Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Lipova

Județ: Arad Site-uri utile:
Primaria Lipova
Regiunea geografică: Crișana
Populație: 9 648 loc (locul 180)
Recensământ: 2002
Suprafață: 135 km2 (locul 51)
Densitate: 84 loc/km2 (locul 141)
Altitudine: 153 m. (locul 60)
Atestare documentară: 1245 (locul 30)
Latitudine: 46 grade 06' 24"
Longitudine: 21 grade 42' 00"
Localități: Radna, Șoimoș
Primar: Marius Jurcă, PD-L
 
Lipova (în maghiară "Lippa") este un oraș în județul Arad, Banat, România, alcătuit din reuniunea a trei vechi localități: Radna și Șoimoș, pe malul drept al Mureșului, și Lipova pe malul stâng al acestuia. Are o populație de 11.236 locuitori.

Geografie Lipova


Orașul este situat pe ambele maluri ale râului Mureș, la intrarea acestuia în Câmpia Aradului, la poalele Munților Zarandului, în zona de contact dintre aceștia cu Dealurile Lipovei. Distanța față de municipiul Arad este de 34 km, situat la vest. Lipova este la o distanță egală de extremitatea vestică a județului Arad (Nădlacul) și cea orientală (Zamul).

Istorie Lipova


Cetatea Lipovei a fost clădită în timpul domniei lui Bela al IV-lea (1235 - 1270). Prima mențiune documentară este din 1245, prin care regele dădea ordin să fie refăcută cetatea distrusă de invazia tătara din 1241. Totuși, pe teritoriul Lipovei s-au descoperit urme ale unor vechi așezări neolitice, dacice și romane, care dovedesc prezența unei așezării timpurii. În 1315 apare consemnată cu numele de "Lipva" iar în 1440 este declarată oraș liber.Cetatea a fost în secolul XV proprietate a Huniazilor.

Fiind amplasată pe râul Mureș, deci în nordul Banatului, Lipova a fost permanent disputată de habsbrugi și de otomani. Între 1552 - 1595 și 1613 - 1718, a fost stăpânită de turci (cu întreruperi). În urma semnării Păcii de la Passarowitz în 1718, orașul a revenit definitiv în mâna habsburglor. Totuși Lipova este una dintre puținele localități stăpânite de turci în care s-au mai păstrat urme ale acestora, "Bazarul turcesc" fiind reprezentativ în acest sens.

Populația Lipova


Recensământul din 2002 a consemnat în Lipova o populație de 11.236 locuitori. Structura etnică este după cum urmează:
*români: 10.349 (92.10 %)
*maghiari: 491 (4.36 %)
*germani: 214 (1,90%)
*romi (țigani): 113 (1.00 %)
*alții: 0,64%
Sub aspect confesional, religia majoritară este cea ortodoxă, cu 8.767 persoane (78,02%), urmată de religia penticostală cu 1.016 persoane (9,04%) și romano-catolică cu 915 persoane (8,14%). 289 persoane, sau 2,57%, sunt baptiști, în timp ce alte religii au o reprezentare de sub 1% fiecare.

Politică și administrație Lipova


Consiliul Local al orașului este alcătuit din 15 consilieri împărțiți astfel:

Administrație Lipova


Date de contact ale primăriei:
Primar: Marius Jurcă
Telefon: 0040 257 563067
Fax: 0040 257 561133
Email: primaria.lipova@yahoo.com


Orașe înfrățite Lipova


* Bătania, Ungaria (1997)

Atracții turistice Lipova


* "Muzeul Orășenesc Lipova" înființat în 1952 și adăpostit în "Castelul Misici", construit în secolul al XIX-lea. Alături de numeroasele obiecte de artă feudală și de o colecție de cărți romanești vechi, muzeul cuprinde și colecțiile de artă ale Eleonorei Costescu și ale lui Vasile Varga.
* "Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului", la a cărei ridicare a contribuit, potrivit tradiției, și domnul Țării Românești, Basarab I
* "La Ruga", monument de piatră și marmură ridicat în anul 1933. Amintește de mișcările populare din anul 1744, îndreptate împotriva unirii cu Roma și împotriva stăpânirii habsburgice
* "Vechea școală românească", construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea; cuprinde elemente de stil baroc
* "Bazarul turcesc" datează din perioada celei de a doua stăpâniri otomane și impresionează prin dimensiuni. Fațada cuprinde 8 pilaștri cilindrici legați între ei prin arcade, ce străjuiesc un larg pasaj comercial. Central, construcția este dominată de un frontispiciu triunghiular.
* "Stațiunea balneo-climaterică Lipova" situată la o distanță de 3 km de centrul orașului, pe cursul pârâului Șistarovăț. Băile sunt recomandate pentru afecțiuni ale tubului digestiv și afecțiuni cardio-vasculare
* "Mănăstirea și biserica de pelerinaj Maria Radna" a fost ridicată în mai multe etape. Începuturile acestui sfînt lăcaș se leagă de ordinul călugărilor romano-catolici franciscani, care au întemeiat-o în jurul anului 1551. Biserica, începută în anul 1756 și finalizată 26 de ani mai târziu, se remarcă prin altarul de marmură de Carrara pe care este așezată icoana Sf.Maria. În spatele acesteia poate fi admirată lucrarea lui I.Roskovics, "Buna Vestire".
* "Cimitirul Eroilor".
* "Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial". Opera comemorativă este amplasată în incinta UM 01191, fiind dezvelită la 7 octombrie 1990. Autorul acesteia este Groza Alionti. Pe un postament din beton, realizat în două trepte, s-a montat o placă din marmură albă, care are următoarea inscripție: “GLORIE ETERNĂ EROILOR/ DETAȘAMENTULUI PĂULIȘ/ - SEPTEMBRIE 1944”.
* "Cetatea Șoimoș" (magh. "Solymos", germ. "Schoimosch"), atestată documentar pentru prima dată în anul 1278, a fost ridicată în centrul unui cnezat românesc cu scop de apărare contra invaziilor tătare. Înspre finele primei jumătăți a secolului al XIV-lea a fost reconstruită de Iancu de Hunedoara. Elementele renascentiste aparțin secolui următor când, vremelnic, cetatea a devenit reședința principelui Transilvaniei.
* "Biserica Buna Vestire", ridicată în secolul al XVIII-lea; pictura murală a fost realizată de către Nicolae Popescu

Nativi Lipova


* Jovan Nenad, autointitulat împărat al Serbiei
* Sever Bocu, fruntaș al mișcării naționale din Banat, membru marcant al Partidului Național Țărănesc, deputat. S-a născut la Șiștarovăț, Arad la data de 19 noiembrie 1874.
* Daniel Vighi (n. 1956), prozator, eseist, publicist.
* Carmen-Francesca Banciu, scriitoare
* Ioan Vințe, activist comunist
 
 
Stema orașului Lipova
Stema orasului Lipova
 
Poziția orașului Lipova în cadrul județului Arad
Pozitia orasului Lipova in cadrul judetului Arad
 
Harta rutieră a orașului Lipova


Hoteluri din Lipova

Vedere din satelit a orașului Lipova


Cazare in Lipova

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Lipova