Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Roznov

Județ: Neamț Site-uri utile:
Primaria Roznov
Regiunea geografică: Moldova
Populație: 8 593 loc (locul 210)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1419 (locul 111)
Latitudine: 46 grade 50' 08"
Longitudine: 26 grade 30' 42"
Localități: Chintinici, Slobozia
Primar: Ionel Ciubotaru
 
Roznov este un oraș în județul Neamț, Moldova, România. A fost ridicat la rang de oraș în anul 2003. Are în componența sa și satele Chintinici și Slobozia.

Geografie Roznov


Se situează în partea de nord a depresiuni Cracău-Bistrița, pe râul Bistrița, la 15 km sud-est de municipiul Piatra-Neamț.

Istorie Roznov


Ca așezare este menționat pentru prima dată într-un act din timpul lui Alexandru cel Bun, datat 08.04.1419, așezare situată în „"Câmpul lui Dragoș"”. Numele satului Roznov este menționat pentru prima oară într-un document din 18.04.1576, prin care Petru Șchiopul întărește mănăstirii Bistrița, dreptul de stăpânire a mai multor sate, între care și Roznovul. În a doua jumătate a secolului al XVII–lea, Roznovul intră în stăpânirea familiei Ruset, care și-a adăugat numele "Roznovanu", de la denumirea satului și a moșiei.

Populația Roznov


La recensământul din 2002, populația Roznovului era de 8.726 locuitori, dintre care:
*români: 8.448 (96.81 %)
*romi (Țigani): 272 (3,11%)
*maghiari: 5 (0.05 %)
*altă etnie: 1 (0,01%)
Din punct de vedere confesional, majoritatea covârșitoare este de religie ortodoxă (97, 66%), celelalte religii având sub 1% fiecare.

Economie Roznov


În Roznov funcționează un combinat chimic de dimensiuni medii, care produce îngrășăminte azotoase, acid sulfuric, etc. O altă ramură importantă este exploatarea și prelucrarea lemnului, care are o tradiție de peste 150 de ani (din 1859), cu fabrici de cherestea, mobilier, producție de butoaie, uși, ferestre, lăzi, etc. Ca pondere a numărului de intreprinderi, mai mult de jumătate activează în domeniul comerțului și serviciilor, ceea ce reprezintă o netă inversiune de trend față de structura economică moștenită după 1989.

Pe raza orașului au fost amenajate două hidrocentrale pe râul Bistrița: Roznov I, dată în folosință în 1963, cu o putere instalată de 14,3MW și Roznov II, dată în folosință 1964, de 14MW.

Obiective turistice Roznov


*Biserica "Sf. Nicolae", ctitorie din 1759 a marelui logofăt Nicolae Ruset-Roznovanu.
*Biserica în stil rusesc, construită între 1890-1892, ctitorie a colonelului George Ruset-Roznovanu, după planurile arhitectului rus Nikolai Vladimirovici Sultanef
*Parcul dendrologic care adăpostește Castelul Roznovanu. Parcul are circa 3 ha și adăpostește arbori seculari (stejari, fagi, castani) și specii rare (tisă, brad argintiu, salcâm japonez, etc.)
 
Căutare oraș în Neamț:

 
 
Stema orașului Roznov
Stema orasului Roznov
 
Poziția orașului Roznov în cadrul județului Neamț
Pozitia orasului Roznov in cadrul judetului Neamț
 
Harta rutieră a orașului Roznov


Hoteluri din Roznov

Vedere din satelit a orașului Roznov


Cazare in Roznov

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Roznov