Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Tălmaciu

Județ: Sibiu Site-uri utile:
Primaria Tălmaciu
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 6 905 loc (locul 249)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1244 (locul 28)
Latitudine: 45 grade 40' 35"
Longitudine: 24 grade 16' 21"
Localități: Colonia Tălmaciu, Tălmăcel
Primar: Barbu Constantin PSD, din 2000, reales în 2004 și 2008
 
Tălmaciu este un oraș în județul Sibiu, Transilvania, România, având o populație de 8.828 locuitori. Orașul se află la o distanță de 18 kilometri de municipiul Sibiu, în direcția Râmnicu Vâlcea, pe drumul național și linia de cale ferată care leagă Transilvania de Oltenia. Localitatea este străbătută de râul Olt.

Istorie Tălmaciu


Așezarea sa în apropierea defileului Oltului i-au marcat istoria. Pe raza localității, la Boița ("Caput Stenarum") romanii au construit un puternic castru ce păzea ieșirea din trecătoarea drumului alutan ce ducea spre Cedonia, Ocna Sibiului și Apulum. Tot pentru dominarea defileului, regii Ungariei au construit cetatea "Landes Krone" (în ) pe dealul din vestul localității, în apropierea șoselei Sibiu - Râmnicu Vâlcea.

Este atestat documentar la 1318 de către Tholmach. După colonizarea sașilor, Tălmaciu devine centrul scaunului românesc cu același nume, cuprinzând localitățile Tălmăcel, Boița, Turnu Roșu, Racovița, Sebeșu de Jos și Plopi (astăzi dispărut). Din 1453, scaunul Tălmaciu și cel al Saliștei au fost încorporate scaunului Sibiului, ca filiale ale acestuia, până la desființarea Universității Sășești, după instaurarea dualismului austro-ungar. Din 1987 comuna Tălmaciu devine oraș.

Fiind un punct obligatoriu de trecere spre sudul Carpaților Meridionali, Tălmaciu a fost martorul a numeroase evenimente războinice. Pe aici au trecut romanii în timpul războaielor daco-romane. Multe incursiuni otomane spre Transilvania s-au derulat pe aceeași rută. Lânga Tălmaciu s-au regrupat trupele lui Mihai Viteazul, în 1599, înaintea Bătăliei de la Șelimbăr. La 1848, lângă Tălmaciu au loc lupte între trupele țariste și armata generalului Bem, pentru controlul defileului, iar în 1916 teritoriul localității este teatrul operațiunilor militare întreprinse de către ale Armatei Române în Bătălia Sibiului.

Demografie Tălmaciu


Populația orașului numără 7236 locuitori, dintre care 8.754 români, 237 germani, 56 maghiari și 302 țigani.

Obiective turistice Tălmaciu


Cetatea Tălmaciu Tălmaciu


Atestată documentar la 1370, cetatea este situată la sudul localității, pe un deal ce domină trecerea spre defileul Oltului. A făcut parte din sistemul de apărare a sud-estului Transilvaniei. Dovedindu-și ineficacitatea în fața incursiunilor otomane din secolul al XV-lea, a fost demolată la 1483 din ordinul lui Matei Corvin.
 
 
Stema orașului Tălmaciu
Stema orasului Tălmaciu
 
Poziția orașului Tălmaciu în cadrul județului Sibiu
Pozitia orasului Tălmaciu in cadrul judetului Sibiu
 
Harta rutieră a orașului Tălmaciu


Hoteluri din Tălmaciu

Vedere din satelit a orașului Tălmaciu


Cazare in Tălmaciu

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Tălmaciu