Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Moreni

Județ: Dâmbovița Site-uri utile:
Primaria Moreni
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 18 687 loc (locul 99)
Recensământ: 2002
Suprafață: 35 km2 (locul 184)
Densitate: 3 712 loc/km2 (locul 10)
Altitudine: 240-472 m. (locul 110)
Atestare documentară: 1584 (locul 165)
Latitudine: 44 grade 58' 49"
Longitudine: 25 grade 38' 40"
Localități:
Primar:
 
Moreni este un municipiu din județul Dâmbovița, Muntenia, România.

Istorie Moreni


Există două versiuni orale cu privire la întemeierea localității.
Astfel, se povestește că, pe vremea când moșia era încă sub stăpânirea boierească, trăia o femeie destoinică și curajoasă, numită Moreanca (desigur soția unui oarecare Moreanu). Curajoasa femeie stăpânea cu mare greutate pământul, căci se începuse coborârea pe vale a locuitorilor stabiliți pe plaiuri, "veniți din Țara Ungurească". Moreanca îi alunga cu parul de pe moșie. Pentru curajul cu care apara pământul și destoinicia ei, boierul proprietar (care nu locuia în zonă) și avea întinderi foarte mari de pământ, a dăruit Morencei locul care se va numi "Moreni".

Prima atestare documentară a Moreniului datează din timpul lui Petru Cercel, Voievodul care pe 18 iunie 1584, întărește “Jupânesei Caplea și nepoților ei, Badea și Calotă postelnici, satele Drăgănești și Moarile în urma unor judecăți”.

Localitatea apare menționată documentar ca sat prima oară, cu numele Moarile (datorită numeroaselor mori de pe valea Cricovului Dulce) sau Moara Rateșului, Moara Nouă, Moara Sasului. Din 1661 este cunoscută cu numele actual. Administrativ, comuna Moreni apare în 1864. În 1868, în Moreni, existau cătunele, ca în 1876 să existe și satele Neagra, Piscuri, Pleașa, Râpa, Țuicani. Din 1897 se stabilizează organizarea administrativa a comunei Moreni; având în componența sa satele Tisa, Stavropoleos, Țuicani și Pleașa. În anul 1931, Comuna Stavropoleos este o unitate administrativă de sine stătătoare, încercarea de a schimba numele localității în “Aurul Negru” nefiind însă acceptată de autorități. La 17 septembrie 1947, prin unirea comunei Moreni cu Stavropoleos, apare orașul Moreni, care din 1968, în urma formării județelor include și Cartierul Schela Mare. Pe 19 iunie 2003, prin Legea nr. 259/2003, localitatea a fost ridicată la rangul de municipiu. Din anul 1691 s-a exploatat petrol, a fost primul loc din România, și de fapt al treilea din lume unde s-a întâmplat acest lucru.

Demografie Moreni


La recensământul din 2002, populația orașului Moreni era de 20.942 locuitori. Sub profil etnic, majoritatea locitorilor sunt români (98,26%), iar sub profil confesional, o majoritate similară 97,53% sunt ortodocși.

Administrație Moreni


Municipiul Moreni este situat în partea de est a județului Dâmbovița, la 22 km. depărtare de municipiul Târgoviște.
Municipiul se întinde pe o suprafață de 35 km. și se învecinează cu :
*la Nord - Com.Iederile
*la Est - Com.Filipeștii de Pădure
*la Sud - Com.I.L.Caragiale
*la Vest - Com.Ocnița și Gura Ocniței

Edificii religioase Moreni


Interes turistic prezintă biserica având hramul „Schimbarea la Față“ (1868), biserica cu dublu hram-„Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Dimitrie“ (1891-1895) din cartierul Stavropoleos.

Personalități locale Moreni


*Ștefan Niculescu (n. 1927), compozitor, muzicolog.
 
Căutare oraș în Dâmbovița:

 
 
Stema orașului Moreni
Stema orasului Moreni
 
Harta rutieră a orașului Moreni


Hoteluri din Moreni

Vedere din satelit a orașului Moreni


Cazare in Moreni

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Moreni