Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea județului Ilfov

Regiunea geografică: Muntenia Site-uri utile:
Consiliul Judetean Ilfov
Prefectura Ilfov
Resedință de județ: Buftea
Populație: 300 123 loc (locul 36)
Recensământ: anul 2002
Suprafața: 1 583 km2 (locul 41)
Densitate: 188 loc/km2 (locul 1)
Abreviere: IF
Președinte Consiliu Județean: Cristache Rădulescu(PD-L)
Prefectul județului: Jecu Nicolae
 
Județul Ilfov ("Sectorul agricol Ilfov" înainte de 1997) este un județ din România, ce înconjoară municipiul București.

Istorie IlfovUrme ale existenței umane descoperite pe raza județului Ilfov, mai ales în zona Căldărușani, Glina și Chiajna, lângă București, datează din paleolitic și neolitic. Trebuie de asemenea menționate vestigiile dacice scoase la lumină în zona Pantelimon, Snagov, Măgurele si Bragadiru. Bogăția descoperirilor arheologice (relicve, inscripții, etc.) este dovada locuirii neîntrerupte a zonei de către daco-romani, care mai târziu au format Principatul Țara Românească, prin unirea cnezatelor și voievodatelor (primele organizări statale) in secolele XII-XIV. Încă de la întemeire, la sfârșitul secolului al XIV-lea, sub domnia lui Basarab I, multe așezări și orașe au prins viață până în secolul XVI, cum ar fi Snagov, Chitila, Afumați sau Tâncăbești și care au supraviețuit până în zilele noastre. Numele de Ilfov este pentru prima data mentionat într-un act de donație din 1482 al domnitorului Vlad Călugărul către Mănăstirea Snagov.

Geografie IlfovJudețul Ilfov, actualmente cel mai mic județ al României, se află în Câmpia Română. În monografia României din 1972 sunt menționate ca vecine ale Județului Ilfov, județele Ialomița la est, Buzău, Prahova și Dambovita la nord, Teleorman la vest și fluviul Dunăre la sud. De asemenea, se precizează că acesta se întinde pe o suprafață de 8.225 km², fiind în dimensiunea pe care o deținea atunci, al cincilea ca mărime din România. Nouă ani mai târziu, al cincilea județ al României ca suprafață, a fost dezmembrat în avantajul județelor limitrofe și micșorat la o unitate teritorial-administrativă care înconjoară zona capitalei, sub numele de Sectorul Agricol Ilfov.

În 1997, legea nr. 50/97 a schimbat denumirea de Sectorul Agricol Ilfov în Județul Ilfov, revenind deci la denumirea veche, dar nu la dimensiunile de dinainte de 1972. Județul Ilfov cuprinde 34 de așezări rurale și opt orașe: Buftea (reședința oficială, deși administrația își are sediul în București), Otopeni, Voluntari, Bragadiru, Chitila, Măgurele, Popești-Leordeni, Pantelimon, cu peste 1.593 km².

Județul se găsește în regiunea de sud-est, chiar în centrul Câmpiei Române, lângă București. Coordonatele sale goegrafice sunt 44°17’ – 44°46’ latitudine nordică și 25°52’ – 26°27’ longitudine estică. În ziua de astăzi, Ilfov se învecinează cu județele Prahova (N), Dâmbovița (V), Giurgiu (S-V) și Ialomița și Călărași (E). Clima este temperat-continentala cu o medie anuală a precipitațiilor de 460-500 mm. Râuri importante sunt Dâmbovița și Colentina (care aprovizionează cu apă orașul Buftea), iar lacuri importante sunt Cernica, Snagov și Căldărușani în partea nordică a județului. Judetul este strabatut si de râul Ialomița împreună cu afluentul său Gruiu.

Populație Ilfov


 
 
Harta județului Ilfov
Harta judetului Ilfov
 
Hoteluri din Ilfov

Contribuie la dezvoltarea paginii judetului Ilfov

Cazare in Ilfov