Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Borsec

Județ: Harghita Site-uri utile:
Primaria Borsec
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 2 585 loc (locul 313)
Recensământ: 2002
Suprafață: 96 km2 (locul 91)
Densitate: 29 loc/km2 (locul 176)
Altitudine: 900 m. (locul 149)
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 46 grade 58' 00"
Longitudine: 25 grade 34' 12"
Localități:
Primar: Valentin Alexandru Vaida, independent
 
Borsec (maghiară: "Borszék", germană: "Bad Borseck") este un oraș situat în județul Harghita, Transilvania, România. Are o populație de 2.864 locuitori, cu o majoritate de etnici maghiari.

Geografie Borsec


Orașul Borsec se află la 26 km de Toplița pe drumul național 15 care duce spre Piatra Neamț. Înconjurat de Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Gurghiu și Masivul Ceahlău, orașul este situat la o altitudine de 900 m.

Distanța de la orașele mai importante din zonă: Toplița 28 km, Reghin 80 km, Miercurea Ciuc 125 km, Brașov 186 km, Tîrgu Mureș 119 km. De la Borsec se pot face excursii la Vf. Fagului (1310m), Vf. Chiurezu Mare (1492m).

Istorie Borsec


Este o veche stațiune (cunoscută din 1804), deschisă tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau conținând calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic înca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan internațional. Apele minerale au primit medalia Târgului Internațional de la Viena (1873), medalia de argint și Diploma de Onoare la expozițiile organizate in 1876 la Berlin și respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expoziției de la Paris (1878).

A fost stațiunea cea mai importantă din Transilvania situat în partea nordică a județului Harghita, fiind și localitatea cea mai nordică a ținutului Gheorgheni. A primit rang de oraș în anul 1956 - vizitatori orașului dându-i denumirea de "Regina Apelor Minerale", renumit pentru izvoarele de apă minerală și clima sa deosebită.

În zonă au avut loc tăieri masive de pădure. Viața economică în afara de exploatarea lemnului este reprezentată de exploatarea cărbunelui brun, exploatarea calcarului și travertinului, prelucrarea lemnului precum și industria alimentării. În localitate există o foarte importantă fabrică de îmbuteliere a apei minerale, denumită Regina Apelor Minerale SA. Populația cu ocazia recensământului din 1992 a fost de 3.053 locuitori. Stațiunea este vizitată de mulți turiști care vin pentru efectul curativ a apelor minerale, dar și pentru aerul puternic de munte și peisajul deosebit de frumos din zonă.

Borsecul este compus din două cartiere: Borsecul de Sus și Borsecul de Jos. Acesta din urmă se află de a lungul șoselei naționale 15 iar Borsecul de Sus se află pe platoul de travertin și practic acest cartier este stațiunea turistică propriu zisă.

Populația Borsec


Populația consemnată la recensământul din anul 2002 era împărțită în: 21,2% români, 78,2% maghiari, 0,5% țigani, 0,1% alții. După religie: 75,45% romano-catolici (2.161), 19,93% ortodocși (571), 3,21% reformați (92 persoane) iar alte religii sub 1% fiecare.

Izvoare de apă minerală Borsec


Izvoarele de apă minerală sunt numeroase și renumite. Dintre acestea sunt 5 izvoare a căror apă se îmbuteliază. Principalele izvoare din Borsec sunt Izvorul Central (cu un debit de 230.000 l/zi), Izvorul Boldizsár (izvorul 3, debit de 6.600 l/zi), Izvorul László (izvorul 5, debit de 5.100 l/zi), Izvorul Lázár (izvorul 6), Izvorul Republica (debit de 75.000 l/zi), Izvoarele Horia, Cloșca, Crișan, J. Pierre Curie (la picioarele Dealului Rotund, cu un debit de 3.800 l/zi, conține radiu), Izvorul Kossuth (izvorul 10, debitul este în scădere), Izvorul Petőfi (izvorul 11, debit de 900 l/zi).

Apele izvoarelor sunt foarte bune în afecțiuni ale sistemului circulator, afecțiuni ginecologice, afecțiuni neuritice, diferite boli ale rinichilor, afecțiuni ale sistemului endocrin, diabet și altele. Se pot face cure interne prin consumul direct a apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete.

Curiozități turistice Borsec


*Izvoarele 3, 5, 6 și 10, deasemenea Vilele 51, 53, 56, 50, Pensiunea, Vila 120, 13 și 14, centrala electrică, Vila Kaláka sunt declarate ca monumente arhitecturale.
*Dealul Rotund este o formațiune de travertin de 975 m înălțime format de a lungul timpului din depunerile de minereu ale apelor călduțe bicarbonate. Acest travertin a fost exploatat și folosit la ornamentarea diferitelor clădiri din București și Miercurea-Ciuc.
*Peștera de gheață s-a format într-o grotă a masivului de travertin. Apa se infiltrează aici iar gheața se îngroașă pe timp de iarnă și se topește primăvara târziu.
*Biserica ortodoxă din localitate a fost construită inițial ca biserică catolică. Este considerat a fi un monument cultural și arhitectural.
*Izvorul principal, principalul izvor al localității.
*Grota Urșilor (în zona Dealului Rotund)
*Cetatea Bufniței, "Ősforrás" unde acum 150 de ani a fost un mic lac; aici a fost construit primul ștrand, "Tündérkert". Formațiunile travertinice de aici se exploatează în scopuri industriale.
 
 
Stema orașului Borsec
Stema orasului Borsec
 
Poziția orașului Borsec în cadrul județului Harghita
Pozitia orasului Borsec in cadrul judetului Harghita
 
Harta rutieră a orașului Borsec


Hoteluri din Borsec

Vedere din satelit a orașului Borsec


Cazare in Borsec

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Borsec