Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Zimnicea

Județ: Teleorman Site-uri utile:
Primaria Zimnicea
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 14 058 loc (locul 132)
Recensământ: 2002
Suprafață: 131 km2 (locul 57)
Densitate: 125 loc/km2 (locul 114)
Altitudine: 48 m. (locul 17)
Atestare documentară: 1385 (locul 91)
Latitudine: 43 grade 39' 12"
Longitudine: 25 grade 21' 51"
Localități:
Primar: Petre Pârvu, PSD, din 2004
 
Zimnicea este un municipiu din județul Teleorman, Muntenia, situat în punctul cel mai sudic al României. Are o populație de 15.672 locuitori (2002).

Coordonate geografice: latitudine 43°39′ 12’’ N, longitudine 25°21′ 51’’ E, altitudine 48 m.

Municipiul Zimnicea constituie cea mai sudică așezare a țării, fiind port la Dunăre încă din epoca bizantină târzie, menționat in cronici sub numele de Demnitzikos sau Dezimnikos mai târziu. La vest de așezarea actuala a ființat cea mai veche cetate geto-dacică cunoscută până acum din Muntenia, ale cărei începuturi sunt estimate in secolul IV î.Hr. Se crede de asemenea că este cetatea despre care scria Arrianus că a fost distrusă de Alexandru Macedon în timpul expediției sale împotriva tribalilor, în anul 335 î.H.

In secolul al XIV-lea, izvoarele istorice atestă că pe locul fostei așezări geto-dacice ființa un sat românesc. Zimnicea a fost amintită documentar pentru prima dată în anul 1385, în jurnalul pelerinilor creștini Peter Sparanou și Ulrich Tennstadt, ce trecuseră Dunărea pe la Sviștov la Zimnicea la întoarcerea lor de la Ierusalim.

In 1457 Vlad Țepeș ,a luptat cu Imperiul Otoman de-a lungul Dunării ,trecând și pe la Zimnicea (Dezimnikos).

In 1595 Mihai Viteazul a luptat cu Imperiul Otoman pentru a câstiga independența statului său de-a lungul Dunării și pe la Zimnicea.

In anul 1791 Zimnicea apărea pe hartă cu 116 case. În anul 1835 in Zimnicea erau 531 de gospodării, Zimnicea fiind al doisprezecelea târg ca mărime din Țara Românească, menționat și ca punct vamal și de schimburi comerciale. În anul 1835 Zimnicea număra 2650 locuitori, iar la finele secolului XIX-lea 4500. La 1 iulie 1834 s-a înființat orașul Alexandria, iar o parte dintre orășenii din Zimnicea au plecat în 1834 în orașul liber, nou înființat, Alexandria.În anul 1930 sunt înregistrați 10.879 locuitori.

In anul 1901 a fost inaugurată gara orașului.

Orașul Zimnicea se numără printre localitățile cele mai lovite de seismul de la 4 martie 1977. Circa 80% din case au fost distruse, precum și unele instituții sanitare (spitalul și policlinica) și de învățământ. La data de 6 martie 1977 a început epopeea reconstrucției orașului.

Portul Zimnicea Zimnicea



In locul in care se află astăzi portul a fost punct de trecere si totodată de tranzacții comerciale din vechi timpuri.
Cheiul de piatră al portului a fost înălțat si construit după anul 1918.
Dupa anul 2000, portul cunoaște o spectaculoasa renaștere, fiind astăzi dotat cu instalații moderne de incarcare-descarcare.

Obiective turistice Zimnicea



- Popasul de la fosta tabără pentru elevi de la Zimnicea situată pe comunicația Zimnicea – Zimnicea Port într-un cadru natural deosebit.
- Plaje la malurile fluviului Dunărea, precum și locuri prielnice pentru practicarea pescuitului sportiv de agrement.
- Parcul orasului
- Doua hoteluri de doua si trei stele isi asteapta oaspetii.
- Monumentului Eroului Necunoscut
Ridicat, în parcul orașului, din bronz, in anul 1930, pentru cinstirea si in amintirea eroilor din Primul Razboi Mondial si reprezintă un ostaș al armatei române. Pe soclu, in față, este montată, din bronz, stema regatului român, iar pe celelalte laturi sunt săpate in marmură numele eroilor din Zimnicea cazuți pe frontul pentru Independență din anii 1877-1878, din războaiele balcanice si din Primul Război Mondial din 1914-1918 pentru reintregirea neamului.

- Monumentul Reconstrucției
A fost ridicat sprea a aduce aminte nu numai de dezastrul din 1977, dar și de vrednicia celor care nu s-au lasat biruiți.

Flora și fauna Zimnicea



Flora din zona este caracteristică zonei stepice și de silvostepă. Pădurile sunt puține, iar arborii predominanți sunt cei de esență moale, cum ar fi sălciile din luncă sau plopii albi. Dintre plantele sălbatice ale zonei, amintim: păpădia, pirul, pelinul, mazărichea, coada șoricelului, musețelul, toporașii, vioreaua, volbura, urzica, patlagina, etc.. Mai pot fi întâlniti frăsinii, exemplare de stejar, salcâmul, socul, castanii sălbatici, răchita, etc.. Există și vegetație cultivată cum ar fi: plantațiile de viță-de-vie și grădinile de zarzavat.

Fauna din aceasta zonă este adaptată condițiilor de vegetație existentă. Abundă mamiferele rozătoare: popândăul, hârciogul, iepurele, ariciul, cârtița. Mai apar și alte animale salbatice cum ar fi: porcul mistreț, vulpea și în ultimii ani căprioara. Din grupa păsărilor, mentionăm: stăncuța, cucuveaua, prepelița, ciocănitoarea pestriță, rândunica, vrabia, cioara, ciocârlia, etc.. Reptilele sunt reprezentate de: sopârla cenusie, gusterul si șarpele de casă.

In apele Dunării, a celorlalte râuri si pâraie traiesc pesti diferiti: crapul, bibanul, stiuca, linul, salaul, somnul, scrumbia, etc.. Fauna este completată de o mare varietate de insecte.

Zona de la digul de protecție la fluviul Dunărea pe o adâncime interioara până la vatra localităților este folosit pentru cultivarea de cereale și pentru grădini de legume si zarzavaturi. Există păduri particulare intercalate între păduri ale statului.
Lucrări silvice (tăieri de amenajare, plantări) in ostrovele de pe fluviul Dunărea.

Reteaua de transport Zimnicea



Reteaua de comunicații din zona cuprinde:

a) Căile rutiere :

Drumuri naționale,
1) D.N. 51, Zimnicea – Izvoarele – Alexandria = 40 km.
2) D.N. 51 A, Zimnicea – Suhaia – Turnu Măgurele = 60 km.
3) D.N. 5 C, Zimnicea – Pietroșani – Giurgiu = 60 km.

Drumuri județene,
1) D.J. 658 B, Furculești – Piatra = 15 km.
2) D.J. 506, Bujoru – Bragadiru – Alexandria = 50 km.

Drumuri comunale,
1) D.C. 9, intersecția cu D.N. 51 A – Viisoara = 5 km.

Căile rutiere menționate mai sus sunt asfaltate, au fundatie de piatra și santuri pe ambele parti.

b) Căile ferate :

1) Zimnicea Port – Zimnicea – Alexandria – Roșiori Nord = 80 km.
Calea ferată mentionată mai sus este simplă, cu ecartament normal. Din Statia Rosiori Nord se face legatura cu magistrala feroviara natională nr. 9, Bucuresti Nord - Timisoara.
Statia de cale ferată : Zimnicea = 6 linii de garare, Zimnicea Port = 5 linii de garare.

c) Transportul naval :
Se face pe fluviul Dunărea prin portul Zimnicea – situat la 2 km de oras.

Geografie Zimnicea


Zimnicea se situează în partea de sud a câmpiei Boian, la 40 km de municipiul Alexandria, la granița cu Bulgaria. Dunărea trece la distanță de 2 km de centrul Zimnicei, pe partea stângă a unui vechi braț al fluviului. Orașul este traversat de râul Pasărea.

Istorie Zimnicea


Oraș dunărean, Zimnicea este construit lângă mai multe așezari, fortărețe și fortificații antice, a căror vârstă se plasează între secolele IV î.Hr și secolul I. Cele mai vechi dintre ele, sunt considerate de o parte din istorici, ca fiind construite pentru a apăra orașul de generalul lui Alexandru cel Mare, Lisimachos.In timpul dacilor se numea Zimnidava, devenit in 1385 Dezimnikos.

Numele orașului este menționat pentru prima dată în anul 1385, în jurnalele de călătorie ale unor pelegrini creștini în drum spre casă, la întoarcerea dintr-un pelerinaj la Ierusalim. Bizantinii l-au numit "Demnitzikos", devenit mai târziu "Dzimnikes", "Deziminkos". Numele bizantin apare în cronici chiar mai vechi, din secolul XII. Orașul a înflorit ca oraș-târg aflat de-a lungul rutelor comerciale care legaul Balcanii de Europa Centrală.

In 1457 Vlad Țepeș ,a luptat cu Imperiul Otoman de-a lungul Dunării ,trecând și pe la Zimnicea(Dezimnikos)

In 1595 Mihai Viteazul a luptat cu Imperiul Otoman pentru a câstiga independența statului său de-a lungul Dunării și pe la Zimnicea.

In anul 1791 Zimnicea apărea pe hartă cu 116 case.

În 1835 avea 531 de gospodării, fiind al doisprezecelea oraș-târg ca mărime din Valahia. Pentru o scurtă perioadă de timp, între 1837-1838, a fost reședința județului Teleorman, însă datorită neînțelegerilor dintre boieri și negustori, a fost înlocuită cu Alexandria. Din 1860 a devenit punct de vamă.

În timpul războiului de independeță (1877 - 1878), a fost sediul de campanie al trupelor rusești care luptau în Bulgaria împotriva Imperiului Otoman.Și tot în timpul războiului de independență a fost resedinta de judet pe o perioada de 3 luni.
În primul război mondial, trupele Imperiului German au trecut Dunărea pe la Zimnicea, efectiv distrugând frontul românesc din Muntenia.

Cutremurul din 1977 a avut efecte devastatoare asupra orașului. Aproximativ 89% a fost distrus, fiind necesară reconstrucția sa din temelii. Paradoxal însă, mare parte din distrugeri a avut loc după cutremur, prin demolări, autoritățile comuniste dorind să creeze aici un oraș nou din temelii, după planurile și stilul urbanistic comunist. O bună parte din banii pentru reconstrucție au fost donați de Germania și Austria. 10 ani mai târziu, noua infrastructură se deteriorase puternic datorită lucrărilor de slabă calitate. Multe clădiri începute acum 20 de ani, au rămas până în ziua de azi neterminate, astfel că zone întregi din Zimnicea sunt încă nelocuite.
Capitalele județului Teleorman au fost în timp:

* Rușii de Vede (sec.XIV –1837)
* Zimnicea (1837-1838;1877-1878)
* Turnu (1838-1877;1878-1948)
* Alexandria (1948 - prezent)

Economie Zimnicea


În perioada comunistă Zimnicea a fost puternic industrializată. S-au dezvoltat aici fabrici de țevi sudate, mobilă, prefabricate de beton, industria textilă și alimentară, exploatarea de balast, dar și sere legumicole și ferme de creștere a bovinelor, ovinelor și porcinelor. Industria locală a suferit un puternic declin după căderea regimului comunist. Același lucru s-a întâmplat și cu forța de muncă. Orașul beneficiază de scutiri de taxe deoarece se găsește într-o zonă declarată defavorizată.

Populația Zimnicea


Evoluția populației pe ani:
*1834: 3.000
*1977: 14.000
*2000: 16.800
*2008:17.000
La recensământul populație din 2002, populația Zimnicei era de 15.672 locuitori. Structura etnică era următoarea:
*Români: 15,230 (97.17 %)
*Romi (Țigani): 431 (2.75 %)
*Alții: 11 (0,08%)
Din punct de vedere confesional, majoritatea covârșitoare a locuitorilor sunt ortodocși (15.496 declarați sau 98,87%). Alte religii sunt prezente cu procente nesemnificative.

Obiective turistice Zimnicea


* Cetatea dacică "Zimnidava"
* Dunărea
* Parcul Zimnicea și monumentul eroului necunoscut

Educație Zimnicea


În Zimnicea exsistă 10 unități de învățămant dintre care o universitate, un liceu, patru scoli si cinci gradinițe.

Orașe înfrățite Zimnicea


* Svistov, Bulgaria (colaborare, din 2001)
* Nikopole, Bulgaria (colaborare, din 2001)
* Belene, Bulgaria (colaborare, din 2001)
* Pieve Emanuele, Italia (colaborare, din 2003)
* Bouaké, Coasta de Fildeș (din 2004)
 
Căutare oraș în Teleorman:

 
 
Stema orașului Zimnicea
Stema orasului Zimnicea
 
Poziția orașului Zimnicea în cadrul județului Teleorman
Pozitia orasului Zimnicea in cadrul judetului Teleorman
 
Harta rutieră a orașului Zimnicea


Hoteluri din Zimnicea

Vedere din satelit a orașului Zimnicea


Cazare in Zimnicea

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Zimnicea