Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Isaccea

Județ: Tulcea Site-uri utile:
Primaria Isaccea
Regiunea geografică: Dobrogea
Populație: 5 026 loc (locul 287)
Recensământ: 2002
Suprafață: 97 km2 (locul 86)
Densitate: 1 521 loc/km2 (locul 21)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 45 grade 16' 11"
Longitudine: 28 grade 27' 35"
Localități: Revărsarea, Tichilești
Primar: Ilie Petre, PSD
 
Isaccea (populație: 5.374) este un oraș în Județul Tulcea, Dobrogea, România, pe malul drept al Dunării.

Geografie Isaccea


Orașul are în administrare 9671 ha, din care 369 ha în zonă intravilană. Traversat de șoseaua Tulcea - Brăila, acesta este situat la 35 km nord-vest de Tulcea. Din punct de vedere administrativ, orașul cuprinde și satele Revărsarea și Tichilești.

Istorie Isaccea


Locuit din antichitate, orașul se nu numea "Noviodunum", un nume de proveniență celtică ("dunum" înseamnă în limba celtă "așezare fortificată"), de asemenea existând și o așezare dacică numită "Genucla" în vecinătate. În 514 î.Hr., Darius cel Mare a luptat în această zonă o bătălie decisivă împotriva Sciților. Orașul făcea parte de asemenea în calea drumurilor comerciale grecești.

Mai târziu, orașul a fost baza flotei romane a Dunării de Jos numită "Clasis Flavia Moesica". În 369, a fost încheiat, în dreptul acestei cetăți, pe un vas aflat pe Dunăre, un tratat de pace între Imperiul Roman și vizigoții conduși de Athanaric, în prezența a însuși împaratului Flavius Valens. În secolele următoare, Noviodunum a rămas o importantă bază navală bizantină pe Dunăre, până în 602, când a fost pierdută în fața avarilor.

Numele actual își are originea probabil de la o căpetenie locală numită Saccea și menționată de cronicarul bizantin Anna Comnena în Alexiada. Istoricul tulcean, prof. Nicolae Rădulescu susține originea toponimicului Isaccea simplu : s-a format conform regulilor fonetice turcerști, adaugând în față vocala "I". Alte exemple : Ibrăila, Ismail, Izmir, etc.

Există opinii conform cărora numele de Isaccea provine de la alăturarea cuvintelor turcești "Isac"(nume propriu) și "cea"(sat), după numele unui conducător local care ar fi avut un rol important în dezvoltarea localității.

De asemenea în 1321, geograful și istoricul arab Abul Feda menționează în scrierile sale orașul "Isakgi" și dă unele informații despre Dobrogea.

În 1340, a fost ocupat de Hoarda de Aur, a fost sub stăpânirea lui Mircea cel Bătrân, apoi Vlad Țepeș a ajuns aici în 1462 în timpul campanilor sale împotriva Imperiului Otoman, dar în 1484 ajunge teritoriu turcesc, otomanii construind aici un fort pentru a apăra granița de nord.

A fost arsă de câteva ori în secolul XVII, în timpul Războiului Ruso-Turc, fiind ocupat de mai multe ori de fiecare.

După Războiul de Independență al României împotriva Imperiului Otoman, face parte din noul stat românesc.

Economie Isaccea


În principal activitatea localnicilor se bazează pe agricultură(creșterea animalelor, cultivarea cerealelor și viței de vie, livezi cu pomi fructiferi și pescuitul). Piscicultura și pomicultura sunt în continuare cele mai prospere ramuri.
Industria e bazată în principal pe extracția de piatră (carieră cu puncte de lucru în Isaccea și Revărsarea) și exploatarea lemnului (cherestea și depozit pe malul Dunării). În trecut au funcționat și o fabrică de țigarete și o filatură, dar în prezent singura activitate din această ramură este o secție de producție de încălțăminte.

La Isaccea intră în țară conducta de gaze naturale care traversează Dobrogea și funcționează un punct de lucru al societății Gazprom.

Populația Isaccea


Majoritatea populației este formată din români creștin-ortodocși. Există de asemenea o comunitate de turci musulmani, care numără 4% din totalul locuitorilor Isaccei.

Obiective turistice Isaccea


* "Cetatea Noviodunum", veche fortificație romană la Dunăre, este una dintre cele mai vechi cetăți din Dobrogea, actualmente acoperita aproape în întregime cu pământ. În urma cu circa 2 ani de zile s-a deschis aici un sit arheologic pentru a recupera diverse piese și a fi expuse la muzeul județean Tulcea.

Cetatea a fost baza flotei fluviale romane "Clasis Flavia Moesica". S-au păstrat ruinele cetății și unele resturi ale așezării civile. În acest loc, cu mult timp înainte, în cadrul expediției sale împotriva sciților din anul 514 î.Hr., după cum ne povestește Herodot, Darius a deplasat o impresionantă armată compusă din 600.000 oameni. Mai târziu, în anul 369, împăratul roman Flavius Valens și-a desfășurat aici acțiunile sale militare împotriva vizigoților conduși de Athanaric. În secolul al XIII-lea a trecut prin aceste locuri o formațiune a Hoardei de Aur, iar în 1462, în cadrul acțiunilor sale militare împotriva turcilor, a ajuns pânã aici Vlad Țepeș."

Localizare : Isaccea. 41 km față de Galați. La stânga dupã Liceul Teoretic "Constantin Brãtescu".

* Geamia turcească din centrul orașului, veche din secolul al XVI-lea, înca așteapta să fie restaurată.

* "Mânăstirea Cocoș - locaș de cult aflat la 8 km de oraș și 6 km de comuna Niculițel, datează din 1833 și a fost inființat de călugarii Visarion, Gheratie si Isaia. Manastirea este asezata într-un loc retras, la poalele unui deal învaluit în mireasma pădurilor de tei. Odată, demult, de pe acest deal s-a auzit într-o noapte cântecul unui cocoș sălbatic însoțit de o bătaie de toacă. Călugării spun ca acest cântec se mai aude și astăzi, uneori.
 
Căutare oraș în Tulcea:

 
 
Stema orașului Isaccea
Stema orasului Isaccea
 
Poziția orașului Isaccea în cadrul județului Tulcea
Pozitia orasului Isaccea in cadrul judetului Tulcea
 
Harta rutieră a orașului Isaccea


Hoteluri din Isaccea

Vedere din satelit a orașului Isaccea


Cazare in Isaccea

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Isaccea