Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Budești

Județ: Călărași Site-uri utile:
Primaria Budești
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 7 725 loc (locul 219)
Recensământ: 2002
Suprafață: 93 km2 (locul 92)
Densitate: 104 loc/km2 (locul 126)
Altitudine: 75 m. (locul 28)
Atestare documentară: 1526 (locul 144)
Latitudine: 44 grade 13' 48"
Longitudine: 26 grade 27' 00"
Localități: Aprozi, Buciumeni, Crivăț, Gruiu
Primar: Lucia Lefter, PNL
 
Budești ("Budeshti" în romani) este un oraș în județul Călărași, Muntenia, România. Are o populație de 9.702 locuitori. A fost declarat oraș la 18 aprilie 1989.

Istorie și geografie Budești


Localitatea Budești este menționată documentar pentru prima dată într-un hrisov domnesc din 1526. Mai târziu apare într-un alt document din 1543. În perioada dinaintea războaielor mondiale găsim ca administrator al zonei pe boierul Manu, care se trage din spiță domnească, cel care a ctitorit castelul din localitate. Castelul a fost practic desființat în perioada anilor comunismului prin furtul materialelor din care era construit. Populația predominant de etnie rromă este adusă la muncile câmpului din vremuri îndepărtate, astfel cartierele în care locuiesc sunt denumite după meseriile pe care le practicau: inari (culegători de in), rudari(lucratori in lemn) etc. Este mărginit de râul Argeș și confluentul său Dâmbovița. Are ca locuri de recreere pădurea de lângă râul Argeș și bălți de pește (Crivat, Aprozi, Gruiu). Partea sudică a orașului a fost în cele Două Războaie Mondiale locul unde s-au desfasurat ample actiuni de lupta, martor al acestor evenimente fiind un cimitir al Soldatului Necunoscut.Din constructiile de interes istoric sunt: o cladire cu turn care astazi este locatia unei tipografii, o ghetarie, un gang de piatra, biserica ortodoxa dar si ramasitele Canalului Arges, constructie care nu a fost terminata.

Demografie Budești


Budești este singurul oraș din România unde romii compun mai mult de 20% din populația totală. Conform recensământului din 2002, populația orașului este 9.702 de locuitori, dintre care 78,95% sunt români, 21,00% sunt romi și 0,04% sunt de altă etnie. Din cauza asta, limba romani are statut de limbă oficială în Budești, pe lângă limba română, cu învățământ, plăcuțe bilingve și acces la administrația publică oferit în ambele limbi.

99,59% s-au declarat de religie ortodoxă la recensământul din 2002, iar 0,28% sunt penticostali și 0,11% de altă religie sau fără religie.

Meșteșuguri și Economie Budești


Predomină comerțul cu adăugata, S.R.L.-urile, dar și meșteșugurile: fabricanți de mobilă, tapiterie, tâmplărie, croitorie, agricultură, apicultură, pomicultură, creșterea animalelor, morărit, însilozare.
În trecut, agricultura reprezenta în această zonă un rol important în comunitatea din Budești prin locuri de muncă la: S.M.A., Silozul de cereale, stația de inseminare taurine și porcine, crescătoria de peste Aprozi, împletituri din nuiele, fabrica de pâine - brutărie, ferma de viermi de mătase etc.
Produsele localnicilor, dar și a celor ce doresc să le comercializeze se pot găsi în Târgul Budești - care se ține în fiecare duminică.

Sănătate și Educație Budești


Localitatea dispune de Spitalul Orășănesc cu regim ambulatoriu. De asemenea, orașul are și dispensar cât și cabinet stomatologic.
Școala generală, cât și grădinița găzduiesc copii din oras până la clasa a VIII-a. Înainte de '89 în incinta nouă a școlii a funcționat și Liceul Budesti.

Personalități Budești


Familia renumitului politician Marian Sârbu, dar și a lui Mădălin Voicu își au originile în această localitate.

Categorie:Orașe în județul Călărași
 
Căutare oraș în Călărași:

 
 
Stema orașului Budești
Stema orasului Budești
 
Poziția orașului Budești în cadrul județului Călărași
Pozitia orasului Budești in cadrul judetului Călărași
 
Harta rutieră a orașului Budești


Hoteluri din Budești

Vedere din satelit a orașului Budești


Cazare in Budești

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Budești