Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Năvodari

Județ: Constanța Site-uri utile:
Primaria Năvodari
Regiunea geografică: Dobrogea
Populație: 32 981 loc (locul 59)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1421 (locul 114)
Latitudine: 44 grade 19' 48"
Longitudine: 28 grade 36' 36"
Localități: Mamaia-Sat
Primar: Matei Nicolae
 
Năvodari este un oraș din județul Constanța, Dobrogea, România. Are o populație de 32.400 locuitori.

Așezare Năvodari


Orașul Năvodari este situat în zona centrală a județului Constanța, pe malul de sud al lacului Tasaul și pe istmul dintre acesta și lacul Siutghiol. Se află la o distanță de 15 km de municipiul Constanța, având ca vecini la Nord - Lacul Tasaul si satul Sibioara, la Sud - Lacul Siutghiol si stațiunea Mamaia, la Vest - localitatea Lumina, iar la Est - Marea Neagră.

Istoric Năvodari


Cele dintâi dovezi ale existenței unor comunități pe pamântul Dobrogei aparțin mousterianului (paleoliticului mijlociu, cca 100 000-35 000 î.Hr.). Perioada aceasta corespunde cu sfârșitul celei de-a treia interglaciații (Riess-Wurm) și cu prima parte a glaciațiunii următoare (Wurm), fenomene care au avut urmări importante asupra florei și faunei dobrogene, asupra vieții și activității oamenilor.

În perioada feudală, pe ruinele romano-bizantine de la Cap Midia s-a dezvoltat cetatea "Zanauarda", fapt care vine să demonstreze continuitatea locuirii pe teritoriul administrativ actual al orașului Năvodari. Acest lucru indică și o circulație intensă și un schimb activ economic și comercial, folosindu-se căile navigabile marine și scurgerea naturală a lacului Tasaul în mare.

Prima atestare documentară este din timpul administrației otomane, când localitatea apare menționată în anul 1421 cu numele de "Caracoium "(nume derivat din cuvintele turcești "kara" și "koyum", traduse prin "oaia neagră") denumire care a devenit ulterior "Carachioi" (de la cuvintele turcești "kara koy", însemnând „satul negru”).

După obținerea independenței de stat a României în anul 1877, au avut loc schimbări majore în viața social-economică a zonei. În acea perioada satul Caracoium din plasa Kustenge(Constanța) aparținea la început de comuna Cicârcic (azi, satul Sibioara), apoi de comuna Cogealia (azi, comuna Lumina) figura doar cu 317 familii ce se ocupau cu agricultura, pescuitul, creșterea animalelor și în mai mică măsură cu negustoria și alte meserii.

În anul 1927 denumirea satului Carachioi este schimbata cu aceea de Năvodari, iar după cinci ani, la 15 august 1932, localitatea este recunoscută comună.

Evoluția urbanistică, trecerea de la cadrul rural la structura urbană se produce dupa cel de-al II-lea război mondial, mai cu seamă începând din 1949-1950, moment în care dezvoltarea economică și industrială, transformă localitatea într-un însemnat centru muncitoresc.

În anul 1954 începe construcția Uzinei de superfosfat și acid sulfuric (U.S.A.S), care a intrat în funcțiune cu prima linie în 1957, aceasta deschizând drumul industrializării zonei și creșterii numărului populatiei (în anul 1968 populația localității Năvodari depășea 6500 de locuitori). Astfel, prin Legea 2/20decembrie 1968, localitatea Năvodari a fost declarată oraș, având în subordine administrativă localitatea Mamaia Sat. Procesul de urbanizare a cunoscut o evoluție continuă, rezultând o imagine cu personalitate a localității.

Construcția Combinatului Petrochimic Midia-Năvodari și ulterior a Canalului Poarta Albă-Midia Năvodari a dus la o explozie demografică în anul 1983, când populația a ajuns la 26.000 locuitori.

Demografie Năvodari


 
 
Stema orașului Năvodari
Stema orasului Năvodari
 
Poziția orașului Năvodari în cadrul județului Constanța
Pozitia orasului Năvodari in cadrul judetului Constanța
 
Harta rutieră a orașului Năvodari


Hoteluri din Năvodari

Vedere din satelit a orașului Năvodari


Cazare in Năvodari

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Năvodari