Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Zlatna

Județ: Alba Site-uri utile:
Primaria Zlatna
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 7 490 loc (locul 226)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1347 (locul 79)
Latitudine: 46 grade 09' 32"
Longitudine: 23 grade 13' 16"
Localități:
Primar: Ponoran Silviu
 
Zlatna (numele românesc este derivat din limba slavă, "zoloto" însemnând "aur") este un oraș în județul Alba, Transilvania, România. Are în subordine administrativă localitățile: Botești, Budeni, Dealu Roatei, Dobrot, Dumbrava, Feneș, Galați, Izvoru Ampoiului, Pârău Gruiului, Pătrângeni, Pirita, Podu lui Paul, Runc, Ruși, Suseni, Trâmpoiele, Valea Mică și Vâltori.

Date geografice Zlatna


Zlatna este o depresiune aflată între 2 lanțuri muntoase - munții Metaliferi de origine vulcanică, cu vârful Jidov cu o înălțime de peste 900 m și de Munții Trascău, munți formați prin încrețire din care se remarcă vârful Dâmbău cu o înălțime de 1.369 m. Pricipalul râu care trece prin Zlatna este Ampoiul care care are o lungime de aproximativ 50 km și se varsă în râul Mureș în municipiul Alba Iulia.

Istoric Zlatna


Pe teritoriul localității Zlatna au fost descoperite urme de locuire ce indică prezenta unei așezări in acest loc inca din epoca bronzului (Cultura Wietenberg). In perioada romana in acest loc a existat o asezare infloritoare ce purta numele de Ampelum si care se pare ca a fost un important centru de exploatare a aurului care a purtat chiar rangul de municipium. Urmele materiale descoperite constau din inscriptii in latina, statui, monezi si ceramica.

Localitatea este mentionata pentru prima data in anul 1347 iar ulterior in 1387 este ridicata la rangul de oras. Datorita industriei miniere orasul cunoaste o dezvoltare accelerata, aici fiind instalata prima masina cu aburi din Transilvania ce avea o putere de 14 CP. Principele Transilvaniei in aceea vreme Gabor Bethlen a adus muncitori germani si slovaci pentru a lucra in mine. Tot in aceasta perioada la Zlatna a functionat si o scoala de minerit.

Demografie Zlatna


Învățământ Zlatna


La școala generală din Zlatna a învățat renumitul Avram Iancu.

Turism Zlatna


*Biserica Ortodoxă (monument din secolul XV).
*Castelul de la Izvorul Ampoiului.
*"Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial". Monumentul, cu o înălțime de 6 m, este realizat din piatră și are forma unui portal terminat cu un arc gotic, iar în vârf o cruce. Pe fața nordică, deasupra portalului, este sculptat un soldat cu suliță, scut și coif. În spatele monumentului se află un osuar împrejmuit cu stâlpi de piatră uniți cu lanțuri. Pe ambele laturi sunt înscrise numele a 122 de eroi români, căzuți în cele Două Războaie Mondiale. Monumentul este amplasat în centrul orașului, în vecinătatea Bisericii Ortodoxe.
*Rezervația naturală "Poiana Narciselor".
 
 
Stema orașului Zlatna
Stema orasului Zlatna
 
Amplasarea orașului Zlatna în cadrul României
Amplasarea orasului Zlatna in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Zlatna în cadrul județului Alba
Pozitia orasului Zlatna in cadrul judetului Alba
 
Harta rutieră a orașului Zlatna


Hoteluri din Zlatna

Vedere din satelit a orașului Zlatna


Cazare in Zlatna

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Zlatna