Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Târgu Ocna

Județ: Bacău Site-uri utile:
Primaria Târgu Ocna
Regiunea geografică: Moldova
Populație: 11 300 loc (locul 158)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 46 grade 16' 48"
Longitudine: 26 grade 37' 12"
Localități: Poieni, Vâlcele
Primar: Floarea Ivanof, PDL, 2008
 
Târgu Ocna este un oraș din județul Bacău, Moldova, România. Are o populație de 13.598 locuitori. Orașul a fost ridicat la rangul de stațiune montană, fosta stațiune balneo-climaterică înainte de război datorită izvoarelor pe care le posedă și a sălilor de tratament din Salină.

Demografie Târgu Ocna



Personalități locale Târgu Ocna


*Ion Talianu, actor de teatru și film
*Gabriela Adameșteanu, scriitoare
*Florin Ghinet, pictor
*Sorin Antohi
*Ion Diaconescu, pictor
*Gheorghe Mocanu, pictor, pedagog

Statiunea balneoclimaterica de interes local si national, Târgu Ocna este situata in judetul Bacau in nord-vestul Depresiunii
Casin, la poalele muntilor Berzunti, la o altitudine de 260-280 m pe cursul raurilor Trotus si Slanic.

SCURT ISTORIC Târgu Ocna


In urma sapaturilor arheologice efectuate inca din anul 1933 pe platoul Podei - Tisesti , au fost descoperite primele asezari de pe aceste meleaguri datand din epoca neolitica.
Locuintele erau construite pe talpi de lemn , cu peretii din barne si nuiele peste care se aplica lutuiala. Locuitorii acestor asezari erau cultivatori si crescatori de vite , dovada fiind numarul mare de oase de animale , rasnite si vase de provizii.
In aceasta perioada (neolitic) isi are inceputul exploatarea sarii din aceasta regiune; centrul de expoatare va deveni mai cunoscut in Evul Mediu.
La 15 martie 1410 , Alexandru cel Bun intarea satul Stoenesti (ulterior isi va schimba numele in Ocna), pe Valcica, unor frati de origine transilvaneana, iar la 3 septembrie 1448 voievodul Petru al-II-lea daruia satul Tisesti tot unor frati transilvaneni.
Celelalte asezari sunt mentionate fie la sfarsitul secolului al VIII-lea Gura Slanicului, Mosoare, fie in prima jumatate a secolului al XIX-lea Geoseni, Valeni, Poieni, Pacuri, fie mai recent cartierul Galean.
In sec. al-XVIII-lea, cele doua localitati vecine, Ocna si Trotus , se vor afla in competitie pentru intaietate in zona, iar la inceputul sec. al XVIII-lea asezarii Targu Ocna i se atribuie calitatea de targ. Calatorul suedez Erasmus Heinrich Schneider de Weismantel este primul care ii atribuie calificativul de targ, in anii 1713-1714.
In aceasta perioada targul Ocna are un ritm foarte rapid de crestere teritoriala, mai ales prin includerea unor foste sate. Timp de trei secole, Targu Ocna a fost cea mai insemnata localitate de pe Valea Trotusului, dominand economic si cultural intreaga zona trotuseana.
In epoca moderna , localitatea cunoaste o evolutie spectaculoasa. Trebuie subliniat faptul ca in aceasta perioada , Targu Ocna a fost cel mai mare oras neresedinta de tinut din Moldova. Intre anii 1864-1918 orasul cunoaste o dezvoltare mai lenta , putandu-se vorbi chiar de un regres.
Evenimentele istorice care au marcat evolutia poporului roman au lasat o amprenta insemnata si asupra orasului Targu Ocna.
Astfel in timpul evenimentelor de la 1821 , un detasament de 800 de eteristi sosesc la Targu Ocna sub conducerea lui Ioan Farmache , care va ordona ocuparea Manastirii Raducanu , ce avea o buna pozitie strategica.
In timpul Revolutiei de la 1848 , generalul Bem a adresat o proclamatie catre locuitorii Moldovei , facandu-le cunoscut ca toti cei ce vroiau sa lupte pentru libertate sa se prezinte la cartierul sau general de la Targu Ocna, pentru a fi organizati militareste.
Costache Negri , locuind in modesta casuta de la Ocna coresponda cu Domnitorul Principatelor Unite Romane – Alexandru Ioan Cuza
Targocnenii isi vor aduce contributia la obtinerea independentei , atat prin reprezentantii lor din compania a 6-a Targu Ocna a batalionului 2 Bacau din Regimentul 14 dorobanti , comandat de capitanul Dimitrie Busila, cat si prin actiunile de sprijinire a frontului prin rechizitii , transporturi, subscriptii pentru cumpararea de arme, prin donatii in bani sau alimente.
In timpul Razboiului de reintregire nationala 1916-1918 s-au purtat lupte sangeroase in timpul carora s-au remarcat medicul Mircea Bruteanu si locotenentul Gheorghe Enescu, alaturi de alti eroi ai orasului.
Tot acum a cazut la datorie , luptand eroic cu o singura mana, legendarul Constantin Musat . Localitatea Targu Ocna fost bombardata de trupele inamice , provocand incendii si pagube materiale. Lupte sangeroase s-au purtat la Ciresoaia si Cosna.
Marele istoric Nicolae Iorga ne lasa cateva insemnari interesante despre aceasta perioada: '13octombrie 1917-Nemtii bombardeaza Ocna. 9 ianuarie 1918- Ocna e parasita si distrusa'.
In afara zecilor de monumente ridicate in aceasta zona, a denumirii unor strazi ale orasului, incepand din 1919 , s-a creat o traditie locala de comemorare a eroilor in fiecare an la Inaltare si de 9 Mai

INFO TURISM Târgu Ocna



Diversitatea resurselor turistice de care dispune orasul Tirgu Ocna determina posibilitatea practicarii unor variate forme de turism:
Turismul de tratament balnear - este favorizat de existenta factorilor naturali de cura, a bazei de tratament din Complexul Balnear Magura si amenajarile pentru tratament realizate de catre societatea Salina Tirgu Ocna la nivelul orizontului IX.
Factori naturali balneoterapeutici:
- izvoarele de ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, slab bicarbonatate, hipotona / hipotona, recomandate pentru tratarea de afectiuni ale tubului digestiv, hepato-biliare, ginecologice cronice, reumatismale si ale cailor respiratorii;
- mediul de salina (Salina Tirgu Ocna), al carui microclimat este recomandat pentru tratarea afectiunilor cronice respiratorii (in principal astm, bronsita cronica)
- bioclimatul sedativ, de crutare, cu usoare nuante de stimulare.

La baza pantei Dealului Magura apar la zi, de-a lungul unui aliniament, sapte izvoare de ape minerale, ale caror captari au fost amenajate si utilizate de peste 100 de ani (anul 1888). Amenajarile exterioare, realizate din lemn, sunt acoperite, au aspect de chioscuri, iar apele curg liber pe conducte de plastic, in buvete. Sun afisate la vedere compozitia mineralogica a apelor si recomandarile terapeutice. Analizele realizate de catre Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie - INRMFB au aratat ca acestea au continuturi cuprinse intre 4,139 -12,793 g/I si prezinta interes terapeutic pentru cura interna si externa, dupa cum sunt prezentate in tabelul urmator.
Indicatiile terapeutice ale izvoarelor*

Nr. izvor Tip de cura Indicatii terapeutice
1 Izvorul nr. 1 cura interna - enterocolite cronice nespecifice
- dischinezii biliare, sechele postoperatorii ale cailor biliare
- costipatie atona

2 Izvorul nr. 2
Izvorul nr. 3
Izvorul nr. 4
Izvorul nr. 5
Izvorul nr. 6
Izvorul nr. 7 cura externa - afectiuni reumatismale degenerative
- afectiuni reumatismale abarticulare
- afectiuni musculo-articulare posttraumatice
- afectiuni ginecologice cronice
- afectiuni ale cailor respiratorii ORL (sub forma de aerosoli)

Salina este situata la circa 2 km de oras, In masivul de sare Valcele-Slatinele, la 240 m adancime si reprezinta, prin microclimatul de salina, un important factor natural de cura utilizat in terapia afectiunilor respiratorii. Recunoasterea si utilizarea in scop terapeutic a mediului de salina, cu precadere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observatii incepand inca din secolul al XIX-lea, si anume: absenta imbolnavirilor de bronsita cronica si astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum si vindecarea rapida a acestor boli la noii angajati, ameliorarea pana la disparitie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiati in timpul celor doua razboaie mondiale in pestera dezvoltata in sare Kluttert, utilizata ca adapost In timpul bombardamentelor.
Caracteristica principala a microclimatului salinelor este constanta parametrilor fizici, chimici si microbiologici (fara variatii zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din Romania sunt: temperatura, de aprox. 12° - 13°, umiditatea relativa, de cca. 60 - 80 %, curentii de aer cu viteze , reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similara celei de la exterior sau cu diferente mici. Toate aceste caracteristici determina un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat si pulmonar echilibrat. In concluzie, bioclimatul de salina are caracter sedativ de crutare, cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, usor racoros ca temperatura si echilibrat sub aspectul umezelii.
Studiul microclimatului de salina realizat in Salina Trotus a evidentiat:

=> temperaturi cu variatii minime (sub 1 0 C ), cuprinse intre 12,8 - 12,90 C, in perioada toamna - iarna si intre 13,2 - 13,40 C, in perioada de vara;

=> valori ale umiditatii relative a aerului cu variatii sub 10 %, de la 74 - 75 %, iarna, la 80 - 82 %, vara;

=> variatia extreme de redusa a cantitatii de oxigen, ca si a continutului de aerosol salin (130 - 170 particole / cm3;
=> presiunea atmosferica - 70 - 73 cm Hg;

=> absenta totala de alergeni (mucegaiuri si germeni patogeni);
=> curentii de aer au viteze foarte reduse, in general imperceptibile.
Determinarile chimice au aratat In general, absenta aeropoluantilor, un pH usor acid al aerului, prezenta ionilor de Na, Ca, Mg. Evaluarile aeromicroflorei au demonstrat un inalt grad de puritate al aerului, atat vara, cat si iarna.
Se apreciaza astfel, pe baza rezultatelor studiului, ca bioclimatul salinei este caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab (corectat printr-un program de miscare si vestimentatie adecvata), cu indicele de stress cutanat hipotonic, moderat, si indice de stress pulmonar echilibrat, asadar, un bioclimat sedativ de crutare.
Baza de turism precum si obiectivele turistice din mina Trotus sunt amplasate la orizontul IX, la 240 m adancime. Accesul se face pe un plan inclint, spiralat, de 3,2 km lungime, cu microbuzele Salinei.

Serviciile oferite in interiorul salinei, de catre societatea de exploatare a sarii, sunt:

• servicii de baza:
- transportul in salina
- tratament cu aerosoli naturali halini
- vizitare salina si agrement: terenuri de sport (baschet, mini-fotbal, tenis de camp, tenis de masa), spatii de joaca pentru copiii (dotate cu leagane, tobogane);
• servicii conexe
- punct de vanzare produse alimentare (bufet si terasa) si suveniruri
- organizarea de expozitii de lucrari de arta (sculpturi, picturi pe sare);
- amenajarea spre vizitare a Muzeului sarii
- vizitarea sau participarea la slujbe religioase in biserica "Sfanta Varvara", amenajata intr-una din galeriile salinei.

Turistii beneficiaza de serviciile unui cadru medical si ale unui profesor de sport, de un cabinet medical dotat cu aparatura de specialitate pentru interventii de urgenta si un salon cu patru paturi.
Programul de tratament cuprinde : odihna, gimnastica medicala generala si respiratorie, jocuri distractive si sportive ( sah, tenis, baschet ), plimbari, alergari cu caracter de antrenament moderat la efort, programe de educatie sanitara.
- Turismul de odihna si recreere - beneficiaza de un potential climatic si bioclimatic remarcabil, de un cadru natural placut, lipsit de factori de poluare, orasul fiind situat la poalele Muntilor Nemira si Berzunti, pe terasa raului Trotus. Principalele zone de recreere ale orasului sunt Parcul balnear, Muntele Magura - cu numeroase obiective turistice culturale si zone pentru relaxare (inclusiv de picnic) si puncte de belvedere.
- Turismul cultural are multiple posibilitati de dezvoltare, date fiind numeroasele obiective cultural-istorice de pe teritoriul orasului: 24 biserici si manastiri, sapte monumente comemorative, sapte monumente legate de economia si invatamantul local, sase cladiri cu valoare arhitectonica si istorica, 0 troita dedicata detinutilor politici morti in inchisoare, Casa de Cultura cu 300 de locuri, Muzeul de Istorie, doua camine culturale, 0 biblioteca oraseneasca etc. Targu Ocna este considerat a fi unul dintre orasele cu cele mai multe biserici, raportat la numarul de locuitori, putand fi introdus astfel in circuite nationale sau regionale, pe tematica cultural - religioasa.

• Vestigii arheogice :
o Situl arheologic Utidava, cu Cetatea Utidava (sec. I a.Chr. - sec I p.Chr.);

• Monumente de cult cu valoare turistica :
o Biserica "Raducanu", cu hramul "Buna Vestire" (ctitorita in anul 1694 si refacuta in 1763); langa peretele sud-estic al bisericii se afla mormantul marelui diplomat si scriitor Costache Negri (1812 - 1876); monument de arhitectura;
o Biserica Domneasca din Lemn "Cuvioasa Paraseheva" (sfarsitul sec. al XVI-lea, refacuta in anul 1725); monument de arhitectura;
o Biserica de Lemn "Sfantul Gheorghe" (ctitorita in anul1761 ); monument de arhitectura
o Biserica "Sfantul Nicolae" (ctitorita in anul 1580, transformata in anii 1768, 1883); in incinta acesteia se afla cimitirul cu tunuri, in care odihnesc 69 de eroi cazuti In luptele de la Cosna si Ciresoaia, din vara anului 1917; monument de arhitectura;
o Biserica "Sfanta Treime (1810); monument de arhitectura;
o Biserica "Sfintii Tmparati Constantin si Elena" (1824);
o Biserica Armeneasea "Sfanta Nascatoare" (1808, refacuta in anul 1825);
o Biserica "Sfintii Voievozi Mihail si Gavril" (ante 1737, reeonstruita in anul 1849);
o Biserica fostei Manastiri "Precista" (1662, refacuta in anuI 1860); Biserica "Adormirea Maicii Domnului", fosta Manastire "Precista", a fost construita de marele vistier Gheorghe Ursache, pe la anul 1662, si a fost inchinata Manastirii Ivir, de la Muntele Athos, In anul 1683; monument de arhitectura;
o Manastirea "Magura Ocnei" - (prima mentiune a schitului apare intr-un document din 13 noiembrie 1665; refacuta In anii 1665, 1750, 1803, 1990); in prezent, Muntele Magura a devenit un loc de pelerinaj, un puternic centru de spiritualitate ortodoxa;

• Monumente, ansambluri arhitecturale
o Casa Borisoff - construita in anul 1890, monument de arhitectura;
o Scoala secundara de fete "Principesa Elena";
o Administratia Minei Salina (1911);
o Scoala nr. 2, azi anexa a Liceului Costache Negri" (1868);
o Gara Tg. Ocna (1884);
o Statia CFR Salina (1905);
o Palatul Primariei (1912);

• Monumente comemorative
o Monumentul Eroilor de pe Dealul Magura
o Monumentul Caporalului Musat de pe Dealul Magura;
o Ansamblul memorial 1916 - 1918, monument de arhitectura;
o Mormantul lui Costache Negri si al surorilor sale, monument de arhitectura;

• Monumente tehnico - economice cu valoare turistica:
o macheta primei sonde de petrol cu foraj mecanic (1861), zona Mosoare;

• Etnografie, folclor :
o Case cu arhitectura traditionala
o Manifestari populare, formatii artistice populare
o Mestesuguri populare, traditii, obiceiuri legate de sarbatori religioase, Anul Nou

- Turismul stiintific - este favorizat de existenta a patru rezervatii naturale, dintre care, Rezervatia Naturala Magura, 0 rezervatie mixta, cu numeroase specii de flora si fauna protejate si peisagistica, in suprafata totala de 89,70 ha, a fost declarata arie protejata prin HG 2151 /din 30.11.2004.
- Turism de afaceri, congrese, reuniuni si evenimente - exista posibilitatea organizarii unor evenimente / manifestari legate de afaceri, culturale sau stiintifice, deoarece exista in structurile de cazare sali de •conferinte moderne (Hotel Magura, pensiunea Casa Creanga), dotate cu aparatura audio / video, care permit desfasurarea acestei forme de turism, 0 activitate profitabila pentru societatile de turism.
- Turismul montan se poate practica in aria limitrofa orasului, in Muntii Berzunti si Nemira, prin drumetii montane, unde exista 0 retea de poteci, dintre care unele sunt marcate. Mai pot fi mentionate :
- varfurile Sandru Mare (1639 m) si Nemira (1648 m) - rezervatie naturala complexa masivele muntoase Cerbu (886 m) si Puf (1046 m) cu poteci marcate pentru amatorii de drumetii
- Vf. Lacos (1236 m) - punct de belvedere
- culmea Berzunti, cu Vf. Magura (982 m)
- pasul Oituz (863 m altitudine)
- cele "300 de scari", un drum in serpentina format din trepte lungi de piatra, ce urca pe muntele Sandru din statiunea Slanic Moldova
- Dealul Perechiu (rezervatie naturala, acoperit cu vegetatie abundenta, cu diverse elemente termofile)
- vaile sapate in munti de Trotus si afluentii sai Uz, Dofteana, Slanic, Oituz, Casin, Tazlaul Mare .

INFO CLIMA

Statiunea Târgu Ocna dispune de un climat de dealuri sedativ cu temperaturi moderate si precipitatii in valoare de 700 mm anual. In afara de acest climat sedativ un factor de cura important il reprezinta apele minerale din statiune care se inscriu in categoria apelor minerale clorurate, sodice, slab bicarbonatate si usor sulfuroase si sunt utilizate in principale pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv si ale aparatului locomotor. In cadrul salinei de aici functioneaza un sanatoriu destinat tratamentului bolnavilor de astm alergic.

Cum ajungem in statiunea Tirgu Ocna
Daca v-ati hotarat sa vizitati statiunea Tirgu Ocna, va informam ca se afla la:
- 51 km. de Adjud
- 100 km. de Ciceu, pe calea ferata ;
- 60 km. de municipiul Bacau (resedinta de judet) pe sosea;
- 13 km. de municipiul Onesti;
- 24 km. de orasul Comanesti;
- 18 km. de orasul Slanic-Moldova.

MIJLOACE DE ACCES:
RUTIERE :
- pe DN 11 de la Bacau
- pe DN 12 A de la Adjud

FEROVIARE :
- ruta Adjud – Ciceu - Halta Saline
- Gara Tg. Ocna

AEROPORTURI
- Aeroportul Henri Coanda / Baneasa Bucuresti
apoi pe E 85 – DN 12 A
(Sau)
- Aeroportul Bacau DN 11 – DN 12 A
 
 
Stema orașului Târgu Ocna
Stema orasului Târgu Ocna
 
Poziția orașului Târgu Ocna în cadrul județului Bacău
Pozitia orasului Târgu Ocna in cadrul judetului Bacău
 
Harta rutieră a orașului Târgu Ocna


Hoteluri din Târgu Ocna

Vedere din satelit a orașului Târgu Ocna


Cazare in Târgu Ocna

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Târgu Ocna