Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Pătârlagele

Județ: Buzău Site-uri utile:
Primaria Pătârlagele
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 7 304 loc (locul 233)
Recensământ: 2002
Suprafață: 80 km2 (locul 112)
Densitate: 102 loc/km2 (locul 129)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1573 (locul 160)
Latitudine: 45 grade 19' 08"
Longitudine: 26 grade 21' 35"
Localități: Calea Chiojdului, Crâng, Fundăturile, Gornet, Lunca, Mănăstirea, Mărunțișu, Mușcel, Poienile, Sibiciu de Sus, Stroești, Valea Lupului, Valea Sibiciului, Valea Viei
Primar: Ion Gherghiceanu, PNL
 
Pătârlagele este un oraș situat în județul Buzău, în Depresiunea Pătârlagele, pe cursul superior al râului Buzău. Declarat oraș în 2004 (legea nr. 203 din 25 aprilie 2004), în prezent Pătârlagele are aproximativ 8500 locuitori și 14 localități în subordine administrativă (Calea Chiojdului, Crâng, Fundăturile, Gornet, Lunca, Mănăstirea, Mărunțișu, Valea-Seacă, Mușcel, Poienile, Sibiciu de Sus, Stroești, Valea Lupului, Valea Sibiciului, Valea Viei). Orașul Pătârlagele ca formă de relief este o depresiune.

Atestare Pătârlagele


Prima atestare documentară a localității Pătârlagele datează din 1573 dar se pare că localitatea există încă din secolul al XII-lea. Una dintre teoriile privind proveninența numelui Pătârlagele pune acest nume pe seama prezenței cavalerilor teutoni (care au trecut Munții Carpați dinspre Țara Bârsei) în această zonă în perioada 1211-1225 cu ocazia războaielor purtate cu cumanii. Cavalerii teutoni se pare că au avut aici o tabără. Astfel numele ar proveni de la numele "Peter" (Petru) și "lager" (tabără, loc de popas).

De asemenea se mai spune că primul om care s-a oprit în acestă zonă și și-a construit un adăpost se numea "Pătârlăgeanu", iar de aici și denumirea orașului.

Transport Pătârlagele


Orașul este străbătut de Drumul Național 10, Buzău - Brașov. De asemenea, gara Pătârlagele se află pe calea ferată Buzău - Nehoiașu, deschisă în 1908 și leagă Pătârlagele de orașul Buzău.

Pe DN10, circulă și mijloace rutiere de transport în comun ce leagă Pătârlagele de Buzău și Brașov, precum și autocare ce efectuează curse București-Ploiești-Vălenii de Munte-Cislău-Pătârlagele-Nehoiu.
 
Căutare oraș în Buzău:

 
 
Stema orașului Pătârlagele
Stema orasului Pătârlagele
 
Poziția orașului Pătârlagele în cadrul județului Buzău
Pozitia orasului Pătârlagele in cadrul judetului Buzău
 
Harta rutieră a orașului Pătârlagele


Hoteluri din Pătârlagele

Vedere din satelit a orașului Pătârlagele


Cazare in Pătârlagele

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Pătârlagele