Prezentarea orașului Pucioasa
Județ:
|
Dâmbovița |
Site-uri utile:
Primaria Pucioasa
|
Regiunea geografică: |
Muntenia |
Populație: |
14 254 loc (locul 130) |
Recensământ: |
2002 |
Suprafață: |
43 km2 (locul 169) |
Densitate: |
366 loc/km2 (locul 60) |
Altitudine: |
350 m. (locul 107) |
Atestare documentară: |
1649 (locul 176) |
Latitudine: |
45 grade 04' 27" |
Longitudine: |
25 grade 26' 03" |
Localități: |
Bela, Diaconești, Glodeni, Malurile, Miculești, Pucioasa-Sat |
Primar: |
|
Pucioasa este un oraș din județul Dâmbovița, Muntenia, România. În trecut, localitatea purta numele "Podurile", însă o dată cu dezvoltarea băilor și-a însușit numele "Pucioasa". Izvoarele minerale de pucioasă și iod se află în Pucioasa-Sat.
Are o populație de peste 15.618 locuitori (2002), iar economia orașului se bazează pe turism.
Pucioasa este așezată pe cursul mijlociul al văii Ialomiței, la 20 de km de Târgoviște, în zona dealurilor subcarpatice, a căror înălțime depășesc cu puțin 600 metri și sunt situate la 100 metri deasupra nivelului mării. Orașul este situat în zona colinar centrală a județului Dâmbovița, la 81 de km față de limita sudică și la 42 de km față de limita nordică.
Se află la o distanță aproximativ egală față de București și de Brașov, la 100 de km de fiecare. Se întinde pe o distanță de 8,750 km de-a lungul Văii Ialomiței între Miculești și Zărăfoaia și pe o lățime de 7,375 km între Pucioasa-Sat și Maluri, având o suprafață totală de 4239 hectare, dintre care teren intravilan 714,4 hectare și 3545 hectare extravilan
Se învecinează la nord cu comuna Moțăieni, orașul Fieni (satul Berevoești) și comuna Bezdead (satul Măgura), la sud cu comuna Brănești, satul Lăculețe, la est cu comunele Vârfuri, Valea Lungă și Glodeni, iar la vest cu comuna Vulcana Băi.
:"Dincolo de Fieni (...) Ialomița se lăfăie într-un vad din ce în ce mai larg, alergând de la un mal la altul, până ce un pod de fier o strânge de pe drumuri, înghesuind-o lângă maluri. Apoi intră într-un orășel, Pucioasa, care debutează cochet cu un bulevard ce se pierde undeva către centru, asfaltat și plantat cu tei și castani"
"Beneficiind de o așezare frumoasă, într-o vale deschisă pe râul Ialomiței, de o parte și de alta dealuri ușor tărăgănate, în fund priveliștea munților acoperiți de codri, dincolo de râu, de sub o ruptură de mal, țâșnesc binefăcătoarele izvoare de pucioasă și fier."
"Umblu pe malul Ialomiței la Pucioasa și mă bucur pe cât e cu putință în aceste înalte mâhnite zile, de nașterea primăverii... E un colț poetic în preajma Ialomiței. Aici cântă întâi ciocârlia soarelui primăverii și strigă cucul chemând cu întristare din văi pe fratele său cu acel nume (...). Zilele calde cu ploi repezi trebuiau să aducă o înfrunzire grabnică și după zece zile pădurea aproape s-a încheiat. Apa șirlei e încă tulbure. Se topesc omăturile în munte. Se văd de aici piscurile încă albe de ninsorile sfârșitului de iarnă..."
Demografie Pucioasa
Geografie Pucioasa
Relieful Pucioasa
Râul Ialomița a format de-a lungul timpului trei terase, dispuse pe direcția nord-sud denumite în popor „poduri”. Terasa care a devenit cea mai populată vatră a așezărilor umane este cea centrală. Terasa de jos a rămas o bază agrement, de exploatare a pietrei, a apei și a cultivării pământului denumită și Lunca Ialomiței. Terasa situată la cea mai mare înălțime față de cursul apei este populată, în trecut fiind o zonă cu arbori, pomi fructiferi și fâneață.
Pe terasa centrală, cunoscută cu toponimul Podurile de Sus și de Jos, sunt amplasate zonele locuite,fabricile, atelierele, magazinele, școlile, bisericile, instituțiile publice. Lungimea terasei centrale este de 4 km, iar lățimea între 300 și 700 de metri și ține de la locul unde Ialomița este traversată de calea ferată, până la confluența râului Bezdedel cu Ialomița.
Dealurile subcarpatice ale zonei sunt Stârmina, Beja cu vârful Zăpodie, Brezeanca, Mușa, Pătrana, Băloiu, Curpeniș (620 metri), Cornetu pe partea stângă a Ialomiței și a Bezdedelului, iar Spătărelu-Mitropolie și Măldăreanca pe partea dreaptă, au înălțimi variind între 500 și 700 de metri.
În primăvara anului 1940 s-au produs alunecări masive de teren, ca urmare a exploatării gipsului pe versantul dealului Spătărelu. Alunecările de ternen s-au intensificat în anii ploioși 1970 și 1975, din cauza extinderii carierei de gips în valea izvoarelor cu pucioasă, ca urmare a cererilor tot mai mari de gips din partea fabricii de la Fieni. Alunecările au afectat vegetația de arbori, au provocat degradări ale reliefului și peisajului orașului. În 1975 a fost construit un baraj cu scopul de a ocroti zona agricolă prin mărginirea și dirijarea organizată a apelor Ialomiței.
Orașe apropiate Pucioasa
Istoric Pucioasa
Localitatea s-a format în jurul anului 1760 prin contopirea așezărilor Șerbănești (atestată documentar la 26 septembrie 1538) cu Podurile de Jos și Podurile de Sus (menționate documentar în 1461) și cu satul Zărăfoaia. În 1791 localitatea figura pe o hartă austriacă, iar în 1835 pe una rusească. După anul 1828 s-a dezvoltat ca stațiune balneoclimaterică, luând denumirea de Pucioasa, datorită apelor minerale sulfuroase concentrate de aici, numite popular pucioasă.
Primele atestări documentare Pucioasa
Prima atestare documentară a orașului datează încă din 20 septembrie 1649, apărând ca "Piatra Pucioasa". Mai apare în documente în 1759 și în 1790 (o hartă austriacă).
Activități economice Pucioasa
Ramura economică principală este turismul balnear, orașul având un statut de stațiune balneo-climaterică. Principalele hoteluri sunt „Ceres” și „Turist”. Este dezvoltată industria textilă, prelucratoare.
Cultura și viața de noapte Pucioasa
Restaurantele cum ar fi "Licurici", "Rustic", "Lutu" si "Casa Portugheza" sunt nucleul vieții mondene a micului oraș. Evenimentele culturale importante au loc la Centrul Cultural "Ioan Alexandru Brătescu-Voinești", precum și la cinematograful "Dacia", dotat și cu o gradină de vară.
Orașe înfrățite Pucioasa
*Cartaxo (Portugalia)
*Alcazar (Spania)
*Vadul lui Voda (Moldova)
*Jonava (Lituania)
Personalități Pucioasa
* Cătălina Oprea - Atletă (1500 m, 3000m obstacole)
* Doctor Corneliu Constantinescu - Medic Pediatru
Stema orașului
Pucioasa
Harta rutieră a orașului
Pucioasa
Hoteluri din
Pucioasa
Vedere din satelit a orașului
Pucioasa
Cazare in
Pucioasa