Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Darabani

Județ: Botoșani Site-uri utile:
Primaria Darabani
Regiunea geografică: Moldova
Populație: 9 523 loc (locul 185)
Recensământ: 2002
Suprafață: 3 km2 (locul 222)
Densitate: 118 loc/km2 (locul 118)
Altitudine: 260 m. (locul 81)
Atestare documentară: 1546 (locul 150)
Latitudine: 48 grade 12'
Longitudine: 26 grade 35'
Localități: Bajura, Eșanca, Lișmănița
Primar: Burlacu Gheorghe, PNL
 
Darabani este un oraș din județul Botoșani, Moldova, România situată în apropiere de colțul celor trei frontiere. Este cel mai nordic oraș al României și are o populație de circa 12 mii de locuitori.

O frecventă eroare este făcută în privința numelui localității, folosindu-se apelativul "Dărăbani" în loc de numele corect și oficial de Darabani.

Așezare geografică Darabani


Orașul Darabani este situat în nordul județului Botoșani, fiind cel mai nordic oraș din România. Orașul este așezat pe rama înaltă, nordică, a câmpiei Moldovei, într-o zonă deluroasă cu altitudinea maximă (Dealul Teioasa 260 m) cu o mare fragmentare a reliefului, la contactul dintre zona de pădure și silvostepă, pe malul drept, înalt, a râului Prut. Relieful orașului apare larg, vălurat, cu interfluvii colinare, deluroase sub formă de mici platouri joase, lăsând impresia că provin dintr-o suprafață tăiată de râuri. Relieful natural a fost modificat în sudul orașului prin terasare. Teritoriul orașului are o formă alungită orientată pe direcția NV-SE. Principalele râuri ce străbat teritoriul orașului sunt reprezentate în principal de râul Prut și pâraul Podriga cu aflunenții lor. Vegetația este caracteristică zonei de deal. Solurile predominante sunt reprezentate de cernoziomuri cambice. În apropierea orașului se află localitatea Horodiștea, extremitatea nordică a țării 48°15’06”N si 26°42’05”E.

Clima Darabani


Clima orașului este temperat-continentală. În urma observațiilor meteo înregistrate la stația Darabani, reiese că dinamica atmosferei este dominată de de masele de aer nord vestice, cu origine maritimă, răcoroase și umede pentru primăvara și început de vară, de aer cald-tropical, vara și rece-polar iarna. Temperatura medie anuală este de 8,4 grade C cu o amplitudine medie anuală de 25,2 grade C, precipitațiile anuale au valori de 500 mm/an, iar media zilelor cu zăpadă este de 37,7 zile. Vânturile dominante sunt din directia NV spre SE, iarna bate crivațul din direcție estică.

Vegetația Darabani


Conforma condițiilor pedoclimatice și de relief, este împărțită în doua zone: una cu pădure de foioase și alta de silvostepă. Pădurile conțin stejar ("Quercus robur"), carpen ("Carpinus betulus"), tei, frasin ("Fraxinus excelsior L."), arțar, cireș ("Prunus avium"), plop. Cea mai mare parte a teritoriului este destinată agriculturii cu soluri fertile (cernoziomuri cambice) pe care se cultivă grâu, porumb, cartofi, sfeclă de zahăr.

Orașe învecinate Darabani


* Dorohoi (35,1 km SV)
* Botoșani (59 km S)
* Săveni (43 km SE)

Toponimie Darabani


Inițial localitatea s-a numit "Căbiceni" iar denumirea actuală a căpătat-o "(" în urmă dupre numele stării sociale a locuitorilor, cari aparțineau la căpitenia locală a corpului Darabanilor")". Această numire se deduce, după unii de la nemțescul TRABANI ce înseamnă pedestrași, dupa alții de la turcescul DER-BAN, adică păzitor de poartă. Darabanii erau corpul de armată pedestru și permanent. Obligativitatea serviciului trecea de la tată la fiu în stare validă. Din acest corp de armată se luau străjile la curtea Domnului. Serviciul darabanilor era foarte destins, la scaunul Domniei, după cum arată și Dimitrie Cantemir, în Descriptio Moldaviae.

Administrație Darabani


Orașul are în componență cartierele Bombeni, Cornești, Lucovița, Mărgineni, Suseni, Teioasa și câteva sate, dintre care cel mai important este Bajura. Suprafața orașului este de 3,2km2

Populație Darabani


În anul 2001 populația orașului era de 12.012 loc. din care 5940 de sex masculin și 6072 feminin.

Economie Darabani


Principala funcție economică a orașului este cea agricolă datorită solurilor fertile, și cea a creșterii animalelor. În ultimii ani se observă o ușoară scădere a ponderii agriculturii si creșterii serviciilor.
Foarte important este incepand din 2005, privind instituirea de încălțăminte făcute de un italian, care este prezent în teritoriu, cu o ocupare a forței de muncă de circa 100 de persoane, cu rezultate excelente de producție.

Transporturi și comunicații Darabani


Infrastructura este în ton cu realitatea din România, artera principală de circulație fiind drumul național 29A. Numai 5% din lungimea totală a drumurilor este asfaltată.
mn

Obiective turistice Darabani


Există 2 monumente istorice în oraș: biserica Sfântul Nicolae, situată în centrul orașului, foarte asemănătoare cu cea de la Curtea de Argeș și biblioteca orășenească. Ambele au fost construite în timpul boierului Balș, unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii sale. Stejarii seculari, din pădurea Teioasa, sădiți de Ștefan cel Mare în urma luptelor cu tătarii reprezintă, de asemenea, un punct important de atracție. De menționat este și faptul că fântâna și băncile ornate cu flori din centrul orașului sunt unicat în România.

Personalități Darabani


*Remus Bălănescu, (n. 28.10.1883 d. 16.03.1938) avocat, senator și deputat
*Leon Dănăilă (n. 1933), medic, membru titular al Academiei Române.
*Victor Teișanu, (n. 15.09.1950), poet, jurnalist.
*Gheorghe Moroșanu, Profesor Universitar, Univ. Al. I. Cuza, Iași
*Dobrincu Dorin ,(n.28.02.1972)Dr.in istorie,scriitor,diplomat,membrul al Academiei Romane,director general al Arhivelor Nationale Romane.
 
 
Stema orașului Darabani
Stema orasului Darabani
 
Amplasarea orașului Darabani în cadrul României
Amplasarea orasului Darabani in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Darabani în cadrul județului Botoșani
Pozitia orasului Darabani in cadrul judetului Botoșani
 
Harta rutieră a orașului Darabani


Hoteluri din Darabani

Vedere din satelit a orașului Darabani


Cazare in Darabani

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Darabani