Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Sânnicolau Mare

Județ: Timiș Site-uri utile:
Primaria Sânnicolau Mare
Regiunea geografică: Banat
Populație: 12 312 loc (locul 146)
Recensământ: 2002
Suprafață: 137 km2 (locul 48)
Densitate: 94 loc/km2 (locul 133)
Altitudine: 82 m. (locul 33)
Atestare documentară: 1333 (locul 73)
Latitudine: 46 grade 04' 20"
Longitudine: 20 grade 37' 46"
Localități:
Primar: Dănuț Groza, PD-L
 
Sânnicolau Mare (în bulgara bănățeană "Smikluš") este un oraș din județul Timiș, Banat, România. Aflat la 60 km nord-vest de Timișoara este și cel mai vestic oraș din România. Sânnicolau Mare are o populație de 12.938 locuitori cu o structură etnică diversificată, specifică regiunii.

Localizare Sânnicolau Mare


Orașul Sânnicolau Mare este cel mai vestic oraș al României, situat în partea de nord-vest a județului Timiș, in Câmpia Mureșului inferior, pe râul Aranca. Se află la o distanță de 64 km NV de Timișoara și la 18 km de punctul vamal Cenad, pe drumul național DN6. Este legat de Timișoara prin calea ferată Timișoara-Lovrin-Cenad și Timișoara-Periam-Valcani.

Istorie Sânnicolau Mare


Cercetările arheologice au scos la iveală dovezi care atestă că vatra satului a fost locuită încă din epoca bronzului. Mai târziu, romanii au ridicat aici un castru. Din vremea voievodatului lui Glad, a fost descoperit aici (în 1799) un tezaur medieval timpuriu, compus din 23 de obiecte din aur, expus în prezent la Viena.
expusă la Viena
Așezarea s-a dezvoltat în strânsă legătură cu "Morisena" feundală (Cenad), aflată în imediata vecinătate. În diplomele regale din 1217 și 1256 este menționată cu numele de "Sân-Nicolau", după numele mănăstirii de aici care avea hramul „Sf. Nicolae”. Mai târziu a fost proprietate a episcopiei catolice de Cenad, fapt atestat de dijmele papale din anul 1334.

În timpul Pașalâcului de Timișoara, la Sânnicolau Mare s-a ridicat o fortificație de pământ lângă așezarea civilă. Această cetate a fost dărâmată în 1701, în urma Păcii de la Karlowitz care prevedea dărâmarea ei ca una dintre condițiile pentru pace.

După trecerea Banatului sub administrație habsburgică, localitatea cunoaște o dezvoltare accelerată, devenind în 1724, oficiu administrativ erarial, apoi reședință de plasă. În 1787 primește privilegiul de a organiza târguri. Acest privilegiu este extins în 1837 când i se permite organizarea unei piețe săptămânale. În tot acest timp a cunoscut o deosebită evoluție economică, demografică și urbanistică. Localitatea a fost colonizată cu germani (șvabi). S-a dezvoltat și localitatea Sânnicolau German, încorporată mai târziu în oraș.

Un loc important în viața localității l-a jucat Școala inferioară de agricultură, construită în 1799 de către contele Cristofor Naco și Gimnaziul de Stat, construit în 1894. Aici s-a născut în anul 1881 compozitorul Béla Bartók, tatăl său fiind director al școlii agricole, iar mama învățătoare.

Primari Sânnicolau Mare


*2008- : Danut Groza (PDL)

Populația Sânnicolau Mare


Clima Sânnicolau Mare



Economie Sânnicolau Mare


Economia orașului a cunoscut în ultimii ani o inversiune de tendință, datorată poziției strategice la limita vestică țării, fapt care a atras o serie de investitori importanți. Cele mai mari companii sunt "Delphi Packard Electric" (cablaje electrice pentru componentele auto ale mașinilor fabricate de "General Motors"), cu peste 4.300 de angajați, și compania italiană "Zoppas Industries" (rezistențe electrice) cu peste 2500 de angajați. Datorită cererii mari de forță de muncă, polul industrial astfel creat, asigură locuri de muncă și localităților înconjurătoare.

Politică și administrație Sânnicolau Mare


Consiliul Local al orașului Sânnicolau Mare este compus din 16 consilieri, împărțiți astfel:
Partid Consilieri Componența Consiliului
Alianța Dreptate și Adevăr 9
Partidul Social Democrat 6
Independenți 1

Orașe înfrățite Sânnicolau Mare


* Makó, Ungaria.
* Battonya, Ungaria.
* Kazincbarcika, Ungaria.

Personalități Sânnicolau Mare


*Emilia Lungu-Puhallo (1853-1932)
*Béla Bartók (1881-1945)
*Gheorghe Funar (1949)
*Werner Kremm (1951)
*Anton Sterbling (1953)
*Dușan Baiski (1955)
*Ioan Romoșan (1952)

Obiective turistice Sânnicolau Mare


In centrul orașului se gasește Castelul Nakó, construit în 1864 de Contele Nacu, Biserica Sârbeascã "Adormirea Maicii Domnului" (1783-1787) și Școala de Agriculturã.
La circa 10 km nord-est de Sânnicolau Mare se găsesc ruinele mănăstirii cisterciene de la Igriș.
 
 
Stema orașului Sânnicolau Mare
Stema orasului Sânnicolau Mare
 
Amplasarea orașului Sânnicolau Mare în cadrul României
Amplasarea orasului Sânnicolau Mare in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Sânnicolau Mare în cadrul județului Timiș
Pozitia orasului Sânnicolau Mare in cadrul judetului Timiș
 
Harta rutieră a orașului Sânnicolau Mare


Hoteluri din Sânnicolau Mare

Vedere din satelit a orașului Sânnicolau Mare


Cazare in Sânnicolau Mare

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Sânnicolau Mare