Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Iernut

Județ: Mureș Site-uri utile:
Primaria Iernut
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 8 705 loc (locul 207)
Recensământ: 2002
Suprafață: 106 km2 (locul 74)
Densitate: 89 loc/km2 (locul 139)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1257 (locul 33)
Latitudine: 46 grade 27' 13"
Longitudine: 24 grade 14' 00"
Localități: Cipău, Deag, Lechința, Oarba de Mureș, Porumbac, Racameț, Sălcud, Sfântu Gheorghe
Primar: Ioan Nicoara
 
Iernut, colocvial "Ernot", "Iernot", este un oraș în județul Mureș, Transilvania, România. Orașul este situat în vestul județului, pe râul Mureș, pe DN13 la 2 kilometri de intersecția acestuia cu DN14A.

Istoric Iernut


*Localitatea este atestată documentar din anul 1257 cu numele de Ranoltu. Pe situl orașului s-au găsit vestigii ale unei colonii romane. În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit unele fragmente ceramice aparținând epocii neolitice (4500-2500 î.C.) În pofida existenței dovezilor arheologice de necontestat din perioadele anterioare, cel mai vechi document scris care s-a păstrat datează abia din anul 1257. Aici a trăit și Mihai Apafi al II-lea, principe al Ardealului.

* În perioada anilor 1461-1700 Iernutul capătă statutul de târg ( oppidum-Radnot ),un târg de vite care avea centrul în apropierea actualei periferii a orașului.

*În acest oraș a fost confecționată și instalată o copie a "Statuii Lupoaicei" (“Lupa Capitolina”), simbolul latinității poporului român.

*În anul 1944, în lunile septembrie-octombrie in apropierea orașului Iernut s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul României din cel de-al doilea război mondial. În acest interval scurt de timp și-au pierdut viața 11.000 de militari români.

*În perioada interbelică Iernutul a făcut parte din județul Târnava-Mică (interbelic) și a fost reședința Plasei Iernut.

*Iernutul a făcut parte, succesiv din Dacia, din Impriul roman, din formațiuni statale specifice începutului de evul mediu (românia populară, cnezat, voievodatul lui Gelu) din voievodatul Transilvaniei dominat de nobilimea maghiară ( sec XII – XVI ) din principatul Transilvaniei aflat sub suzeranitate otomană ( sec. XVII – XVII ), din Imperiul habsburgic (sec. XVII – XIX ), din Imperiul austro-ungar (1867 – 1918).

*La data de 17.04.1989 localitatea Iernut a devenit oraș.
*În Iernut primul primar sub guvernare românească a fost Ioan Ghip participant la primul război mondial și membru al gărzi naționale din Iernut la vremea respectivă.

Nume Iernut


*Numele "Ranoltu", atestat documentar din 1257, provine de la numele germanic "Reinold" (:de:Reinold, :fr:Renaud (prénom)), al posesorului feudal al ținutului respectiv (la fel ca "Villa Herbordi" pentru Blaj etc.)

Geografie Iernut


*Relieful are un aspect tipic deluros,cu unele suprafețe de șes în parte stângă a Mureșului,acestea fiind de fapt terase ale râului Mureș.Cea mai înaltă dintre aceste terase se află și la cea mai mare distanță de localitate,aceasta fiind la Cigașe la o altitudine de 448m,următoarea terasă de la I.S.C.I.P,DE 8-10m este una de oraș,altă terasă este cea aluvionară și este adesea inundată.
În partea dreaptă a Mureșului există un număr redus de terase,locul acestora fiind luat de versanții cu pante accentuate și/sau chiar abrupte.Între Iernut și Lechința pantele abrupte sufera prabușiri masive datorate înclinării pantelor si subsăparilor apei Mureșului ducând la un aspect de mocro-relief,vegetația ducând lipsă completă.Valea Mureșului are o deschidere largă.(3-5 km).Interfluviile sunt rotunjite,afectate de alunecări și rupturi,altitudinea lor maximă fiind de 496m.
*Clima din partea de podiș este una continental moderată de dealuri și pădure.Localizarea Iernutului în partea centrală a Podișului Transivaniei,străjuitde lanțurile masive ale Carpaților,cu o mare deschidere în partea de N.V. formează invaziile maselor de aer umed din direcțiile vestice.Carpații Orientali constituie o barieră climatică față de invaziile maselor de aer din E. și N.E.
Temperatura medie a aerului se situează între -28,3C și +39,0C.Cea mai caldă lună a anului este iulie iar cea mai rece este în ianuarie.Ultimele zile cu temperaturi de 0C apar de obicei la sfârșitul lui aprilie,primele înghețurile apar in octombrie și durează de obicei 190 de zile.Cele mai însemnate cantitați de precipităti au loc în luna iunie iar cele mai reduse în martie,rezultân o medie anuală de 627,1 mm.Intensitatea vânturilor este redusă și doar vânturile din N-V se apropie de 3m/s.

Personalitați Iernut


*József Balogh (1701-1756)
*Márton Hamar (5- Februarie 1927 – București, 25-Martie 1987) Zoolog.
*Endre Jeney (26-August 1891 – Debrecen, 10-August 1970): Paleolog,Profesor universitar.
*Csilla Kákonyi (*28-Mai 1940)
*Zsigmond Kornis (? , 1578 – Iernut, 3-Noiembrie 1648):Magnat al Transilvaniei
*János László (*7-Februarie 1934): Violonist.
*Hortenzia Meleg (*10-Iulie 1961)

Populație Iernut


*În perioada socialistă populația Iernutului a ajuns cele mai mari cote, în localitate existând multe ferme și sere, iar din această cauză Iernutul era supranumit "Micul Dalas", condițiile de trai fiind foarte bune.

*La recensământul din anul 1930 au fost înregistrați 2.464 locuitori, dintre care 1.414 maghiari, 826 români, 127 țigani, 84 evrei ș.a. Sub aspect confesional populația era alcătuită din 1.148 reformați, 786 greco-catolici, 310 romano-catolici, 96 ortodocși, 84 mozaici ș.a.

*La recensământul din 2002 au fost înregistrați 9.523 de locuitori, dintre care 7.229 români, 1.426 maghiari, 852 țigani, 12 germani și 4 de alte naționalități. Majoritatea locuitorilor aflați în Iernut muncesc la centrala termoelectrică Iernut aflată la aproximativ un kilometru de localitate și obțin unele din cele mai mari salarii din zonă.

*La alegerile locale din 2004 a fost ales primar Vasile Cornea (PSD).
*Iernut este infratit cu orașul belgian Sint-Katelijne-Waver din anul 2001.
*Populația Iernutului este in scadența din cauza lipsei locurilor de muncă.
*Iernut implineste in anul 2007,750 ani de existenta la a zecea sarbatoare a zilelor Iernutului.
*Instituțile de învățământ din Iernut sunt Liceul Energetic cu ultimele renovări făcute în 2004 și Școala Generală Iernut.
*Codul poștal din Iernut este 545100.
*Echipa de fotbal din Iernut se numește C.S.Iernut si aceasta a ajuns pentru prima dată in divizia C în anul 2007.

Localizare Iernut


Iernut, parte componentă a județului Mureș este situat în partea centrală a Podișului Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureș între localitațile Târgu Mureș (30 km) și Luduș (14 km), la latitudine nordică de 46°27′13″ și longitudine estică de 24°14′0″. Altitudinea absolută de 286m se află în zona bisericii romano-catolice. Suprafața lui de 106 km2 ocupă 1,5%-2% din județul Mureș.

Orașul Iernut se găsește pe malul drept al râului Mureș, pe Drumul Național DN15, respectiv pe Drumul European E60, între Târgu Mureș, Turda și Cluj-Napoca. Comunele învecinate Iernutului sunt: Adămaș, Bichiș, Bogata, Cucerdea, Cuci, Iclănzel, Ogra.

Economia Iernut


*În agricultură Iernut a înregistrat de a lungul anilor una din cea mai mare producție de grâu din județ.În anul 2007 această producție fiind în medie de 3.649 kilograme de grâu la hectar și cea mai mare producție a anului din județ.

*Centrala Termo-electrică situată la ieșirea din Iernut aduce cel mai mare venit localității. Alte ramuri ale economiei sunt BCR-ul, Banca Transilvania,micile magazine, restaorantele, gara C.F.R., transportul între sate, ferma Silvaur și lacurile piscicole de la periferie.

Demografie Iernut


În 2002 demografia iernutului era asemenea:
* Români (75.91%)
* Maghiari (14.97%)
* Romi(Țigani) (8.94%)
* Alți sau nedeclarați(0.18%)
 
 
Stema orașului Iernut
Stema orasului Iernut
 
Amplasarea orașului Iernut în cadrul României
Amplasarea orasului Iernut in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Iernut în cadrul județului Mureș
Pozitia orasului Iernut in cadrul judetului Mureș
 
Harta rutieră a orașului Iernut


Hoteluri din Iernut

Vedere din satelit a orașului Iernut


Cazare in Iernut

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Iernut