Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Ciacova

Județ: Timiș Site-uri utile:
Primaria Ciacova
Regiunea geografică: Banat
Populație: 5 348 loc (locul 279)
Recensământ: 2002
Suprafață: 253 km2 (locul 8)
Densitate: 29 loc/km2 (locul 177)
Altitudine: 80 m. (locul 30)
Atestare documentară: 1234 (locul 25)
Latitudine: 45 grade 30' 40"
Longitudine: 21 grade 07' 42"
Localități: Cebza, Macedonia, Obad, Petroman
Primar: Ștefan Viorel, PNL
 
Ciacova (în limba sârbă: "Čakovo/Чаковo") este un oraș din județul Timiș, Banat, România,cu o populație de 5.012 persoane. De Ciacova aparțin și localitățile Cebza, Macedonia, Obad și Petroman.

Geografie Ciacova


Ciacova se află în Câmpia Timișului, pe râul Timișul Mort, la o distanță de 28 km de Timișoara, de care este legat atât rutier cât și feroviar. Rutier, accesul în localitatea este asigurat pe drumul județean DJ 693 in lungime de 9 km, care face legătura cu șoseaua internațională E70 Timișoara - Stamora Moravița. De asemenea orașul Ciacova este legat de Timișoara și de alte localități prin calea ferată Jebel-Giera.

Climă Ciacova


Pentru caracterizarea condițiilor climatice a teritoriului localității Ciacova se folosesc datele înregistrate la stația meteorologică Banloc, situată la circa 13 km de localitate și unele la stația de la Timișoara, situată la circa 32 km. Temperatura medie anuală este 10,7 grade C. Temperatura maximă absolută s-a înregistrat în august 1961 și a fost de 38,1 grade C, temperatura minimă absolută în ianuarie 1963 și a fost de -31,8 grade C.

Istorie Ciacova


Prima atestare documentară a așezării este din 1220-1224. Numele vechi, "Csaak", este de origine maghiară. De-a lungul timpului, Ciacova s-a numit: "Chaak", "Chaac", "Czokoa", "Czokoan", "Czakona", "Czakova", "Czakowa", "Zakovia", "Zakovar", "Schakowan". În maghiară: "Csák", "Csakova", "Csakóvár" și "Csákova", iar în germană "Tschakowa".

În perioada 1390-1394 s-a ridicat aici o cetate, înconjurată de o rețea de canale, făcând-o greu de cucerit. Cetatea Ciacovei se afla pe partea dreaptă a brațului Timișului, în timp ce așezarea civilă se afla pe partea dreaptă. Turnul de aparare, un puternic donjon înalt de 30 m, este un rest din această cetate, demantelată în 1701. Zidit din caramida, pe 4 nivele, turnul are plan dreptunghiular, cu contraforturi de colț.

Cucerirea Banatului de către habsburgi, a adus o nouă direcție de dezvoltare a micului târg de câmpie. Localitatea a fost puternic colonizată cu germani (șvabi) dar și austrieci, cehi, slovaci, luxemburghezi, croați, etc.

În decursul istoriei Ciacova a fost reședință de district, de plasă, de raion și oraș de câmpie. Conform Legii nr.83/2004, începând cu luna aprilie 2004, Ciacova a primit statul de oraș.

Populația Ciacova


Structura etnică a populației, pe recensăminte:

Structura confesională Ciacova


La recensământul din 2002, majoritatea populației s-a declarat de religie ortodoxă, în procent de 77,82% (5.667 locuitori). Urmează religia romano-catolică, cu 1.120 de adepți (15,38%). 4,46%, sau 325 locuitori erau penticostali, în timp ce alte culte sunt prezente, însă au o pondere mult mică (baptiști, reformați și alte culte sub 1% fiecare).

Economie Ciacova


Economia are caracteristicile unui mic oraș industrial-agricol de câmpie. Sunt prezente industriile ușoare, textilă și alimentară. Mai sunt dezvoltate morăritul, pomicultura și creșterea animalelor.

Politică și administrație Ciacova


Primarul orașului Viorel Ștefan și viceprimarul Roman Șchiopu fac parte din PNL. Consiliul Local este constituit din 13 consilieri, împărțiți astfel:

Localități înfrățite Ciacova


* Saint Pardoux Lariviere, Franța
* Masii Torrelo, Italia

Obiective turistice Ciacova


Din vechea cetate a supraviețuit doar "Turnul de apãrare" (secolul XIV), pe care localnicii îl numesc "Cula", mărturie istorică a acestei așezări. Centrul Ciacovei păstrează - deși modernizat - locul de adunare al soldaților turci care desereveau dispozitivul de pază al cetății. Deasemenea se mai păstrează în centrul Ciacovei (în locul fostului Cafe-bar) elemente de clădire cu specific arhitectonic medieval, bolți semicirculare din cărămidă. Pe druml județean Ciacova - Cebza se mai găsește și un pod construit de turci, deasemenea cu elemente arhitecturale specifice, numit de localnici "Podul Turcesc", în prezent nefolosit.

Bisericile din Ciacova sunt alte obiective intersante. Biserica sârbească cu hramul „Maica Domnului” construită între 1746-1768, cu picturi murale și cu un iconostas pictat în 1771 de Dimitrie Popovici. Biserica romano-catolică datează din 1871-1890 și este în stil gotic; biserica ortodoxă, în stil neobizantin, este din 1907.

La Ciacova s-a născut Dositej Obradović, important scriitor sârb, a cărui casă memorială este un alt obiectiv turistic.
 
 
Stema orașului Ciacova
Stema orasului Ciacova
 
Amplasarea orașului Ciacova în cadrul României
Amplasarea orasului Ciacova in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Ciacova în cadrul județului Timiș
Pozitia orasului Ciacova in cadrul judetului Timiș
 
Harta rutieră a orașului Ciacova


Hoteluri din Ciacova

Vedere din satelit a orașului Ciacova


Cazare in Ciacova

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Ciacova