernavodă

Județ: Constanța Site-uri utile:
Primaria Cernavodă
Regiunea geografică: Dobrogea
Populație: 17 022 loc (locul 109)
Recensământ: 2005
Suprafață: 47 km2 (locul 161)
Densitate: 426 loc/km2 (locul 55)
Altitudine: 50 m. (locul 19)
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 44 grade 20' 17"
Longitudine: 28 grade 02' 01"
Localități:
Primar: Gheorghe Hansa, PNL, din 2004
 
Cernavodă (în limba turcă "Boğazköy") este un oraș din județul Constanța, Dobrogea, România. Are o populație de 18.961 locuitori.

Orașul are port la Dunăre, iar în apropiere se află Centrala Nucleară de la Cernavodă, singura centrală de acest tip, (CANDU), din România.

Istorie Cernavodă


Primele descoperiri aparțin culturii Hamangia (eneolitic timpuriu) - mai multe așezări și o necropolă (cca. 400 de morminte).

Orașul a fost fondat de coloniști greci sub numele de Axiopolis în secolul 4 î.e.n. ca punct de comerț cu dacii din jur. Se crede că orașul a fost reconstruit de legendarul domn muntean Negru Vodă, astfel ar putea proveni numele său "cerna" (cernîi) în slavonă însemnând negru. O altă versiune este că denumirea vine din slavonă având semnificația de apa neagră. Aceasta se poate corela si cu numele râului Carasu din vecinătate, care în limba turcă are aceeași semnificație de apă neagră.

Arhitectură industrială Cernavodă


* Între 1890 și 1895, inginerul Anghel Saligny a construit aici un pod peste Dunăre și peste brațul Borcea al Dunării. Podul Regele Carol I, (redenumit mai apoi "Podul Anghel Saligny"), complexul de poduri, în lungime totală de 4087,95 m fiind în acea vreme cel mai lung complex de poduri din Europa. Ultimul piron al podului, turnat din argint, a fost, simbolic, bǎtut de Anghel Saligny reprezentând încheierea lucrǎrilor la pod. Mai târziu, la încercarea podului, inginerul A. Saligny a stat într-o barcǎ, sub pod, în vreme ce pe pod erau puse vagoane încǎrcate cu rocǎ, semn al încrederii și garanției.
 
 
Stema orașului Cernavodă
Stema orasului Cernavodă
 
Amplasarea orașului Cernavodă în cadrul României
Amplasarea orasului Cernavodă in cadrul Romaniei
 
Harta rutieră a orașului Cernavodă


Hoteluri din Cernavodă

Vedere din satelit a orașului Cernavodă


Cazare in Cernavodă

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Cernavodă