Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Corabia

Județ: Olt Site-uri utile:
Primaria Corabia
Regiunea geografică: Oltenia
Populație: 16 441 loc (locul 112)
Recensământ: 2002
Suprafață: 93 km2 (locul 93)
Densitate: 238 loc/km2 (locul 78)
Altitudine: 35 m. (locul 12)
Atestare documentară: 1596 (locul 170)
Latitudine: 43 grade 46' 25"
Longitudine: 24 grade 30' 12"
Localități: Tudor Vladimirescu, Vârtopu, Celeiu
Primar: Teodor Barbu, PSD, din 2008
 
Corabia este un oraș din județul Olt, Oltenia, România, port la Dunăre. Are o populație de 20.457 locuitori.

Istorie Corabia


În cartierul "Celei" se găsesc ruinele cetății dacice Sucidava, capitala tribului geto-dacic al Sucilor, unde Constantin cel Mare a construit un pod, al cărui capăt există și azi. În incinta cetății se găsește și intrarea într-o fântână secretă cu o adâncime de 12 m a cărei apă este potabilă și astăzi.

La Corabia armata română a trecut Dunărea în 1877 pentru a angaja lupte cu trupele turcești în cadrul Războiului de Independență. Mărturie stau monumentele din cartierul Siliștioara: Monumentul Independenței, respectiv Crucea Eroilor.

Se dezvoltă la sfârșitul sec. al XIX-lea pe baza exportului de cereale, în 1892 este legată la reteaua feroviară a României. La începutul sec. XX se construiesc principalele edificii publice, este perioada de maximă înflorire economică naturală a orașului. În perioada interbelică apar noi mici industrii, activitatea de bază rămâne cea portuară, prin Corabia desfasurandu-se cea mai mare parte a comertului fluvial cu cereale din zona.

În vremea regimului comunist, portul este inchis. Este impus un regim de industrializare forțată, Corabia reprezentând un puternic centru industrial, cu o fabrică de fire sintetice, o fabrică de mobilă, una de zahăr și o tăbăcarie minerală. În afara fabricii de zahăr, toate celelalte obiective industriale au fost închise după 1989.

În centrul orașului se află una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din România - Catedrala Sfânta Treime - precum și o statuie alegorică (România reprezentată ca o tânără fată) indicând spre locul în care forțele române au traversat Dunărea în Războiul de independență (Monumentul Eroilor).

În Corabia s-au născut actorul și fostul director al Teatrului Național din Craiova, Emil Boroghină și golgheterul Universității Craiova, Ion Oblemenco.În prezent, stadionul din Corabia poartă numele acestuia, nume schimbat acum câțiva ani din "Progresul". De altfel, în 2000, Progresul Corabia a fost reînscrisă în campionatul județean, după ce o perioadă n-a mai activat.

Demografie Corabia


Personalități Corabia


 
 
Stema orașului Corabia
Stema orasului Corabia
 
Poziția orașului Corabia în cadrul județului Olt
Pozitia orasului Corabia in cadrul judetului Olt
 
Harta rutieră a orașului Corabia


Hoteluri din Corabia

Vedere din satelit a orașului Corabia


Cazare in Corabia

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Corabia