Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Sulina

Județ: Tulcea Site-uri utile:
Primaria Sulina
Regiunea geografică: Dobrogea
Populație: 3 663 loc (locul 304)
Recensământ: 2007
Suprafață: 14 km2 (locul 210)
Densitate: 326 loc/km2 (locul 64)
Altitudine: 4 m. (locul 1)
Atestare documentară: 950 (locul 5)
Latitudine: 45 grade 09' 34"
Longitudine: 29 grade 39' 10"
Localități:
Primar: Aurel Dimitriu, PSD
 
Sulina este un oraș și un port liber în județul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al brațului Sulina în Marea Neagră. Are o populație de 4.593 locuitori. Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.

Geografie Sulina


Sulina este orașul din România situat la cea mai mică altitudine medie, de numai 4 m deasupra nivelului mării.

Istorie Sulina


La capitolul “istorie nescrisa” Asadar, vreo 2700 de ani vechime, ceea ce ar plasa Sulina intre cele mai vechi asezari din România.

Ceva mai sigur este ca aproape 1000 de ani mai tarziu, aici era granita dunareana a Imperiului Roman, destramat la 476 e.n. Daca galerele Romei ancorau in portul Sulina (ceea ce este foarte plauzibil) ar insemna ca Sulina sa aiba doar 1700 de ani vechime. La capitolul “istorie scrisa”, documentele ni-l prezinta incepand cu perioada bizantina, prima mentiune datorandu-i-se lui Constantin Porphyrogenetul care, in lucrarea sa “De Administrando Imperii”, il pomeneste cu numele de "Solina".

Apoi, il intalnim in mai multe portulane si harti italiene din sec. XIV si sec. XV, printre care se numără harta intocmita de Pietro Visconti in anul 1327 si portulanul genovez din secolul al XIV-lea, tiparit in Cetatea Dogilor de catre carturarul Dimitrios Tagias.

Cele mai multe stiri despre viata localitatii Sulina incep sa apara din secolul al XVIII-lea, cand turcii incep sa aleaga drumul apei pana la Constantinopol, trecand pe bratul Sulina (singurul navigabil la acea vreme).

Populația Sulina


*1900: 5.612
*2000: 5.140
Conform recensământului din 2002, 86.0% din populația erau români, 11.0% lipoveni, 1.3% greci și 1.3% ucrainieni. 93.0% vorbeau românește și 5.7% rusește ca limbă maternă. 94.3% erau ortodocși și 5.1% de rit vechi.

Turism Sulina


Aici se găsește un cimitir maritim, unic în țară și chiar în Europa. Un alt obiectiv turistic este Farul din Sulina, care datează din 1802. Sulina mai are și câțiva kilometri de plajă la Marea Neagră, însă aceasta nu atrage un număr mare de turiști.Mai nou acestă plajă este folosită pentru pentru nudism, în locurile ei izolate. Plaja, în mare parte nu este amenajată, ceea ce îi oferă un aspect virgin. Este o alternativă la stațiunea Vama veche.

Personalități Sulina


*George Georgescu (1887 - 1964), dirijor, academician.
 
Căutare oraș în Tulcea:

 
 
Stema orașului Sulina
Stema orasului Sulina
 
Poziția orașului Sulina în cadrul județului Tulcea
Pozitia orasului Sulina in cadrul judetului Tulcea
 
Harta rutieră a orașului Sulina


Hoteluri din Sulina

Vedere din satelit a orașului Sulina


Cazare in Sulina

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Sulina