Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Târgoviște

Județ: Dâmbovița Site-uri utile:
Primaria Târgoviște
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 79 610 loc (locul 26)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: 260 m. (locul 82)
Atestare documentară: 1396 (locul 102)
Latitudine: 44 grade 55' 27"
Longitudine: 25 grade 27' 24"
Localități: Priseaca
Primar:
 
Târgoviște este reședința și cel mai mare oraș al județului Dâmbovița, Muntenia, România. Are o populație de aproximativ 89.000 de locuitori. Reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, orașul a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al Țării Românești.

Așezare geografică Târgoviște


Orașul este situat pe o terasă înaltă de 260m, deasupra văii Ialomiței, la limita dintre regiunea deluroasă subcarpatică și Câmpia Înaltă a Târgoviștei, care cuprinde interfluviul dintre râul Dâmbovița și râul Ialomița până la contactul cu „câmpia de divagare”, joasă și monotonă, fiind o prelungire a câmpiilor subcolinare. Câmpia este desprinsă din uniformitatea Câmpiei Române, Târgoviștea fiind așezată în sectorul subcolinar al acesteia, parte a câmpiei Piemontane Înalte a Ialomiței, și în vecinătatea Dealurilor Subcarpatice.

Orașe apropiate Târgoviște


*București, la 80 km sud-est
*Pitești, la 70 km vest
*Ploiești, la 50 km est
*Pucioasa, la 20 km nord
*Găești, la 30 km sud-vest
*Moreni, la 15 km nord-est
*Titu, la 30 km sud
*Fieni, la 25 km nord

Istoric Târgoviște


Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul și în împrejurimile orașului au dovedit că această regiune era locuită încă din neolitic. În Muzeul de Arheologie se găsesc vestigii ale culturilor de tip Stancevo-Criș, Gumelnița, Coțofeni, apoi din perioada bronzului și din epoca fierului. Bine ilustrate în muzeu sunt podoabe și unelte geto-dacice din vremea regilor Daciei, Burebista și Decebal, și ulterior monede ce dovedesc cuprinderea zonei în aria culturii materiale daco-romane (sec. I-III) si apoi bizantină (sec. V-VI). În cartierul Suseni din actualul Târgoviște s-au găsit urme ale unei așezări din sec. II-V peste care este suprapusă alta protoromână din sec. VIII-X. Peste acestea, s-a format o așezare rurală în sec. XII-XIV, din care s-a dezvoltat târgul medieval.

Perioada medievală i-a adus recunoașterea ca târg de importanță europeană, unde se schimbau mărfuri sosite din trei continete cu cele ale producătorilor locali.

Nicolae Iorga crede că la Târgoviște a avut loc bătălia (datând-o în 1369) dintre voievodul Transilvaniei Nicolae Lackfi și pârcălabul Dragomir al cetății Dâmboviței în vremea domniei lui Vladislav I, alias Vlaicu-Vodă, câștigată de români. Este de reținut că, în cronica turcului Ioan Küküllö, se pomenește de existența, pe locul unde se află astăzi orașul, a unei fortificații, căci „voievodul Nicolae, după ce a trecut cu oastea ... râul Ialomița luând cu putere întăriturile ridicate de valahi” este nevoit să se retragă. O dovadă că orașul exista încă de atunci și că, românii s-au bătut cu îndârjire.

Prima mențiune a orașului, la 1396, este făcută de cruciatul bavarez Johann Schitberger, care a vizitat orașul cu ocazia pregătirilor pentru lupta de la Nicopole.

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân orașul a devenit principala reședință domnească a Țării Românești. Tot în timpul acestui domnitor a fost refăcută Curtea Domnească, ale cărei ruine împrejmuiesc astăzi Turnul Chindiei; ultimele cercetări arheologice au avansat ideea că o curte a fost ridicată aici înainte de Mircea cel Bătrân.

Primul act oficial, din 1406, este scris pe hârtie către mănăstirea Tismana de "Io. Mircea I Basarab, voievodul Țării Românești, duce de Făgăraș și Almaș, comite de Severin, despot al pământurilor lui Dobrotici și domn al Dârstorului, spre cunoștința acestora, atât celor de acum, cât și celor viitori", așa cum semna tratatele sale de alianță.

Din 1424 se păstrează prima reglementare comercială făcută de domnitorul Dan II, ce stabilește privilegiile vamale ale târgoveților locali și drepturile de care beneficiau aceștia în țară. Din 1451 datează prima culegere de legi făcută de grămăticul Dragomir, din porunca voievodului Vladislav II.

Vlad Țepeș (bază a personajului fabulos Dracula) urcă pe tron în 1456 cu sprijinul prietenilor săi Ioan Huniade și Ștefan cel Mare și se înscrie în istorie pentru victoria din 1462 împotriva sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului. În timpul său a fost construit Turnul Chindiei (vezi foto).

Voievodul Radu cel Mare reclădește începând cu 1499 biserica "Sf. Nicolae din Deal", cunoscută azi ca Mănăstirea Dealu, care va fi terminată de urmașul său Vlad cel Tânăr. Pictura acesteia va fi realizată în 1514 sub Neagoe Basarab de zugravul Dobomir din Târgoviște.

După toate probabilitățile, la Târgoviște a activat primul meșter tipograf din Țara Românească, Macarie, care a tipărit, începând cu anul 1508, primele trei carți în limba slavonă cunoscute la noi: „Liturghierul” (1508), „Octoihul” (1510) și „Evangheliarul” (1512). către mijlocul aceluiași secol activitatea tipografică este reluată la Târgoviște de ucenicul lui Macarie, Dimitrie Liubavici, cu un „Molivelnic” (1545) si un „Apostol” (1547).

Mihai Viteazul a reușit în 1600, pentru prima oară, Unirea celor trei principate românești - Țara Românească, Moldova și Transilvania. Prestigiul lui de apărător al creștinătății era recunoscut în întreaga Europă. Trădarea si uciderea lui a fost plânsă de toți românii. În timpul său, Târgoviște este ocupată de turcii lui Sinan pașa, care fortifică zona centrală. În octombrie 1595, trupele creștine ale Ungariei și ale lui Mihai Viteazul eliberează orașul, ce suferă ănsă mari pagube.

Matei Basarab (1632-1654) a fost un mare sprijinitor al culturii. El este cel care întărește și extinde fortificațiile orașului (unice la sud de Carpați), repară vechile biserici și construiește multe altele noi.

Constantin Brâncoveanu a asigurat timp de un sfert de secol (1688-1714) stabilitatea țării și a murit ca un martir, refuzând să-și trădeze credința. În timpul său, reședința de vară a țării s-a aflat la Târgoviște, iar cea de iarnă la București. După domnia sa, capitala se mută la București, eveniment în urma căruia Târgoviște a început sa piardă din puterea economică precum și din populație.

Urmează un secol al domnilor fanarioți. Vechea cetate de scaun este cu adevărat părăsită și trecerea timpului afectează tot mai dureros din zidurile sale, ce ajung să fie folosite de boieri și unii localnici ca material de construcție pentru propriile case.

Răscoala lui Tudor Vladimirescu, din 1821, după ce strălucește la București, restabilind domniile pământene pe scaunul țării, se sfârșește trist la Târgoviște. Tudor și multi dintre soldații săi sunt masacrați de eteriști pe locul din fața bisericii Mitropoliei, unde s-a ridicat o cruce de piatră, în amintirea lor.

Târgoviștenii au participat activ la revoluția română din 1848 si au sustinut toate actele politice ale unioniștilor. După unire, Alexandru Ioan Cuza a intrat să viziteze orașul, pe sub o arcadă de flori, la 17 iunie 1859.

Modernizarea societății românești la sfârșitul sec. XIX a însemnat un mare avânt economic, ilustrat prin iluminarea orașului în 1863, inaugurarea cursei de diligențe și apoi de cale ferată București-Târgoviște, înființarea primei întreprinderi industriale - Arsenalul Armatei, construirea rafinăriilor de petrol.

Târgoviște și-a plătit tributul de sânge în toate marile bătălii ale națiunii. În războiul de independență din 1877-1878 s-au distins numeroși comandanți si ostași târgovișteni. În timpul primului război mondial Regimentul III Dâmbovița nr. 22 a primit Ordinul "Mihai Viteazul" pentru vitejia sa în campania din Transilvania din 1916, și apoi în timpul marilor bătălii de la Mărăști, Oituz si Mărășești în 1917.

Târgoviște a fost locul execuției dictatorului Nicolae Ceaușescu precum și a soției sale, Elena Ceaușescu, în decembrie 1989.

Primari Târgoviște


*2000-2008: Iulian Furcoiu (PSD)
*din 2008:Gabriel Boriga (PD-L)

Demografie Târgoviște


Conform recensământului din 2002, Târgoviște avea 89.930 locuitori, din care 96,60% români (86.873 locuitori), 2,84% romi (țigani; 2.555 locuitori) și 0,56% de altă etnie.

Orașe înfrățite Târgoviște


* Kazanlak, Bulgaria
* Târgoviște
* Trakai
* Orvault
* Corbetta
* Santarém
* Vellinge
* Miami
* Castellon de la Plana

Personalități Târgoviște


*Diaconul Coresi (d. 1583), traducător și meșter tipograf.
*Ion Heliade Rădulescu (1802 - 1872), scriitor, filolog, politician
*Ioan Alexandru Brătescu-Voinești (1868 - 1946), scriitor
*Grigore Alexandrescu (1810 - 1885), poet
*Vasile Răducă (1954), teolog
*Ioan Radu, maestru emerit al sportului - rachetomodelism
*Theodor Stolojan, presedintele PLD
*Cornel Dinu, conducere si simbol Dinamo Bucuresti

Echipe de sport Târgoviște


*FCM Târgoviște (fotbal)
*MCM Târgoviște (baschet feminin)
*Petrolul Târgoviște (fotbal)

Alte informații Târgoviște


* Formația de muzică rock Trooper a luat ființă aici.
* Cântăreața Laura Stoica s-a născut aici.
* Anual, în luna octombrie, se desfasoara la Târgoviște Festivalul Național de Romanțe Crizantema de Aur. Prima ediție a fost in anul 1967.
 
Căutare oraș în Dâmbovița:

 
 
Stema orașului Târgoviște
Stema orasului Târgoviște
 
Amplasarea orașului Târgoviște în cadrul României
Amplasarea orasului Târgoviște in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Târgoviște în cadrul județului Dâmbovița
Pozitia orasului Târgoviște in cadrul judetului Dâmbovița
 
Harta rutieră a orașului Târgoviște


Hoteluri din Târgoviște

Vedere din satelit a orașului Târgoviște


Cazare in Târgoviște

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Târgoviște