Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Buhuși

Județ: Bacău Site-uri utile:
Primaria Buhuși
Regiunea geografică: Moldova
Populație: 14 562 loc (locul 123)
Recensământ: 2002
Suprafață: 40 km2 (locul 179)
Densitate: 476 loc/km2 (locul 51)
Altitudine: 235 m. (locul 75)
Atestare documentară: 1438 (locul 122)
Latitudine: 46 grade 43'
Longitudine: 26 grade 42'
Localități: Marginea, Runcu
Primar: Ion Turcea, PSD
 
Buhuși este un oraș din județul Bacău, Moldova, România, situat în sud-estul depresiunii Cracău-Bistrița (la 235 metri altitudine) la confluența pârâului Români cu râul Bistrița, la 24 kilometri nord-vest de Bacău. Populația era în anul 2002 de 18.746 locuitori.

Istoric Buhuși


Prima atestare documentară datează din 1438, fiind consemnat cu numele "Bodești". La 14 aprilie 1457, în localitatea "Orbic" (azi cartier al orașului), Ștefan cel Mare, înaintând spre Suceava, a reputat o victorie decisivă asupra lui Petru Aron. Începând cu anul 1800 așezarea capătă treptat numele actual, fiind numită mai întâi Bodeștii lui Buhuș, Bodeștii Buhușoaiei, Buhuș. Toate aceste denumiri derivă de la numele familiei boierești Buhuș care stăpânea aceste locuri. În anul 1819 a fost declarat târg boieresc, iar din anul 1832 încep să apară primele ateliere meșteșugărești. A fost declarat oraș în anul 1930.

La pagina 137 din Enciclopedia Cugetarea (1936 - 1939), precum și la pagina 576 din "Istoria românilor" de Constantin C. Giurescu și Dinu C. Giurescu se afirmă cu certitudine că localitatea a purtat în trecut și numele de "București" .

Orașul Buhuși s-a dezvoltat datorită existenței Fabricii de Postav care, acum 100 și ceva de ani, era cea mai mare din Europa și aducea venituri considerabile localtății. Această fabrică există și astăzi, însă ea este în pragul falimentului. Aceastǎ fabricǎ este în faliment de mulți ani datoritǎ conducerii care nu a vrut sǎ o vândǎ când era încǎ profitabilǎ. Din aceastǎ cauzǎ orașul este practic mort și toți tinerii au plecat în alte orașe sau țǎri la muncǎ. Orașul practic se zbate la limita dintre sărăcie și decență, arătând în ultima vreme o ușoară creștere a economiei, însă insuficientă pentru ca toți locuitorii să simtă că trăiesc într-un oraș adevărat. Orașul încă este capabil de luptă cu sărăcia datorită unor oameni cu suflet mare care își iubesc orașul.

Demografie Buhuși


Personalități Buhuși


*Gheorghe Platon (1926 - 2006), istoric, membru titular al Academiei Române.
 
 
Stema orașului Buhuși
Stema orasului Buhuși
 
Poziția orașului Buhuși în cadrul județului Bacău
Pozitia orasului Buhuși in cadrul judetului Bacău
 
Harta rutieră a orașului Buhuși


Hoteluri din Buhuși

Vedere din satelit a orașului Buhuși


Cazare in Buhuși

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Buhuși