Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea județului Cluj

Regiunea geografică: Transilvania Site-uri utile:
Consiliul Judetean Cluj
Prefectura Cluj
Resedință de județ: Cluj-Napoca
Populație: 692 316 loc (locul 6)
Recensământ: anul 2007
Suprafața: 6 674 km2 (locul 12)
Densitate: 105 loc/km2 (locul 8)
Abreviere: CJ
Președinte Consiliu Județean: Alin Păunel Tișe(PD-L)
Prefectul județului: Călin Platon
 
Județul Cluj (magh. "Kolozs megye") este un județ așezat în partea central-vestică a României, în centrul provinciei istorice Transilvania. Se învecinează cu județele Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba și Bihor.

Etimologie Cluj


Numele de Cluj provine cel mai probabil din latinescul "Castrum Clus", folosit pentru întâia oară în secolul XII pentru a numi cetatea orașului medieval din acest loc. Cuvântul "Clus" înseamnă "închis" în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul Cluj-Napoca. O altă teorie acceptată este cea a provenienței numelui din germanul "Klaus" sau din cuvântul "Klause" (însemnând trecătoare între munți sau din "clusa" stăvilar, baraj).

Alte denumiri frecvente ale orașului sunt cea maghiară și cea germană, Kolozsvár, respectiv Klausenburg. Klausenburg a fost unul dintre cele șapte cetăți medievale săsești ale Transilvaniei (în germană "Siebenbürgen", cu sensul de "Șapte Cetăți"). Primul nume românesc al orașului a fost Cluș, scris uneori și "Klus". Denumirea de Cluj s-a încetățenit mai ales după ce orașul a devenit parte a Regatului României în 1918. În 1974 numele a fost schimbat în Cluj-Napoca, "Napoca" fiind prima denumire a localității, folosită în epoca ocupației romane.

Există câteva teorii privitoare la originea denumirii "Napoca": "Napoca" sau "Napuca" ar putea avea legătură cu o serie de triburi dacice ("Naparis" sau "Napaei"). Denumirea ar putea proveni, de asemenea, de la grecesul "napos" (vale împădurită - Clujul aflându-se într-o vale înconjurată de păduri).

Stema Cluj


Este adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 221/2006 și publicată în Monitorul Oficial nr. 190/28 februarie 2006.

Descrierea stemei

Stema județului Cluj se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, sfertuit. În partea superioară, în primul cartier, în dreapta, pe fond auriu, se află „Lupa Capitolina”, de culoare neagră. În partea superioară, în al doilea cartier, în stânga, pe fond albastru, se află o cunună de grâu aurie. În partea inferioară, în al treilea cartier, în dreapta, pe fond albastru, se află o carte argintie deschisă. În partea inferioară, în al patrulea cartier, în stânga, pe fond auriu, se află doi lei afrontați de culoare neagră, cu limba roșie, care susțin un stejar dezrădăcinat, de culoare neagră.

Semnificația elementelor

„Lupa Capitolina” este simbolul romanității, fiind donația statului italian în anul 1920. Semnifică istoria județului, Clujul având mai multe așezări romane: Napoca (Cluj), Potaissa (Turda) și castrele romane de la Turda, Gilău, Bologa, Gherla și Caseiu. Cununa de grâu aurie reprezintă snopul de grâu existent pe stemele vechi ale județului, simbolizând prin stilizare bogatele obiceiuri folclorice din zonă (cununa de pe Someș). Cartea argintie deschisă simbolizează cultura și știința, prin tiparul existent aici din secolul al XVI-lea, marcând prima școală sătească atestată documentar (Jucu, secolul XIV), „Colegiul iezuit” din secolul XVI, „Liceul piarist”, Universitatea. Leii simbolizează unirea celor trei principate — Muntenia, Transilvania, Moldova —, un semn heraldic preluat de pe sigiliul principelui unificator Mihai Viteazul.

Geografie Cluj


Relieful Cluj


Județul Cluj are o suprafață de 6.674 km², reprezentând 2,8% din teritoriul României. Județul este unul de podiș și de munte. Circa o treime (24%) din suprafața județului este muntoasă, ocupată de Munții Apuseni, cu înălțimi de până la 1.800 de metri, localizați în partea sud-vestică a județului. Restul suprafeței este format în proporție de 76% din dealuri și văi ale Podișului Someșan și Câmpiei Transilvaniei. Terasele și luncile din sectoarele inferioare ale Someșului Mic și Arieșului suplinesc lipsa câmpiilor.

Hidrografia Cluj


Teritoriul județului aparține bazinului Someșului Mic și parțial bazinului Arieșului și al Crișului Repede. Pe teritoriul județului sunt lacuri de alunecare și lacuri care au luat naștere în vechile exploatări de sare, precum și lacuri de acumulare create prin amenajarea sistemului energetic "Someș" (Gilău, Tarnița, Fântânele).

Populația Cluj


Cu o populație de 702.755 locuitori în 2002, densitatea populației era de 105/km².

Structura etnică se prezintă astfel:
*Români - 79.4%
*Maghiari - 17.4%
*Rromi - 2.8%

Economie Cluj


Județul Cluj are una dintre cele mai dinamice economii din România. Investițiile străine în zonă sunt printre cele mai ridicate din România. În plus, Cluj-Napoca adăpostește importante centre de servicii IT și financiare.

Industria Cluj


În 2005, în județul Cluj își desfășurau activitatea un număr de 21155 de unități locale active din industrie, construcții, comerț și alte servicii. În ansamblul economiei județului Cluj, locurile dominante sunt deținute de comerțul cu ridicata și amănuntul, servicii de reparații, tranzacții imobiliare, închirieri, industrie prelucrătoare și construcții.

Agricultura Cluj


În 2005, suprafața cultivată în profil de exploatare, cu principalele culturi era de 157307 de hectare din care 111046 de hectare au reprezentat culturi de cereale pentru boabe, 33676 de hectare de grâu și secară, 22239 de hectare de orz și orzoaică, 46611 de hectare de porumb, 6453 de hectare de plante uleioase, 5469 de hectare de floarea soarelui, 1913 de hectare de sfeclă de zahăr, 12027 de hectare de cartofi și 9255 de hectare cultivate cu legume.

Producția totală de fructe în 2005 a fost de 40449 tone de mere, prune, cireșe și vișine, pere, nuci, piersici, caise și alte fructe.

Parcul de tractoare și mașini agricole la data de 31 decembrie 2005 era de 5184 tractoare, 3904 pluguri pentru tractor, 1410 semănători mecanice și 731 combine pentru recoltat.

Efectivele de animale la sfârșitul anului 2005 erau de 85303 de capete de bovine, 227660 de capete de porcine, 326071 de capete de ovine și 7341 capete de caprine.

Turism Cluj


Printre atracțiile turistice se numără:
*Orașele Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla.
*Munții Apuseni, cu obiective ca Peștera Mare, Peștera Piatra Ponorului, Peștera Vârfurosu, ș.a.
*Centrele istorice ale Ciucea, Cetatea Bologa, Cetatea Dăbâca, Castelul Bánffy de la Bonțida.
*Mănăstirea Nicula

Administrație Cluj


Județul este compus din 5 municipii, un oraș și 74 de comune.

Municipii Cluj


* Cluj-Napoca
* Turda
* Dej
* Câmpia Turzii
* Gherla

Orașe Cluj


* Huedin

Comune Cluj


* Aghireșu
* Aiton
* Aluniș
* Apahida
* Așchileu
* Baciu
* Băișoara
* Beliș
* Bobâlna
* Bonțida
* Borșa
* Buza
* Căianu
* Călățele
* Cămărașu
* Căpușu Mare
* Cășeiu
* Cătina
* Câțcău
* Ceanu Mare
* Chinteni
* Chiuiești
* Ciucea
* Ciurila
* Cojocna
* Cornești
* Cuzdrioara
* Dăbâca
* Feleacu
* Fizeșu Gherlii
* Florești
* Frata
* Gârbău
* Geaca
* Gilău
* Iara
* Iclod
* Izvoru Crișului
* Jichișu de Jos
* Jucu
* Luna
* Măguri-Răcătău
* Mănăstireni
* Mărgău
* Mărișel
* Mica
* Mihai Viteazu
* Mintiu Gherlii
* Mociu
* Moldovenești
* Negreni
* Pălatca
* Panticeu
* Petreștii de Jos
* Ploscoș
* Poieni
* Râșca
* Recea-Cristur
* Săcuieu
* Săndulești
* Săvădisla
* Sânncraiu
* Sânmartin
* Sânpaul
* Sic
* Suatu
* Tritenii de Jos
* Tureni
* Țaga
* Unguraș
* Vad
* Valea Ierii
* Viișoara
* Vultureni
 
 
Harta județului Cluj
Harta judetului Cluj
 
Hoteluri din Cluj

Contribuie la dezvoltarea paginii judetului Cluj

Cazare in Cluj