Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Târgu Bujor

Județ: Galați Site-uri utile:
Primaria Târgu Bujor
Regiunea geografică: Moldova
Populație: 6 299 loc (locul 261)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: 100 m. (locul 42)
Atestare documentară: 1491 (locul 134)
Latitudine: 45 grade 52' 11"
Longitudine: 27 grade 54' 00"
Localități: Moscu, Umbrărești
Primar:
 
Târgu Bujor este un oraș în județul Galați, Moldova, România. Are o populație de 8.731 locuitori.

Istorie Târgu Bujor


Târgu Bujor este o așezare atestată arheologic cu aproximativ 12000 î.Hr.Documentar este atestat într-un hrisov din 1491 emis de Ștefan cel Mare, apoi în sec. XVIII prin hrisoavele domnești din anul 1775 și 1776. Prin hrisovul din 6 mai 1844, domnitorul M. Gr. Sturdza ridica moșia boierului Al. Ventura la rang de târg.
Evoluția socio – economică continuă a târgului, l-a ridicat la rang de oraș în data de 6 iunie 1968.

Podgoria Dealul Bujorului se situează în regiunea de silvostepă a Moldovei, traversată de paralela de 46o lat. nordică, intersectată de meridianul de 28o long. estică. Podgoria face legătura între zona viticolă Dealurile Fălciului la nord și podgoria Covurluiului la sud. S.C.D.V.V. Bujoru este situat la o distanță de 56 km de municipiul Bârlad și 55 km față de municipiul Galați.
Deși regiunea viticolă are vechi tradiții în cultura viței de viței de vie ,podgoria Dealul Bujorului s-a dezvoltat odată cu înființarea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Viti-Vinicole din orașul Târgu Bujor (S.C.D.V.V).
Această zonă,datorită condițiilor extreme de temperatură ale aerului, deficitului pluviometric și dinamica umidității atmosferice, prezintă particularități mai rar întâlnite în altă parte a țării (zona fiind foarte secetoasă).
Aranjate pe terase, plantatiile cultivate cu vita de vie se extind an de an. In prezent podgoria are aproape 4000 ha. cu vita de vie repartizate pe 4 centre viticole si anume: Bujoru, Smulti, Oancea, Beresti.
Principalele directii de productie ale podgoriei sunt obtinerea vinurilor rosii de calitate superioara (Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra) si vinuri de consum current.
Orasul Tg.Bujor se pozitioneaza dupa altitudine ,pozitie si particularitati de relief in unitatea geomorfologica numita Podisul Covurluiului.Acesta este alcatuit din pietrisuri si nisipuri cu intercalatii de argile ,caracterizat prin paralelismul dealurilor si vailor cu directia nord-sud.Vaile au fundul plat ,destul de larg si mlastinos .Se remarca si vai cu versanti abrupti ce sunt supusi puternic degradarii la torente.
Suprafata orasului Tg.Bujor aste de 2km² si contine 2.338 de gospodarii.Zona este dominata de terenuri agricole,culturi de camp si culturi de vita de vie,pajisti puternic modificate de firuta cu bulb,pelinita,si barboasa.Vegetatia arborescenta e alcatuita din paduri de salcam si paduri de stejar.Apele curgatoare din Tg.Bujor se incadreaza in tipul de regiune continental accentuat .Specific dealurilor si podisurilor Moldovei ,acestea au scurgere predominanta in sezonul de primavara si viituri in timpul verii si al toamnei.Cea mai importanta apa curgatoare din zona este pârâul Chineja,care se varsa in lacul Brateș.Dintre apele statatoare mentionam doua lacuri cu suprafete de 5ha,respectiv 4ha.De-a lungul paraului Chineja se desfasoara un ses format din terase locale de lunca,ce contin plantatii de salcie si plop.

==Personalități istorice și culturale Târgu Bujor
*Lascăr Catargiu (1821 – 1899) - proprietar al moșiei Venturești, om politic.
*Eremia Grigorescu (1869 – 1919) - general, comandant al Armatei I Române
*Grigore Hagiu (1933 – 1985) - poet

Monumente și clădiri istorice Târgu Bujor


*Monumentul Eroilor căzuți pentru întregirea neamului 1916 – 1918
*Monumentul Eroilor – Moscu
*Monumentul Eroilor – Umbrărești
*Școala Generală “Lascar Catargiu” (1896)
*Biserica “Adormirea Maicii Domnului” (1896)
*Spitalul “Vasile Buzoianu” (1875)
*Muzeul de istorie și etnografie (1876)
*Statuia generalului Eremia Grigorescu

Demografie Târgu Bujor


 
Căutare oraș în Galați:

 
 
Stema orașului Târgu Bujor
Stema orasului Târgu Bujor
 
Poziția orașului Târgu Bujor în cadrul județului Galați
Pozitia orasului Târgu Bujor in cadrul judetului Galați
 
Harta rutieră a orașului Târgu Bujor


Hoteluri din Târgu Bujor

Vedere din satelit a orașului Târgu Bujor


Cazare in Târgu Bujor

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Târgu Bujor