Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Galați

Județ: Galați Site-uri utile:
Primaria Galați
Regiunea geografică: Moldova
Populație: 249 432 loc (locul 8)
Recensământ: 2002
Suprafață: 242 km2 (locul 11)
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: aprox. 50 m. (locul 18)
Atestare documentară: approx. 1445 (locul 125)
Latitudine: 45 grade 26' 22"
Longitudine: 28 grade 02' 03"
Localități:
Primar: Nicolae Dumitru
 
Galați este reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Galați, județ situat în apropiere de colțul celor trei frontiere în Moldova, România. Populatia orașului este de circa 292.898 locuitori, fiind al șaselea ca populație din țara după București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara și Constanța. Este unul dintre cele mai mari centre economice din România, respectiv Moldova. Orașul Galați are o istorie încărcată și datorită faptului că este plasat pe fluviul Dunărea și astfel pe cea mai importantă arteră comercial-fluvială europeană, Canalul Dunăre - Main - Rin. Viața economică s-a dezvoltat în jurul portului fluvial existent aici cât și în jurul Combinatului Siderurgic "Arcelor-Mittal" (numele actual).

Istoric Galați


Primele semne ale unei așezări permanente în zona municipiului Galați s-au găsit pe malul estic al bălții Mălina (în NV municipiului), unde s-au descoperit fragmente din ceramica de tip Stoicani-Aldeni, unelte confecționate din stilex și os, datând din neolitic. Tot în această zonă, de data aceasta pe malul sudic s-a descoperit un sceptru de piatră aparținând culturii Coșlogeni din perioada de sfârșit a Epocii Bronzului.

Orașul s-a dezvoltat pe bazele unei străvechi așezări dacice, existente în secolele VI-V î.Hr., la vadul Dunării care, odată cu perioada celor două razboaie romane purtate împotriva dacilor, în 101-102 și 105-106, va cunoaște influența civilizației romane, devenind dependentă, probabil, de castrul roman învecinat de la Barboși, ca și în multe alte cazuri întâlnite în prvincia romană Dacia. Noua așezare daco-romană formată în vadul Dunarii, localizată în secolul III d. Hr. undeva la sud de locul actualei Biserici Precista, dar care a fost, în timp, nimicită de apele fluviului care străbat malul stâng.

Descoperirile făcute în ultimii ani dovedesc continuitatea așezării din Vadul Dunării în secolele VII-XI: tezaurul de la Galați format din 12 monede de argint bizantine emise între anii 613-685, mormântul cuman din partea vestică a Bisericii Precista precum și o monedă bizantină din vremea împăratului Mihail IV Paflagonianul (1034-1041). Aceste descoperii demonstrează că Galații datează din perioada anterioară întemeierii statului moldovean.

Prima menționare documentară a orașului Galati (pe atunci târg) datează din 1445 (într-un act semnat de domnitorul Ștefan al II-lea). Galațiul a crescut în importanță după ce turcii au cucerit cetățile Chilia și Cetatea Albă, în iulie-august 1484, orașul ramânând singurul port al Moldovei cu rol important în comerțul intern, dar și în cel polono-turc. În 1789, în timpul războiului ruso-turc din 1789 - 1791, Galațiul a fost ars de către armatele generalului rus Mihail Kamensky, aceasta fiind una dintre numeroasele pustiiri care au fost îndurate de oraș în războaiele ruso-turce din sec. XVIII și începutul sec. XIX. În ciuda acestor perioade grele, comerțul și navigația se dezvoltă în așa fel încât Rusia înființează, în anul 1775, primul consulat local, iar Franța și Anglia organizează vice-consulate, în anul 1805. În 1850, SUA își deschide un viceconsulat, ridicat la rangul de consulat în 1858, prin decizia președintelui american James Buchanan de a-și numi un consul la Galați. Începând cu anul 1834, vapoare cu aburi austriece fac deja curse regulate din Galați. Mai mult decât atât aici se făcea un important comerț de tranzit cu țările germane. Construcțiile de nave militare de mari dimensiuni era o importantă activitate economică a orașului, în acest sens un călător prin Țările Române, abatele Bošković afirmă că: "am văzut acolo o corabie foarte mare, de felul acelora cărora turcii le spun caravele, care se află pe șantier, gata să fie lansată la apă. Fusese comandată de Isaac-aga, vameșul cel mare al Constantinopolului. Vasul era foarte mare, șaptezeci de pași pe șaptesprezece și încărcată cu optzeci și patru de tunuri de bronz."

În 1837, Galațiul dobândește statutul de porto-franco (oraș liber), iar după războiul Crimeei din 1854 - 1856 devine, împreună cu Sulina, sediu al Comisiei Europene a Dunării. Prealabil Unirii Principatelor din 1859, orașul este condus de pârcălabul Alexandru Ioan Cuza, ales ulterior ca domnitor în Moldova și în Țara Românească. Reședința sa este găzduiește în prezent un muzeu.

După Unirea Principatelor, dezvoltarea orașului s-a accelerat. S-au înființat noi școli primare și s-a deschis, la 26 octombrie 1864, Școala superioară de comerț "Alexandru Ioan I", iar în anul 1867 s-a înființat una dintre cele mai vechi instituții de studiu liceal din țară, Liceul "Vasile Alecsandri". De la câteva fabrici în 1870, s-a ajuns la 41 în 1908. Ștefan Zeletin, în lucrarea sa "Burghezia română", nota că: "În procesul de naștere a Românei moderne trebuie să se deosebească două mari curente: unul zgomotos dar superficial, anume al ideilor liberale care pleacă de la Paris spre București și Iași; altul tăcut dar adânc, care pleacă de la Londra spre Galați și Brăila: e curentul economiei capitaliste engleze."

Activitatea comercială a continuat și datorită exportului masiv de cereale, despre poziția pe care o avea portul Galați în exportul țării consulul Franței din oras notând la 8 aprilie 1870 că "portul Galați a devenit antreprenorul general al cerealelor pe care Moldova le exportă pe Dunare și Marea Neagră în Anglia, Franța și Italia". Se recunoștea că înflorirea orașului se datora regimului de oraș „porto-franco”, însă la 22 decembrie 1882 acest statut a fost înlăturat.

Totuși, între anii 1900-1914, orașul desfășura un considerabil comerț de cereale și cherestea, în care se implicau și reprezentanții celor 16 consulate străine din oraș.

O revoltă țărănească a izbucnit în regiune în 1907, aceasta fiind înăbușită de armata română.

În 1911, la Galați se dezvelește prima statuie din țară a poetului Mihai Eminescu .

În perioada interbelică Galațiul a fost reședința județului Covurlui. Orașul a cunoscut o înflorire deosebită, devenind, la recensământul din 1930, din punct de vedere al populației, al cicilea oraș al țării, fiind devansat doar de București, Chișinău, Iași și Cernăuți.

Din 1965 cunoaște o nouă înflorire, o dată cu începutul funcționării combinatului siderurgic, considerat pe atunci, cel mai mare din Europa de Est.

Geografie Galați


Municipiul Galați este situat în zona estică a României, în extremitatea sudică a platoului Moldovei, la 45° 27' latitudine nordică și 28° 02' longitudine estică.

Situat pe malul stâng al Dunării, ocupă o suprafață de 241,5 km2, la confluența râurilor Siret (la vest) și Prut (la est), lângă Lacul Brateș, la cca. 80 de kilometri de Marea Neagră.

Cel mai apropiat oraș este Brăila, aflat la 15 km.

Orașul se întinde pe trei terase: Valea orașului, cu altitudine între 5 - 7 m și altele două, trasate aproape în formă de evantai; prima cu o altitudine între 20 - 25 m (nucleul orașului medieval, actualmente centrul orașului) și a doua cu altitudini care depășesc 40 m (orașul modern).

Viața comunităților umane a fost influențată în mod direct de către Dunăre, cel de-al doilea fluviu din Europa ca lungime (2.850 km), cu un debit mediu pe acest sector de 6.199 mc/s, după ce primește în amonte apele râului Siret cu un debit mediu de 210 mc/s (cel mai mare afluent de pe teritoriul românesc).
Fluviul își continua drumul spre Marea Neagră după ce primește, în avalul porturilor din Galati, apele râului Prut, cu un debit mediu de 86 mc/s. Debitele Dunării au o variație importantă, în funcție de anotimp și an, cu valori maximale în luna mai (18.000 - 19.000 mc/s) și minimale in cursul verii (2.000 - 2.450 mc/s).
Datorită senalului adânc până în zona orașului Brăila, Dunărea este declarată maritimă.

Municipiul Galați este situat la aproximativ 230 km de București, Chișinău și Odessa (Ucraina). Distanțele aproximative la care este situat de celelate mari orase ale țării sunt: Brașov - 285 km, Cluj Napoca - 518 km, Constanța - 191 km, Craiova - 461 km, Iași - 242 km, Ploiești - 219 km, Sibiu - 427 km, Timișoara - 678 km.

Amenajarea urbană Galați


Potrivit unui raport guvernamental întocmit în 2005, municipiul Galati se afla pe locul doi în topul orașelor din România, în privința spațiului verde, pe cap de locuitor. Finanțată de Consiliul Local al municipiului Galați prin alocații bugetare, amenajarea și întreținerea urbană este rezultatul activităților Serviciul Public Administrația Domeniului Public Galati, Ecosal Prest SA, SC RER Ecologic Service SRL, SC Citadina 98 SA. Deși altitudinea medie a orașului Galați este de circa 50 de metri, în nordul orașului se află unul dintre cele mai vechi tunele feroviare ale țării care datează din 1898. Momentan firul 2 (din direcția Galați Vest spre Nord) este în reparații din anul 1996. Tunelul are o lungime de circa 1 km, deasupra aflându-se liniile de tramvai, depoul de tramvaie, case, blocuri și numeroase clădiri.

Clima Galați


Dat fiind faptul că județul Galați reprezintă o deschizătură spre nord-est și spre sud-vest, el se găsește sub influența maselor de aer continental estice și mai putin sudice, lipsind aproape cu totul influența aerului vestic care este oprit de paravanul munților Carpați. Temperatura medie anuală, calculată pe o perioadă de 70 de ani, este de 10 grade C. Temperatura medie în timpul verii este de 21,3 grade C. În timpul iernii, deasupra județului Galați vin din nord și nord-est mase de aer rece care produc scăderi de temperatură care oscilează între 0,2 grade C -3 grade C. Temperatura medie lunară este mai scăzută în ianuarie când are valori de -3 grade C -4 grade C. Temperatura medie a lunii iulie este de 21,7 grade C. În timpul anului sunt cca. 210 zile cu temperaturi de peste 10 grade C. Repartiția anuală a precipitațiilor este neuniformă, cele mai mari cantități de apă cad în anotimpul de vară, sub formă de averse. Vântul predominant este Crivățul, care reprezintă 29% din frecvența anuală a vânturilor. Al doilea vânt predominant este cel din sud, cu o frecvență de 16% și bate mai mult vara și este destul de uscat. Clima, așa cum rezultă din cele prezentate, este temperat-continentală. Conform unui memoriu de prezentare a județului Galați, mediile multianuale în municipiul Galați sunt:
*Presiune medie la nivelul stației: 1008,4 mb
*Presiune medie la nivelul mării: 1017,4 mb
*Temperatura medie anuală 10,5: grade Celsius
*Temperatura maximă medie 15.5: grade C
*Temperatura minimă medie 6.1: grade C
*Cantitatea lunară de precipitații medie: 477 l/m2
*Număr de zile (mediu) cu precipitații: 66 zile
*Durata de strălucire a soarelui (medie): 184,3 ore

Distanța dintre Galați și porturile pe Dunăre Galați


Demografie Galați


Conform datelor recensământului din 1930 municipiul Galați număra 100.611 locuitori, dintre care 68.656 români (68,2%), 19.252 evrei (19,1%), 2.953 ruși (2,9%), 2.922 greci (2,9%), 2.155 maghiari (2,1%), 1.257 germani (1,2%), 571 armeni (0,5%) ș.a. Sub aspect confesional populața orașului era alcătuită din 74.381 ortodocși (73,9%), 19.915 mozaici (19,8%), 3.931 romano-catolici (3,9%), 709 luterani (0,7%), 461 reformați (0,5%), 352 greco-catolici (0,3%) ș.a.

Economie Galați


Structura producției industriale pe domenii de activitate Galați


"Industria metalurgică" din Galați realizează 55,6% din producția de oțel a României, 55% din cea a producției de laminate și 90,4 % din producția de tablă și benzi laminate la rece. Mai mult de jumătate din producția metalurgică este exportată.

"Construcțiile navale", ramură de mare tradiție în oraș, furnizează flotei fluviale și maritime nave de până la 55.000 tdw (barje, vrachiere, mineraliere, remorchere, petroliere) și platforme de foraj marin.
Galați este unul din cele mai mari noduri de trafic comercial din România, conectat la principalele coridoare de comunicație europeană: pe cale fluvială la canalul Rhin-Main-Dunăre care leagă Marea Nordului de Marea Neagră; prin căile ferate se asigură transferul de la ecartamentul european către cel folosit în țările ex-sovietice; "Zona Liberă Galați" este un punct strategic în zona de est a orașului, pe teritoriul acesteia întâlnindu-se toate căile de comunicație enumerate mai sus: rutier, feroviar mixt ruso-european și naval; are stație de triaj "Barboși Triaj" în satul Movileni. Transportul rutier se realizează printr-o rețea densă de șosele naționale și județene.
Orașul Galați, amplasat pe malul stâng al Dunării, la 80 km de Delta Dunării, are patru porturi, un port pentru transportul de persoane și trei pentru transportul de mărfuri. Având aproximativ 6,5 km de chei și pescajul de 7,3 m, portul asigură un trafic general de mărfuri de 9.328.857 tone (1997), permițând accesul navelor de până la 30.000 tdw.

Firmele și forța de muncă Galați


Din totalul de 17.614 de operatori economici înregistrați la Registrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Galați la sfârșitul anului 1997, 150 de mari întreprinderi asigură locuri de muncă pentru majoritatea salariaților din județ. Firmele private reprezintă 97,5% din numărul total al întreprinderilor și oferă locuri de muncă pentru 18% din populația activă. Structura firmelor după forma de proprietate: dintre cei 17.614 agenți economici, 1165 sunt asociații familiale și persoane fizice; 138 sunt regii autonome sau organizații cooperatiste și 16.311 sunt societăți comerciale. Dintre cele 16.311 societăți comerciale, 15.743 sunt cu capital privat integral român, 404 cu participare de capital străin, 125 cu capital mixt, de stat si privat și 39 cu capital integral de stat.
La 31 decembrie 1997, cele 100 de firme exportatoare situau județul Galați printre primele din România, având un export total de peste 250 milioane de dolari americani, din care 53,8% produse metalurgice și 20,5 % nave. Dintr-un număr total de 396.000 al populației active, populația ocupată este de 328.000 persoane.
Numărul total de șomeri în județul Galați este de 31.600 de persoane (nivelul șomajului fiind de 10,8%, mai ridicat decât cel la nivel național de 8,9%) din care 61,3% sunt femei, 26% tineri până în 25 de ani, 53,3% din total având o calificare profesională.

Oportunități de afaceri pentru investitori străini Galați


Poziția geo-strategică a județului Galați, aflat la răscrucea principalelor rute comerciale care traversează Europa, de la Est la Vest și de la Nord către Sud, existența celui mai mare complex de porturi fluviale pe Dunăre, înalta calificare a forței de muncă reprezintă atuuri demne de atenția potențialilor investitori străini.

Procesul de restructurare și de privatizare al marilor întreprinderi industriale, comerciale, agricole sau de servicii, oferă numeroase oportunități investitorilor, dată fiind viabilitatea demonstrată de capacitatea acestora de a-și fi menținut și chiar lărgit piața.

"Zona Liberă Galați", înființată în 1993, amplasată pe malul Dunării la sud-est de orașul Galați constituie un argument în plus pentru atragerea viitorilor investitori în această zonă, prin facilitățile fiscale pe care le oferă.

Avantajele oferite de amplasamentul "Zonei Libere Galați" (suprafață totală de 137 ha) se constituie în accesul la importantele magistrale de transporturi fluviale (canalul Rin - Main - Dunăre), de transporturi feroviare (inclusiv transferul la ecartamentul larg) și rutiere precum și în accesul la chei și la instalațiile portuare, poziționarea pe Dunărea maritimă la 80 km de Marea Neagră și foarte aproape de frontierele cu Ucraina și Republica Moldova.

În Galați se găsește sigurul parc de software din România. Parcul de software de la Galați a fost inaugurat în martie 2004 și a avut de la bun început un grad de ocupare de 100%. În prezent, în parcul de software Galati lucreaza 500 de angajați permanenți plus înca aproape 100 de colaboratori, la un număr de 31 de firme, dintre care patru, Oracle, HP, Microsoft și Sun Microsystems, au deschis, împreuna cu Universitatea Dunărea de Jos, centre de cercetare și dezvoltare. Universitatea Dunarea de Jos este singura instituție din regiune care are o facultate de calculatoare.

În Galați deja se află hypermarketuri: Selgros, două magazine Billa, Kaufland, Praktiker, Metro, Real, Penny Market și WinMarkt. Carrefour, Kaufland 2, Metro 2 sunt prevăzute în contrucție. De asemenea în zona gării de nord, Euromall a început construcția celui mai mare mall din țară ce va fi deschis în octombrie 2008 sau de zilele Galațiului 2008.

Presa Galați


Posturi TV Galați


În Galați sunt două televiziuni: TV Galați și Express TV. De asemenea, posturile de televiziune ProTV și Antena 1, dețin câteva studiouri regionale de unde emit emisiuni. Abonații UPC beneficiază de un video-text UPC care oferă informații despre companie, înștiințează abonatul despre modificările de frecvență ale canalelor și afișează diverse reclame. De asemenea abonații MegaTV, au și ei un videotext asemănător cu cel al UPC.

Ziare locale Galați


În județul Galați sunt:

a)Trei ziare cotidiene:
*"Viața Liberă", redactor șef Katia Nanu
*"Monitorul de Galați", Mirella Aur
*"Imparțial", redactor șef Mariana Constandache
b) Săptămânale:
*"Impact-est", redactor șef Gelu Ciorici
*"Ziarul de Galați", redactor șef Aurelia Bogatu
*"Realitatea", redactor șef Pompiliu Comșa
*"Semnal de Tecuci", redactor șef Anca Dumitriu
*"Raid Galati" - ziar de anunturi gratuite, reclama si publicitate

Posturi de radio Galați


Cele patru posturi de radio din Galați sunt:
*"Radio 1 Galați" (emite peste programul Radio 21)
*"Radio Galați" (devenit între timp PROFm)
*"Radio (S) fm"
*"Radio Alfa Galați"

Turism Galați


Turismul este o ramură importantă a economiei orașului Galați întrucât turiștii au la dispoziție o varietate de locuri de vizitat:

Teatre Galați


*"Teatrul dramatic "Fani Tardini"" Galați există de peste 45 de ani. Este un teatru de repertoriu cu profil dramatic, cu trupă permanentă alcătuită din 25 de actori, 2 regizori, un scenograf. Pentru realizarea producției teatrul apelează de asemenea la colaboratori prestigiosi pe plan național - regizori, scenografi, compozitori. Teatrul are ateliere de productie proprii; sala proprie cu 300 de locuri, cu scenă de tip italian. Este singura institutie teatrală profesionistă cu profil de dramă din Județul Galați. Teatrul se adresează spectatorilor din întreg județul Galați, dar și celor din județele apropiate. Repertoriul cuprinde în fiecare stagiune în afara producțiilor noi, un număr de titluri realizate în stagiunile precedente.

*"Teatrul Gulliver" este o instituție de cultură subvenționata de Statul Român, ca și alte teatre de copii. Teatrul Gulliver a luat ființă la 1 octombrie 1952. În acest interval au fost prezentate peste 200 de titluri, (4-5 premiere pe stagiune) din literatura română și universală pentru copii, sub iscusita conducere a numeroși oameni de cultură. Anual se organizează Festivalul Gulliver, unul dintre cele mai importante de acest gen din România, care transformă municipiul Galați în "Capitala teatrului de marionete".

*"Teatrul liric Nae Leonard" a fost înființat în 1956. Anual organizează "Zilele Muzicale Gălățene", când sunt prezentate publicului cele mai reprezentative titluri ale repertoriului de toate genurile.

Muzee Galați


*"Muzeul de științe ale naturii": Planetariul are diametrul cupolei de 7 metri, aici putând fi vizionate diferite proiectii ("Sistemul Solar", "Giganții Sistemului Solar", "Nebuloase și Roiuri stelare"), astfel încât publicul vizitator să poată călători imaginar în toate colțurile Universului; de asemenea, în cadrul planetariului se desfășoară și foarte multe programe educaționale, bune exemple fiind Astroclubul "Călin Popovici", dar și Programul Educațional "Să cunoaștem Soarele", adresat elevilor claselor V-XII. Acvariu are ca tematicã ihtiofauna rarã și foarte rarã din bazinul hidrologic al Dunãrii, fauna Mãrii Mediterane și pesti exotici (pirania). Grădina Botanică domină malul stâng al Dunării, ocupând o suprafață de 18 ha.

*"Muzeul de Istorie Galați" a fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, cu ocazia celei de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Române, în casa care a aparținut familiei Cuza și unde Alexandru Ioan Cuza a trăit în perioada-n care a fost pârcălabul Galațiului. Activitatea științifică a muzelui a reînceput în 1951-1952, când a demarat organizarea știintifică a colecțiilor. În 1956, obiectele din colectii au fost separate; astfel o parte dintre ele au format colectiile Muzeului de Știinte ale Naturii, iar o alta, colectiile Muzeului de Artă. Treptat, colecția Muzeului de Istorie s-a mărit prin noi achiziții și cercetări arheologice realizate în partea sudică a Moldovei, în principal la castrul roman de la Tirighina-Barboși, ajungând acum la un patrimoniu de peste 50.000 de exponate, unele fiind de o importanță excepțională.

*"Casa Memorială Alexandru Ioan Cuza" e construită pe locul fostei case a pârcălabului de Galați , de Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al României (1859 - 1866). Cuprinde o expoziție permanentă dedicată domnitorului, întrunind și calitatea de reconstituire a ambientului gălățean de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea.

*"Muzeul de artă vizuală" este primul muzeu de artă contemporană românească din țară . A fost inaugurat în anul 1967 și a fost conceput structural să prezinte cele mai noi tendințe ale fenomenului plastic în devenire, destinație pe care și-o păstrează și la acest început de mileniu. Aproximativ 400 de lucrări existente în sălile de expunere și-n aer liber, în parcul muzeului, constituie o selecție dintrun patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artiștilor contemporani. Patrimoniul muzeului cuprinde creații de artă românească din a doua jumătate a secolului XIX și din secolul XX reprezentanți ai avangardei românești și lucrări ale artiștilor care formează o punte de legatură între prima și a doua jumătate a secolului.

Biserici și mănăstiri Galați


*Biserica fortificată ""Sfânta Precista"" este construcția cea mai veche din Galați, fiind sfințită ca lăcaș de cult în septembrie 1647, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Biserica a fost închinată Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos. La ridicarea bisericii au fost folosite materialele existente la fața locului: piatră de la Barboși, lemnul din pădurile de pe platforma Covurluiului, cărămidă și var, nisip de pe plajele Dunării etc. Arhitectura bisericii este românească și prezintă unele elemente specifice: turnul-clopotniță este prevăzut cu metereze, putând fi folosit pentru observarea Văii Dunarii, iar in caz de nevoie devenea fortificație de apărare. Turnul, format din două niveluri, este prevazut cu o camera pentru ascunderea valorilor, cu două metereze și o ușă de acces, probabil, spre un balcon. Al doilea nivel era prevăzut cu ferestre și metereze. Un alt element de apărare la "Precista" este podul întărit, alcătuit din două parți, una deasupra naosului și a doua deasupra altarului. Podul este prevăzut cu 28 de metereze. În zidărie, printre rândurile de cărămidă, este folosită piatra, tehnica nefolosită la alte biserici moldovenești ridicate în aceeași perioadă. Biserica ,,Precista" a suportat toate vitregiile vremurilor, fiind arsă in 1711 de către otomani, distrusă în războaiele ruso-otomano-austriece din 1735-1739 și 1769-1774. În 1821, otomanii distrug și jefuiesc iar locașul. Biserica a fost refăcută și restaurată în 1829 și-n 1859. S-a făcut o restaurare și între anii 1953-1957 după care, biserica a fost transformată în muzeu. În perioada 1991-1994, biserica ,,Precista" a fost restaurată iar și a fost redată cultului ortodox. Se spune ca există un tunel secret pe sub Dunăre de la biserică până pe malul celălalt al fluviului pentru a putea ascunde bunurile și a scăpa de atacurile vrăjmașilor.

*"Biserica Romano-Catolică" : monumentul din strada Domnească nr. 86 este construit în anul 1844 și extins în anul 1873. Printre obiectele de valoare artistică amintim: Altarul Mare, executat din marmură colorată, tabloul "Sfântul Ioan Botezatorul predicând", Statuia Inimii Preasfinte a Domnului Iisus Hristos, Statuile Pieta si Sfântul Francisc de Assisi. Biserica a fost consolidată și renovată în starea actuală între anii 1985-1988.

*"Biserica Greacă" : La data de 6 august 1866 se pune piatra de temelie a bisericii cu hramul "Schimbarea la Față" a cărei sfiintire se face la 17 septembrie 1872 de către episcopul Melchisedec alături de Arhimandritul Eughenie Xiropotamo. În pronaos se află placa de marmură cu numele fondatorilor precum și două plăci de marmură cu numele ctitorilor și a marilor ctitori. Biserica e în formă de cruce înscrisă cu turlă și are pe latura vestică două clopotnițe. Pictura a fost relizată de către pictorul Papadopoulos din Adrianopol. Pe catapeteasmă sunt icoane mari reprezentând pe Sf. Fecioara Maria cu Pruncul, Învierea Domnului, Sf. Gherasim, Sf. Sofia, Sf. Grigorie și Sf. Vasile cel Mare. Ferestrele bisericii conțin 8 vitralii cu apostoli și sfinți: Petru, Andrei, Marcu, Toma, Bartolomeu și Luca pe latura nordică și Pavel, Simion, Ioan, Iacob, Filip pe latura sudică.

*"Catedrala Ortodoxă" a fost ridicată între 1906-1917, dupa planurile arhitectilor Petre Antonescu și Ștefan Burcuș. Construcția se detașează-n planul arhitectural gălățean, fiind concepută în stil muntenesc, cu o singura cupolă fără abside laterale.

*"Biserica Mavromol" („Stânca neagră” in greacă) a fostei mănăstiri Mavromol poartă hramul Adormirea Maicii Domnului și a fost construită în 1669 de Gheorghe Duca și refăcută de fiul său între 1700-1703. Păstrează picturi murale interioare valoaroase refăcute între 1973-1975. În chiliile acestei biserici au funcționat primele scoli din Galați înființate-n 1765 (cu predare în limba greacă) și 1803 (cu predare in limba română). Biserica are o splendidă icoană de lemn sculptat "Maica Domnului", și o valoroasa catapeteasmă adusa de la biserica Mănăstirii Sf. Sava din București.

*"Biserica Vovidenia": Monument istoric și de arhitectură ridicat în anul 1790, pe locul unde mai fusese o biserică. A fost arsă și distrusă complet în anul 1821, restaurarea încheindu-se în anul 1851. Deasupra naosului se ridică o cupolă susținută de arce dispuse în cruce, în stilul moldovenesc tradițional. Acoperișul turlei, ridicată pe naos, este în formă de clopot și o altă turlă, mai mică, este ridicată deasupra altarului. Turla clopotniței de pe pridvor este o adăugire din 1901. Aici se află mormântul Smarandei Cuza, mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

*"Biserica Sf. Spiridon" a fost ridicată în anul 1817 pe un plan triconic cu patru contraforți. Are trei turle, una mai mică, celelalte două egale, baza turlei de pe naos se sprijină pe arce dispuse în cruce. Cele mai valoroase elemente ale bisericii sunt catapeteasma și icoanele. Pictura originală nu se mai pastrează.

Parcuri și locuri de recreere Galați


*"Parcul Eminescu" amenajat în 1869, acest parc mai păstreaza câțiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu care poposi aici de mai multe ori mai ales în ultima parte a vieții. În parc există un mic lac artifical și un loc amenajat unde-n trecut fanfara militară susținea recitaluri. Este renumit datorită prezenței statuii lui Eminescu.

*"Faleza Dunării" este una dintre zonele reprezentative ale Galațiului. Loc de promenadă pentru toți, aici au loc frecvente concerte muzicale și întreceri sportive (concerte "La Elice" și Crosul Copiilor). Reprezintă aproape singura zonă unde s-au valorificat resursele pentru agrement. Oferă un mare potențial de relaxare și agreement prin, spații verzi.

*"Grădina Publică" situată în apropierea Complexului Studențesc reprezită o zonă deosebit de frumoasă pentru odihnă și recreere. Este un punct de vedere excelent asupra Lacului Brateș și a gării principale a Galațiului. O plimbare prin Gradina Publică, unde odinioară se jucau popice și cricket, dezvaluie ronduri de flori și gard viu, alei umbroase și o fântină arteziană a carei apă este purtată de vânt, stropind copiii care trec pe sub ea, în goana bicicletei.

*"Grădina Botanică" este inclusă în Complexul Muzeal Științele Naturii și domină malul stâng al Dunarii. Puteți admira colecțiile de plante din zonele tropicale și subtropicale (cactuși, euforbii, palmieri,crotoni, muscate, begonii, etc.), cochetul rozariu care cuprinde peste 200 soiuri de trandafiri. Flora și vegetația Romaniei se impune de pe versantul sudic însorit al grădinii prin speciile de arbori și arbusti - peste 3000 exemplare. În luna mai tufele de bujori te vor atrage prin petele roșii de culoare. Dacă treci podețul și mergi spre nord ai șansa să treci prin "padurea de aramă" (multe specii de stejar) sau spre "pădurea de argint" - peste 50 exemplare de mesteceni. Coniferele, prin diversitatea și densitatea lor te vor racori în zilele toride ale verii. Gradina japoneză cu lampionul, cascada, lacul și nuferii te invită la meditație și recreere. Pe axul principal al grădinii ochii dumneavoastră sunt încântați de diversitatea coloritului și formei plantelor ornamentale.

*"Rezervația și Grădina Zoologică Gârboavele" - Ambele situate la ieșirea de nord a orașului. Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele este inclusă în Complexul Muzeal Științele Naturii. În cadrul Grădinii zoologice pot fi vãzute diferite specii exotice. De asemenea, pasionații de echitație pot practica acest sport la Gradina Zoologică, aici existând nu doar cai special antrenați pentru acest scop, ci și un manej excelent amenajat și personal instruit. Tematica zoo a fost elaborată împreună cu specialiștii de la European Association of Zoos and Aquaria, și are drept obiective conservarea speciilor rare de animale, precum și educația pentru conservare.

*"Pânzarul Moldovenesc" "Ștefan cel Mare și Sfânt" construit de firma Spat, în urma unui contract cu Consiliul Judetean Galați, Pânzarul este o copie aproape fidelă a navelor cu pânze ce brăzdau Prutul, Dunărea, Siretul și chiar Marea Neagră, pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare.

*"Lacul Vânători" aflat în extremitatea de nord a orașului Galați, pe o suprafață de 28 ha. Cuprinde un lac natural de 11 ha, un versant de 10 ha de pădure de salcâm și un versant de 8 ha parțial amenajat pentru agrement și supus unui plan intensiv de modernizare și reamenajare.

*"Complexul de agrement Priza Dunării" situat la ieșirea din Galati, pe drumul spre Brailă, cuprinde trei piscine, căsuțe, locuri de camping și un restaurant. Pe o porțiune a complexului se află un club occidental ce are ca dotări o piscină, restaurant (150 de locuri), bar și cafenea.

*"Casa Lambrinidi" situată pe Strada Domnească nr. 51, lângă Universitate. Construită de Epaminonda Lambrinidi, proprietarul unei mori de pe strada Portului, și având ca anexa o turnătorie și atelier de reparat mașini și vase, înainte de aprilie 1879, îl găzduiește pe domnitorul Carol I, cu ocazia unei vizite în Galați. A fost sediul Curții de Apel, al Liceului Mihail Kogălniceanu și, după cutremurul din 9-10 noiembrie 1940, al Primăriei.

*"Casa Macri", unică în România, a fost construită în 1910, fiind locul în care a cântat George Enescu. Familia Macri, una din cele mai vechi familii din Galați, locuiește acum în clădirea din spate. Un imobil superb: Candelabre de Veneția, draperii țesute cu fir din aur, covoare lucrate manual în Europa, piese rare de mobilier, confecționate pe comandă specială la o celebră firmă din Anglia - toate acestea au existat în clădirea în care funcționează acum clubul de noapte Pasha. Au fost furate sub formă de "amintire" de cei care au fost chiriași în casa Macri, pe vremea comunismului. Clădirea, renovată la începutul secolului trecut, ca o bijuterie arhitecturală, a fost înapoiată familiei Macri, după aproape 50 de ani, devastată. Vitraliile, care se aflau cândva la intrarea principală, au fost scoase de niște funcționari pe motiv că nu aveau destulă lumină. În cei 50 de ani, casa Macri a fost transformată în sediu de întreprinderi, sediu pentru Uniunea Tineretului Comunist sau sediu pentru Colegiul Medicilor.

*"Perla Dunării" - Restaurantul de la Turnul TV, situat la parter și la 100 metri înălțime de unde vei admira Dunărea, Siretul, Galațiul, Munții Măcinului și Brăila.

*""Fata pe valuri"" - sculptură realizată de Constantin Baraschi (n. 17 noiembrie 1902, Câmpulung - d. 22 martie 1966, București) în 1966. O replică a acestei sculpturi este la Genova, în colecția Hohn. Pe fundul bazinului în care se scurge apa este desenată stema municipiului Galați, steagul României și drapelul UE.

Alte monumente, clădiri și locuri Galați


*"Palatul Administrativ" edificiu impunător, inaugurat la 27 aprilie 1906, astăzi sediu al Prefecturii județului Galați, Palatul Administrativ a fost construit în perioada anilor 1904 -1905 după planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul școlii naționale a arhitecturii românești. Pe fațada principală a Palatului, la nivelul superior, se află două statui realizate din marmura albă – „Industria" și "Agricultura" ale sculptorului Frederic Storck, care sunt acoperite de tencuială. Mai jos, se găsesc două steme de bronz ale județului. Pe frontonul clădirii se găsește un ceas de mari proporții. Fiecare oră este marcată prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals "Valurile Dunării" capodopera de renume mondial a compozitorului gălățean losif Ivanovici (1845 -1902).

*Copia “Statuii Lupoaicei” (“"Lupa Capitolina"”), simbolul latinității poporului român.

*"Palatul Navigației" (astăzi "Gara Fluvială") datează din ultimul deceniu al secolului XIX, începutul secolului XX, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu. În prezent acesta este sediul mai multor instituții precum “Administrația Porturilor Dunării Maritime” sau “Compania de Navigație Fluvială Română Navrom”.

*"Palatul Universității" situat în centrul Galaților, fostul Palat al Justiției, astăzi sediul Universității, ocupă în vechiul peisaj arhitectural al municipiului locul cel mai de seamă, datorita monumentalitații sale. Acest edificiu este opera arhitecților Grigore Cerchez si Vîrnav. A fost construit între anii 1911-1913.

*"Casa Robescu" este construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dupa proiectul arhitectului Ion Mincu. Clădirea are subsol supraînălțat, două nivele cu două foișoare-balcon la etaj și un alt balcon la parter, spre stradă. Decorațiile exterioare sunt din ocnițe cu butoni, brâu în stil brâncovenesc al frânghiei răsucite, plăci de ceramică lustruită. Ceramica lustruită este folosită și la decorarea florală a registrului superior. Azi servește ca "Palatul Copiilor" Galați.

*"Castrul Roman de la Tirighina - Barboși" Săpăturile efectuate în castellum roman de la Bărboși (la nord de Dunăre, lângă Galați, aproape de vărsarea Siretului), din anii 1959—1962, au dovedit în condiții stratigrafice perfect de clare, că pe înălțimea Tirighina se găsea la început o cetățuie dacică, întărită cu un val de pământ. Ceramica dacică și cea de import, ca și o monetă de argint histriană, permit ca începuturile cetățui dacice să fie fixate în secolul I î.e.n. (cel mult sfârșitul secolului II î.e.n.). Cetățuia dacică de la Bărboși a sfârșit apoi în urma unui puternic incendiu, a cărui urme sunt destul de evidente. Monedele romane aflate în acest nivel dacic sunt din vremea lui Augustus și continuă apoi seria neîntreruptă până în anii domniei împăratului Nero (54—68 e.n.). N-ar fi exclus deci ca sfârșitul acestei cetățui să fie pus în legătură cu acțiunea guvernatorului Moesiei Tib. Plautius Silvanus Aelianus în regiunea de la nord de Dunăre, a cărui rezultat a fost mutarea forțată a celor 100.000 de transdanubieni la sud de Dunăre și care a avut loc prin anii 62—66 e.n. în legătură cu problema vechimii stăpânirii romane la nord de Dunăre, în partea de sud a Moldovei, se pune întrebarea dacă acest castellum de la Bărboși, datează dintr-o perioadă mai veche decât anii 101 —102, primul război dacic (eventual 105—106 cel de al doilea război dacic), sau numai începând cu acești ani.
*Pentru detalii vezi articolul Castru Roman de la Galați: Tirighina-Barboși

Cinematografe în Galați Galați


*Multiplex Euromall str. Ana Ipătescu vis-a-vis de Autogara Galați (în construcție)
*Cinema Dacia str. Oțelarilor nr. 11 (desființat)
*Cinema V.I.P. str. Brăilei nr. 168
*Cinema Central str. Domnească nr. 25 (desființat)
*Cinema Republica str. Domnească nr. 35 (desființat)
*Cinema Popular Str. Lahovary nr.1 (desființat)
*Cinema Flacăra (desființat)
*Cinema Doina - Sediul Bingo Europa (desființat)

Biblioteci Galați


În Galați cea mai mare bibliotecă este Biblioteca "V. A. Urechia", înființată în anul 1889, având ca prim fond de carte donația academicianului Vasile Alexandrescu Urechia. Biblioteca "V. A. Urechia" dispune de peste 600000 de titluri și are peste 150 de abonamente la ziare și reviste. În privința serviciilor, biblioteca și-a organizat și dispunde de secții de împrumut pentru adulți și copii, sală cu lucrări enciclopedice de referință, săli de lectură specializate cu 190 de locuri, sală de audiții și video, cataloage alfabetice și sistematice, pe fișe, pentru colecțiile proprii, cataloage tipărite pentru cărți românești și străine, catalog on-line al publicațiilor monografice, servicii specializate de informare biografică, o bibliografie a județului Galați. Din anul 1991, instituția a trecut la un program complex de automatizare și prelucrare a informațiilor, bazele de date bibliografice fiind accesibile publicului, din 1994, prin terminale de interogare directă sau cu asistența personalului de specialitate. Biblioteca dispune de 30 de stații de lucru și de pachetul integrat de programe TINLIB produs de IME (Marea Britanie). Biblioteca, prestigios centru de documentare și informare, organizează la sediu și în alte instituții din oraș activități specifice. De asemenea biblioteca a elaborat lucrări proprii (Buletinul Fundației "V. A. Urechia", Anuarul bibliografic al Județului Galați, monografii etc.). Biblioteca "V. A. Urechia" dispune de un fond de carte veche și rară deosebit de valoros.

Casa Corpului Didactic înființată în anul 1939 reprezintă o valoroasă bibliotecă de specialitate. Instituția editează revista de informație și opinie pedagogică "Școala gălățeană", cu apariție lunară, dispune de o editură cu aceeași denumire, sub egida căreia sunt publicate lucrări de specialitate sau pe teme de educație. Tot aici activează Cenaclul literar "Anton Holban".

Locuri de cazare în Galați Galați


*Hotel Galmondo
*Hotel Kreta
*Vila Classic
*Vila Belvedere
*Hotel Alex
*Hotel Vega
*Hotel Galați
*Hotel Faleza
*Hotel Traian
*Hotel Magnus
*Hotel Turist
*Hotel Sport
*Hotel Dunărea
*Hotel Grandly

Transport Galați


Transportul intern Galați


Transportul în comun este asigurat de compania ""TransUrb"" iar microbuzele sunt conduse de asociatia ""Sherr""(asupra căreia s-a declarat falimentul), ""Atlas", un alt operator are traseele convenție în combinat cât și linia de autobuze preorășenească 14 care duce din Galați în comuna Cișmele.
*Pentru a vedea lista traseelor TransUrb și Sherr vedeți Transportul public din principalele orașe ale României.

Cele mai mari companii de taximetrie din Galați sunt: "Big Taxi", "Taxi Galati", "Samatax", "Redamont", "Corzah-taxi", "As-Galați", "Albertini", "Taxi GT - Generatii Taxi", "Mex-Taxi" și "Globe Tour".

Transportul extern Galați


La Galați există un aerodrom militar în nordul orașului, dar sunt planuri pentru construirea unui aeroport internațional numit Dunărea de Jos ce va fi comun cu Brăila.

Gările S.N.C.F.R. Galați:
# Galați Nord (Gara principală)
# Galați Est (Larga)
# Galați Sud Triaj (Barboși Triaj) - cel mai mare triaj din țară având 32 de linii de triere
# Galați Vest (Filești)
# Galați Sud (Barboși)
# Galați Cătușa
# Galați Mălina
# Galați Brateș
# Galați Triaj
Din Galați pleacă 2 trenuri intercity în direcția București Nord și Iași mai multe trenuri rapid în direcțiile București Nord, Brașov etc, numeroase accelerate spre București Nord, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara și multe trenuri personale către Bârlad, pe o linie specială, Mărășești, Buzău, Berești etc.
Galațiul este orașul cu cele mai multe căi ferate din țară, având și cele mai mari 3 triaje de vagoane. Rețeaua feroviară din orașul Galați este cu mult mai dezvoltată chiar și decât cea din București datorită triajelor de vagoane, cel mai mare din țară fiind Galați Triaj Sud (Barboși Triaj) cu 32 de linii.

Învățământ și cercetare Galați


O rețea densă de unități de învățământ de toate gradele, începând cu creșe și grădinițe și terminând cu universități asigură infrastructura instruirii și educării tinerei generații. Cele două Universități din Galați includ 11 facultăți și 3 colegii.

În cadrul Universității ""Dunărea de Jos"" există două facultăți cu profil unic în România: "Facultatea de Nave" și "Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor".

În afară de centrele de cercetare care funcționează în cadrul Universităților, în Galați există mai multe institute de cercetare specializate, patru dintre ele având profil unic în România: ICEPRONAV (Institutul de Cercetare și Proiectare pentru Construcții Navale), UZINSIDER Engineering (Institutul de Cercetare și Proiectare pentru produse plate metalice), Institutul de Cercetări Piscicole și Stațiunea de Cercetări Viticole Târgu Bujor. Baza materială pentru manifestări culturale și artistice este oferită de 330 biblioteci publice, 21 săli de cinema, 3 teatre, 10 muzee, 94 cluburi culturale, 5 case de cultură, etc.

Școala Nr. 24 (Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil) este cea mai veche școală din județ. A fost fondată în anul 1832, până în anul 1896 aflându-se în interiorul Mănăstirii Mitoc. Pe data de 26 octombrie 1896 a fost inaugurată clădirea actuală a școlii.

Cele mai prestigioase unități de învățământ preuniversitar sunt Colegiul Național "Vasile Alecsandri", Colegiul Național "Mihail Kogălniceanu", Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza", Liceul Teoretic "Emil Racovita".

Personalități gălățene Galați


"Patrimoniul știintei , tehnicii, artei și literaturii cuprinde și contribuțiile aduse de numeroși oameni care s-au născut sau și-au legat numele de orașul Galați, dintre care enumerăm pe:"
*"Alexandru Ioan Cuza" fost pârcălab al Galațiului, primul domn al României ales în 1859
*"Anghel Saligny (1854-1925)" care este autorul proiectului și constructorul podului de peste Dunăre de la Cernavodă, din 1895, cel mai lung pod din Europa la vremea aceea, realizat pe baza unei tehnici necunoscute în lume până atunci: tot el a construit Docurile din Galați și Brăila, Palatul Navigației din Galați, podul peste Siret de la Cosmești și a amenajat portul Constanța.
*"Constantin Levaditi" (1874-1954) savant de renume mondial, e unul dintre fondatorii inframicrobiologiei moderne.
*"Paul Bujor" (1852-1952) creator de școală în fiziologia animală românească.
*"Costache Negri" fost pârcălab al Galațiului unul dintre cei mai de seamă apostoli ai Unirii. În casa din Mânjina a acestuia se întâlneau patrioții munteni și moldoveni Nicolae Bălcescu, Ion Ghica, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri și alții.
*"Vasile Alexandrescu Urechia" (1834 – 1901) istoric și scriitor român, fondatorul bibliotecii care-i poartă numele.
*"Jean Bart" –scriitor.
*"Hortensia Papadat Bengescu" (1876 – 1955) romancieră.
*"N. Dunareanu" – scriitor, prietenul și tovarășul de vânătoare al lui "Mihail Sadoveanu".
*"Fany Tardini" - Actriță de origine italiană care și-a adus o contribuție la dezvoltarea teatrului în orașul Galați. Teatrul Dramatic Galați îi poartă numele în prezent.
*"Nicolae Leonard" (1886 – 1928) supranumit "prințul operetei românești". Teatrul Muzical din Galați îi poartă numele în prezent.
*"Tudor Pamfile" (1883 – 1921) folclorist.
*"Ioan Ivanovici" – comandantul fanfarei din Galați, autorul nemuritorului vals „Valurile Dunării” cunoscut în întreaga lume.
*"Nicolae Mantu" – pictor.
*"Paul și Ecaterina Pasa" – fondatorii primei colecții muzeistice din Galați.
*"Ion și Alexandru Vladicescu" – actori.
*"Victor Vâlcovici" – cel mai mare matematician al epocii sale. Prin cercetările sale asupra teoremelor universale ale mecanicii numele lui se asociază lui Bernoulli „suprafețele lui Bernoulli-Vâlcovici”.
*"Eugen Bădărău" – fost director al institutului de fizică al academiei recunoscut pe plan internațional ca o valoare remarcabilă.
*"Dan Hulubei" – matematician, se impune prin studii privind mecanica rațională, geometrie diferențială și proiectivă.
*"Iorgu Iordan" – fost vicepresendinte al Academie Române, lingvist de prestigiu internațional.
*"Stela Popescu-Temelie" - actriță
*"Mihai Mihail" - actor
*"Lucian Temelie" - actor
*"Ion Dongorizzi" – scriitor.
*"Grigore Hagiu" – unul dintre cei mai prolifici și talentați poeți.
*"Dimitrie Cuclin" – muzicolog. Prin activitatea sa defășurată peste 6 decenii a dat țării mai mult de 600 de lucrări simfonice de operă, muzică corală și studii teoretice.
*"Ludovic Feldman" – compozitor.
*"Valentin Ghiorghiu" – pianist și compozitor.
*"Temistocle Popa" – compozitor de muzică ușoară.
*"Adrian Enache" - cantareț de muzică POP
*"Marcela Rusu" – artistă.
*"Camil Ressu" – pictor.
*"Samuel Pineles" - președintele Congresului Sionist de la Focșani, 1881
*"Paul Păltânea" (1924-2008) - reputat istoric, membru al Academiei Internationale de Genealogie.
*"Ioan Nenițescu" (1854-1901) - poet, academician roman.
*"Nicolae Spirescu" (n. 1921) - pictor.
*"Laurentiu Darie" – artist.
*"Eugen Trancu-Iași" – avocat. Muzicolog.
*"Max Auschnitt" (1888, Galați - 1959, Statele Unite) – fost un mare industriaș român, administrator delegat al Uzinelor de Fier și Domeniile Reșița (U.D.R.), cea mai mare societate pe acțiuni care a existat în România înainte de instaurarea regimului comunist. A absolvit Academia de înalte studii comerciale și de export din Viena, a fost președinte al Asociației generale de Industrie din Banat, vicepreședinte Uniunii Generale a Industriașilor din România și senator al Camerei de Comerț și Industrie din Galați.

Sport Galați


Fotbal Galați


Stadionul cu capacitatea cea mai mare din orașul Galați este Dunărea. Alte stadioane sunt: Oțelul, Portu Roșu, Metalurgistul, Siderurgistul, Ancora, Oțelul 2 (are nocturnă), Dunărea 2, etc. Echipele de fotbal reprezentative din Municipiul Galați sunt Oțelul, Oțelul II, Dunărea, Steaua Dunării, LPS, Metalosport, Frontiera, Politehnica.
Bilanțul echipei Oțelul Galați:
*800 de goluri primite
*800 de goluri marcate
*259 victorii
*121 egaluri
*250 înfrângeri
*630 de meciuri jucate
*818 puncte (inclusiv meciul pierdut la Bistrița 2-1 cu Gloria din data de 22 septembrie 2007).
Oțelul este singura echipa din România care a bătut pe Juventus Torino cu 1-0 în 1988. Tot echipa fanion a Galațiului este si castigatoarea cupei UEFA Intertoto din 2007.

Rugby Galați


Echipa de Rugby din Galați se numește R.C. CTTV Dunărea Galați Îi are ca antrenori pe: Secuianu Viorel, Secuianu Marius și Secuianu Dorian.
Echipa activează în Divizia Natională de Juniori I și II și s-a clasat pe locul 2 la un turneu din Suedia găzduit de orașul Trelleborg cu ocazia împlinirii a 750 de ani de la înființarea cetății. Finala a fost pierdută în compania celor din capitala Suediei cu 17-5.

Politică și administrație Galați


Primarul Galațiului este Dumitru Nicolae, din PSD. Componența Consiliului Local Galați (27 de consilieri) ales pe 1 iunie:

Primarii orașului Galați Galați


Organizarea modernă a administrațiilor comunelor urbane a fost introdusă prin aplicarea Regulamentului Organic pe 13 ianuarie 1832. Premergător noii legiuiri, din 6 iunie 1830, orașul a fost administrat de o Comisie Orășănească formată din spătarul Dumitrache Codreanu, paharnicul Paraschiv Șerban și paharnicul A Oaprișan. Se mai numea și Comisia Poliției. În decembrie 1831, comisia a fost înlocuită de Sfatul Municipal, alcătuit din 3 membri. Primul sfat la Galați a fost alcătuit din Petrache Altântovici, Iordachi Mantu, Ioan Siminovici(aleși în 1832).
Prima lege comunală, privind organizarea și administrarea comunelor urbane, cu adevărat modernă, a fost promulgată în 1864. În baza acestei legi, au fost aleși primarii și președinții de comisii interimare în fruntea urbei gălățene.

Zona metropolitană Galați


În prezent Galațiul este împărțit în circa 40 de cartiere importante.
Zona Metropolitană Dimitrie Cantemir va fi formată din:
*Galați
*Brăila
*Baldovinești
*Vădeni
*Zagna-Vădeni
*Lacu Sărat
*Măcin
*Vărsătura
plus alte comune din împrejurimile celor 2 mari orașe dunărene.
Se estimează că populația zonei metropolitane va fi în jur de un milion de locuitori. În curând vor fi și cele 3 comune tulcene din dreptul Galațiului cuprinse in zona Dimitrie Cantemir.

Prima etapă a proiectului a vizat lucrările de pregătire și consolidare a solului și asigurarea utilităților pentru viabilizarea terenurilor. Dezvoltarea unei noi zone rezidențiale are ca efect creșterea numărului de locuințe pentru cetățenii municipiului, a gradului de confort în care aceștia vor locui. Totodată, angajarea unor lucrări de construcție de anvergură asigură o creștere a utilizării forței de muncă-n domeniul construcțiilor în primă fază, iar apoi, prin apariția unui nou cartier în domeniul serviciilor, învățământului, sănătății, culturii etc. Impactul economic al programului se reflectă în stimularea și diversificarea mediului de afaceri din Galați și Brăila, precum și atragerea de noi investiții străine în zonă. Beneficiarii proiectului sunt Primaria Municipiului Galați și firmele locale, dar mai ales sunt cetățenii orașului, în special tinerii. Costul proiectului a fost estimat la 14.537.000 Euro.

Primăria intenționează, prin acest proiect, să ofere gălățenilor peste 2.000 de unități locative. Cu sprijinul Guvernului României, în cadrul acestui proiect, au fost date în folosință șapte blocuri de locuințe și s-au realizat investiții în infrastructura viitorului cartier în valoare de peste 44,5 milioane RON, între 2005-2006.

Orașe înfrățite Galați


* Italia Ancona, Italia din 2002
* Regatul Unit Coventry, Regatul Unit din 1963
* Statele Unite ale Americii Hammond, Statele Unite din 1977
* Ucraina Ialta, Ucraina din 2002
* Italia Jesi, Italia din 2002
* Costa Rica Limón, Costa Rica din 1992
* Ucraina Mikolaiv, Ucraina din 2002
* India Mumbai, India din 2007
* Ucraina Odessa, Ucraina din 2002
* Franța Pessac, Franța din 1991
* Grecia Pireu, Grecia din 1985
* Ucraina Sevastopol, Ucraina din 2002
* Statele Unite ale Americii Scottsbluff, Statele Unite din 2007
* Republica Populară Chineză Wuhan, China din 1987
 
Căutare oraș în Galați:

 
 
Stema orașului Galați
Stema orasului Galați
 
Amplasarea orașului Galați în cadrul României
Amplasarea orasului Galați in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Galați în cadrul județului Galați
Pozitia orasului Galați in cadrul judetului Galați
 
Harta rutieră a orașului Galați


Hoteluri din Galați

Vedere din satelit a orașului Galați


Cazare in Galați

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Galați