Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Lupeni

Județ: Hunedoara Site-uri utile:
Primaria Lupeni
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 23 390 loc (locul 83)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1770 (locul 182)
Latitudine: 45 grade 21' 37"
Longitudine: 23 grade 14' 18"
Localități:
Primar: Cornel Resmeriță, PSD
 
Lupeni (în traducere "Pârâul Lupului pe Jiu") este un municipiu din județul Hunedoara, Transilvania, România. Are o populație de 30.852 locuitori. Este al doilea oraș ca mărime al Văii Jiului, fiind situat în partea de vest a depresiunii Văii Jiului, la o altitudine de 675-725 m față de nivelul mării, la o distanță de 18 km față de Petroșani și cca 110 km de Deva.
Din anul 2003 orașul Lupeni are statut de municipiu.

Istoric Lupeni


Așezarea este atestată documentar în anul 1770, dar există mărturii ale existenței oamenilor în această zonă încă din Comuna Primitivă, fapt dovedit de descoperirile din peștera din muntele Straja-Lupeni, unde s-au găsit obiecte vechi de ceramică.

Populația Văii Jiului nu a fost niciodată numeroasă în Evul Mediu. Localnicii se îndeletniceau cu păstoritul și trăiau în cătune risipite pe munți. Micile sate erau formate din grupuri de case așezate aproape de păduri. Astăzi, principala industrie din zonă este cea minieră.

Clădiri Lupeni


În Lupeni există clădiri de locuit (case, blocuri), administrative (primărie), clădiri de învățământ(școli, licee, grădinițe), clădiri de sănătate (spital, dispensar), clădiri culturale (cinematografe, un mic muzeu de expozițiune a naturii și a celorlate lucruri), clădiri comerciale (magazine, piețe agroalimentare), clădiri sportive (stadioane, săli de sport, săli de antrenament), clădiri turistice (cabane).

Așezarea geografică Lupeni



Municipiul Lupeni este situat în județul Hunedoara, la 20 de km SV de Petroșani. Municipiul aflat la o altitudine de ~700 m în Depresiunea Petroșani la poalele Munților Valcan este străbătut de Jiul de Vest.

Așezarea a luat naștere în 1770 prin stabilirea în aceste locuri a unor locuitori veniți din satul Valea Lupului (Țara Hațeg) - așa numiții "lupeni". Localitatea este declarată oraș în 1960. În timpul comunismului aici a avut loc una din cele mai importante mișcări de protest împotriva regimului. La 2 august 1977 minerii au protestat împotriva abuzurilor economice și politice pe care le-au îndurat de a lungul anilor. Revolta a fost terminată de autoritățile comuniste rapid și brutal - mulți dintre participanți fiind închiși și persecutați.

Lupeniul este punctul de plecare pentru orice turist care vrea să ajungă pe vârful Straja sau pe pârtiile de schi din Straja - existând și mijloace de transport pe cablu în acest sens.

Cum ajungeți în Lupeni
Cu autoturismul
Pe DN 66A, ramificație din drumul național 66 (E79) Petroșani - Târgu Jiu

Cu trenul
Prin una din stațiile de cale ferată aflate pe Valea Jiului, iar de acolo cu mijloace auto

Cu avionul
Prin aeroportul Timișoara sau Cluj Napoca, iar de acolo cu mijloace feroviare sau rutiere.

Demografie Lupeni


Turism Lupeni


Din municipiul Lupeni se poate ajunge în stațiunea montană Straja, stațiune de interes național.

Lupeni e la o foarte mică distanță de Straja. Deci, Straja este o stațiune turistică unde vin persoane din toate părțile României, chiar și din străinătate. În Straja sunt cabane, telescaune, restaurante, pârtii de schi, patinoare, pârtii de dat cu sania, cu bobul, chiar și cu folia de nylon.
 
 
Stema orașului Lupeni
Stema orasului Lupeni
 
Poziția orașului Lupeni în cadrul județului Hunedoara
Pozitia orasului Lupeni in cadrul judetului Hunedoara
 
Harta rutieră a orașului Lupeni


Hoteluri din Lupeni

Vedere din satelit a orașului Lupeni


Cazare in Lupeni

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Lupeni