Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Oltenița

Județ: Călărași Site-uri utile:
Primaria Oltenița
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 24 822 loc (locul 76)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: 5-15 m. (locul 3)
Atestare documentară: 1515 (locul 143)
Latitudine: 44 grade 05' 12"
Longitudine: 26 grade 38' 12"
Localități:
Primar: Milescu Costinel
 
Oltenița este un municipiu din județul Călărași, Muntenia, România. Are o populație de 27.213 locuitori (2002). Se află pe malul stâng al Dunării, la vărsarea râului Argeș în fluviu. Este așezat în Lunca Dunării, în dreptul km 430, în aval de confluența Dunării cu râul Argeș.

Istorie Oltenița


Așezare are un trecut străvechi, în nordul său fiind identificat urme ale culturii Gumelnița. Se presupune că este cetatea din timpul romanilor numită Daphne, care în timpul împăratului bizantin Constantin cel Mare a devenit Constantiola sau Constantiana Daphne.

Varianta etimologică Oltenița


Ovidiu Densusianu etiologic deduce cuvântul Oltenița din bulgărescul OTDEVLNITA - piatră de hotar. Otdevlnita a evoluat lent spre Oltenița, păstrându-se mult timp și această pronunția de Otdevlnita.

Varianta legendei locale Oltenița


Tradiția din Oltenița păstrează proveniența numelui de la Oltean Niță (un înstărit hangiu din localitate ) pe fosta str. Cuza Vodă unde trageau cărătorii maglelor de sare și chirigii de cereale la hanul său cu mâncăruri și vinuri bune. Oltean Niță s-a născut în 1814 și moare la 1884.

Varianta istorică a localității Oltenița


Așezarea Daphnes e amintită de către Procopius, Daphne însemnând laur (nimfa iubită de Apollon). Localitatea a mai fost numită „Constantiola” de Grigore Tocilescu și „Constantiniana” de Vasile Pârvan. Toate informațiile vechi așează cetatea Daphnes la confluența Dunării cu râul Argeș.

Prima atestare geografică a zonei Oltenița este de pe timpul împăratul roman Valens 367 d.Hr., care ca să se războiască cu regele goților Atanarieh, trece Dunărea prin cetatea Daphnes (Oltenița), datorită lățimii mici a Dunării (750 m), dar neîntâlnindu-l se întoarce. Atunci a fost consemnat locul, nu denumirea de Oltenița.

Pământurile din zona Olteniței la anul 7250 de la Adam sau 1742 d.Hr. au fost proprietatea postelnicului Constantin Alexeanu. După o vânzare succesivă la opt proprietari, în anul 1830 Oltenița devine proprietatea stolnicului Radu Cernescu. De la acesta, "Oltenița toată și împrejurimile ei" sunt cumparate de câtre prințul Alexandru Dimitrie Ghica.

În 1852 o delegație din Ulmeni, Chiselet, Chirnogi, Radovanuși Căscioarele, se adresează prințului Al. Ghica rugându-l să le aprobe înființarea unui oraș slobod de dări, vânzându-le o parte din moșia sa. Oltenița se înfiintează la 23 Aprilie 1853 având 750 locuitori.

Demografie Oltenița


La recensământul din 2002, Oltenița avea 27.213 locuitori, dintre care 92,29% sunt români (25.115), 7,28% rromi (1.982), o mică comunitate de circa 80 de turci, precum și alte naționalități într-o proporție de sub 1%. Din punct de vedere religios, 99,23% din locuitori s-au declarat ortodocși.

Economie Oltenița


Funcțiunea de bază a localității este cea de port la Dunăre, la care s-a adaugat în timp și cea industrială (construcții și reparații de motonave, vase fluviale pentru călători, remorchere, șlepuri ș.a., turnătorie, fabrică de mobilă, elemente prefabricate pentru construcții, industrie alimentară și ușoară, etc.). La Șantierul Naval au fost construite celebrele vapoare ale lui Ceaușescu.

Transporturi Oltenița


Accesul în localitate se face :
*rutier:
**dinspre București, pe DN 4 – 62 km
**dinspre Giurgiu, pe DN 41 – 75 km
**dinspre Călărași, pe DN 31 – 69 km
*feroviar:
**dinspre București - 59 km.

Turism Oltenița


Potențialul turistic al localității se concentrează în special pe cursul fluviului Dunărea, reprezentative pentru turism fiind: oglinda de apă pentru croaziere, plimbări cu șalupa sau concursuri sportive, domeniu pentru pescuit sportiv, zona de plajă, fondul forestier adiacent cursului, pentru odihnă - recreere sau vânătoare sportivă, insula Albina, portul turistic, balta Valea Mare, malul râului Argeș, zona Dunărica, rezervația arheologică Gumelnița (I,II), aflată la marginea orașului, la jumătatea distanței dintre aceasta și balta Valea Mare, Muzeul de arheologie și istorie, Biserica de zid cu hramul “Sfântu Nicolae”, ctitorită în anul 1855, Turnul de apă, Biserica de lemn, Parcul central al orașului.

Personalități Oltenița


De Oltenița se leagă și numele lui Ion Iliescu, primul președinte al României după căderea regimului comunist. El s-a născut în Oltenița, una din străzile din oraș (în apropierea Poștei Centrale) purtând numele tatălui său, Alexandru Iliescu.
 
Căutare oraș în Călărași:

 
 
Stema orașului Oltenița
Stema orasului Oltenița
 
Poziția orașului Oltenița în cadrul județului Călărași
Pozitia orasului Oltenița in cadrul judetului Călărași
 
Harta rutieră a orașului Oltenița


Hoteluri din Oltenița

Vedere din satelit a orașului Oltenița


Cazare in Oltenița

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Oltenița