Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Hațeg

Județ: Hunedoara Site-uri utile:
Primaria Hațeg
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 9 340 loc (locul 196)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 45 grade 36' 27"
Longitudine: 22 grade 57' 00"
Localități: Nălațvad, Silvașu de Jos, Silvașu de Sus
Primar: Nicolae Timiș, PNL
 
Hațeg este un oraș în județul Hunedoara, Transilvania, România. Are o populație de 10.935 locuitori.

Istoric Hațeg


*În 1765, localitatea a fost militarizată în întregime și a făcut parte din Compania a II-a de graniță a Regimentului I de Graniță de la Orlat până în 1851, când a fost desființat.

Demografie Hațeg


Toponimia Hațeg


Prima mențiune a Țării Hațegului ("Terra Harszoc") apare în Diploma Ioaniților din anul 1247. În 1276 aflăm de un nobil hațegan, numit "Comes de Haczak". Un alt nobil, "Nicolaus de Hatzak", este atestat la 1317. Alte atestări: "Hatzag" (1349), "villa Hatzak" (1360), "civitas Hachzak" (1366), "Hathzak" (1380).

Numele poate veni din maghiară, de la "hat-szék", adică „șase scaune de judecată”, înțeles ca „districtul celor șase scaune”, ori de la "hát-szeg", „cetatea de pe vârful din spate”.

O alta ipoteză: "harszoc" ar veni de la cuvântul "hârs", care în limba cumană înseamnă „urs”.

Obiective turistice Hațeg


*"MANASTIREA PRISLOP", la 13 km nord-vest de Hațeg, întemeiată de călugarul Nicodim, in 1404, cu sprijinul domnitorului Mircea cel Bătrân. A fost construita în plan triconc si este singura de acest fel din Transilvania. Al doilea ctitor al manastirii a fost Domnita Zamfira. Se spune ca Domnita Zamfira era foarte bolnava cand a venit la Prislop si s-a vindecat band apa din izvorul cu puteri tamaduitoare din curtea manastirii. Mormantul ei se afla in pronaosul bisericii. Avutul cel mai de pret al manastirii este icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, daruita tot de domnita Zamfira in 1580.
Unul din staretii manastirii, Ioan de la Prislop, a fost timp de 20 de ani (1585 -1605) Mitropolit al Transilvaniei.
Parintele Arsenie Boca, el este considerat al treilea ctitor al manastirii pentru ca, timp de 41 de ani cat a fost staret si, apoi, duhovnic al manastirii, a reorganizat-o, a reconstruit-o si a pictat-o, dandu-i stralucirea de astazi.
Din 1976, Prislopul este manastire de maici. In 1991 a fost infiintat in incinta ei Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, cu o durata de scolarizare de cinci ani.
*"MANASTIREA CETATEA COLT", situata în comuna Râu de Mori
*"CETATEA COLT", se pare ca scriitorul Jules Verne a scris despre aceasta cetate, construita de fam.Candea in sec.XV in apropierea com. Rau de Mori, situata pe varful unui deal.
*"SARMIZEGETUSA", ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla la 17 km de Hateg pe DN68. Din anul 108 si pana in 271 cea mai importanta metropola de pe teritoriul Daciei Romane.
*"CASTELUL DE LA SANTAMARIA ORLEA, acest castel feudal a fost construit in sec.XVI pe malul Raului Mare - cel mai bine pastrat monument din zona, azi han turistic.
*"BISERICA DIN DENSUS", construita in sec.XII pe un sit din sec.IV. - foarte bine pastrat cu fresca interioara acest ciudat edificiu al Tarii Hategului a fost obiectul multor controverse iscate intre diferiti oameni de stiinta, dornici de a-i stabili originea. Unii au considerat ca la inceput biserica a fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci; altii vorbeau de un fost templu roman al zeului Marte; Nicolae Iorga plaseaza construirea monumentului in secolul al XVI-lea, iar istoricul de arta Vataseanu, in ultimul sfert al secolului al XIII-lea.
Se presupune ca biserica veche din Densus a suferit mari modificari de-a lungul timpului si, in special, la sfârsitul secolului al XIII-lea. Construita din bolovani de râu, caramida cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, etc., luate desigur din Ulpia Traiana, biserica din Densus are un aspect straniu, stârnind totodata admiratie si uimire. In semiintunericul care stapâneste interiorul acestei masive constructii se disting cu greu fragmente de pictura ramase peste ani. Picturile de pe registrele superioare ale peretilor naosului ca si de pe altar apartin zugravului Stefan. Semnatura cu care acesta si-a pecetluit opera se poate vedea si azi. Profilate pe un fond ultramarin, figurile executate vadesc realele calitati artistice ale mesterului. Particularitatile operei zugravului Stefan ne trimit cu gândul la pictura bisericii Sf. Nicolae din Curtea de Arges, realizata in secolul al XIV-lea. Asemanarea duce la presupunerea ca acest mester ar fi fost un reprezentant al artei din Tara Româneasca in Transilvania.
*"BISERICA Sântămărie Orlea", biserică reformată, odinioara ortodoxa, ridicata in piatra de cnezii din familia Candea la sfarsitul sec. XIII in stil romantic, alcatuita dintr-o nava dreptunghiulara tavanita, cu turn decrosat pe fatada de vest, tribuna de lemn pe stalpi de zid la vest, si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe nervuri.
In interior se afla un ansamblu de pictura murala comportand trei straturi realizate in trei etape succesive:
primul, cuprinzand doua cruci de consecratie,apartinand chiar etapei construirii bisericii; al doilea, opera a unui pictor peregrin originar din sud-vestul peninsulei Balcanice, datat printr-o inscriptie fragmentara la 1311, caruia ii pot fi atribuite picturile din naos; al treilea strat reprezentat de picturile din altar, datorate, se pare unui pictor local si de cele de pe peretii de sub tribuna, datorate unui pictor peregrin de formatie occidentala, datand probabil din perioada anilor 1400.
*" PARCUL NATIONAL RETEZAT", Declarat Parc National in 1935 Rezevatia Retezat cu peste 80 lacuri glaciare este unul din cele mai importante destinatii turistice.
Cabane si situri turistice in Gura Zlata, Rausor, Lapusnicu Mare, Pietrele, Rotunda, Buta, Bucura, Zanoaga, Poiana Pelegii, Campusel, Stana de Rau, Rau Mare.
*"REZERVATIA DE ZIMBRI", la 3 km de oras pe DN66, cea mai renumita rezervatie de crestere a zimbrilor.
 
 
Stema orașului Hațeg
Stema orasului Hațeg
 
Amplasarea orașului Hațeg în cadrul României
Amplasarea orasului Hațeg in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Hațeg în cadrul județului Hunedoara
Pozitia orasului Hațeg in cadrul judetului Hunedoara
 
Harta rutieră a orașului Hațeg


Hoteluri din Hațeg

Vedere din satelit a orașului Hațeg


Cazare in Hațeg

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Hațeg