Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Salonta

Județ: Bihor Site-uri utile:
Primaria Salonta
Regiunea geografică: Crișana
Populație: 17 735 loc (locul 106)
Recensământ: 2006
Suprafață: 10 km2 (locul 214)
Densitate: 2 119 loc/km2 (locul 14)
Altitudine: 90 m. (locul 35)
Atestare documentară: 1606 (locul 173)
Latitudine: 46 grade 47' 00"
Longitudine: 21 grade 39' 00"
Localități:
Primar: László Török, UDMR
 
Salonta (în maghiară: "Nagyszalonta") este un municipiu situat în sudul județului Bihor, în extremitatea de vest a României, lângă frontiera cu Ungaria.

Geografie Salonta


Municipiul Salonta este situat în partea de vest a României, în sud-vestul județului Bihor, la 39 km de Municipiul Oradea (reședința de județ) și la 14 km de punctul de trecere a frontierei spre Ungaria "Salonta - Méhkerék". Este străbătut de canalul Culișer.

Cu o suprafață de 170,04 km², Salonta este al doilea oraș ca suprafață din județul Bihor, după Oradea.

Istorie Salonta


Orașul a fost menționat documentar pentru prima dată în 1332, într-un registru papal în care apărea sub denumirea de "Zalanta". Așezarea a fost distrusă de turci în 1598 și a rămas nelocuită până în 1606. În acest an, principele Ștefan Bocskai începe reconstrucția cetății, staționând aici 300 de soldați liberi, pe care i-a împroprietărit cu pământ. Ei și-au construit ferme și gospodării, vigilenți în cazul unui nou atac turcesc. Data de 3 iunie, ziua când s-au așezat aici cei 300 de soldați este astăzi ziua orașului.

În prima jumătate a secolului XVI, datorită pericolului constant de invazie din partea otomanilor, s-au construit fortificații, turnuri de strajă și șanțuri cu apă. Invazia nu a putut fi evitată. În 1658 , datorită pericolului iminent, locuitorii salontei au incendiat-o și părăsit-o, la ordinele lui Rackozi II. Turcii au capturat Salonta și au transformat-o în centru de sângeac în cadrul vilaietului Varat (de Oradea), până în 1692. În acest timp a purtat numele de "Salanta". Sfârșitul secolului XVII a fost marcat de renașterea Salontei, popularea ei și eventual de cucerirea ei de către trupele imperiale austriece.

Demografie Salonta


Conform datelor recensământului din 2002, municipiul Salonta avea o populație de 18.074 de locuitori, dintre care 10.335 maghiari, 7.267 români, 379 țigani (romi), 45 slovaci, 29 germani, 9 ucraineni, 3 evrei, 3 italieni și 4 de alte etnii. Salonta este al doilea oraș ca număr de locuitori din județul Bihor, după Oradea. Zona de influență a municipiului cuprinde mai mult de 70.000 de locuitori.

Economie Salonta


În timpurile comuniste, Salonta era renumită datorită numeroaselor fabrici, cum ar fi: Fabrica de mezeluri Salonta, Metalul Salonta, Mobila Salonta, Abatorul, etc. Actualmente, multe dintre ele sunt în pragul falimentului.

În prezent cea mai renumită fabrică, cunoscută la nivel național, este „Principal SA” în cadrul cărea se fabrică Salamul de Sibiu și încă 11 sortimente de salamuri uscate.

Industria alimentară este cea mai dezvoltată în Salonta.

În centrul Salontei își au sediul numeroase supermarketuri și bănci.

Politică și administrație Salonta


Consiliul Local al municipiului Salonta, ales în 2004, este compus din 17 consilieri:

Cartiere Salonta


Cartierele Salontei: Centru, Avram-Iancu, Cartierul Gară, Gociou, Fiveșchert, Moara.

Orașe înfrățite Salonta


* Csepel, Ungaria
* Hajdúböszörmény, Ungaria
* Nagykõrös, Ungaria
* Rimavska Sobota, Slovacia
* Sarkad, Ungaria
* Túrkeve, Ungaria

Consulate Salonta


* Consulatul onorific al Slovaciei

Turism Salonta


„Turnul Ciunt” este simbolul orașului și este cea mai veche clădire a orașului, o construcție medievală declarată monument istoric, vizitată de peste 10.000 de turiști anual. În interiorul acesteia este amenajat „Muzeul Memorial Arany Janos”.

Personalități Salonta


La Salonta s-a născut în anul 1817 poetul maghiar János Arany. Lângă Salonta, în comuna Mădăras s-a născut scriitorul Teodor Neș.
 
 
Stema orașului Salonta
Stema orasului Salonta
 
Amplasarea orașului Salonta în cadrul României
Amplasarea orasului Salonta in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Salonta în cadrul județului Bihor
Pozitia orasului Salonta in cadrul judetului Bihor
 
Harta rutieră a orașului Salonta


Hoteluri din Salonta

Vedere din satelit a orașului Salonta


Cazare in Salonta

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Salonta