Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Șimleu Silvaniei

Județ: Sălaj Site-uri utile:
Primaria Șimleu Silvaniei
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 14 436 loc (locul 126)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1251 (locul 32)
Latitudine: 47 grade 13' 48"
Longitudine: 22 grade 48' 00"
Localități: Bic, Cehei, Pusta
Primar: Cătălin Septimiu Țurcaș, PD
 
Șimleu Silvaniei (în traducere "Șimleu Sălajului", idiș "Shamloya", ) este un oraș din județul Sălaj, Transilvania, România. În anul 2002 avea o populație de 16.066 locuitori.

Prezentare generală Șimleu Silvaniei


Situat în partea de vest a județului Sălaj, la o distanță de 29 km față de municipiul Zalău, orașul Șimleu Silvaniei cu localitățile rurale componente, Bic, Cehei și Pusta, se întinde pe o suprafață de 62,26 km2 în depresiunea Șimleului, sub Măgura Șimleului, în bazinul hidrografic al Crasnei.Acest oras, aflat langa orasul Dacidava inca din perioadele foarte vechi reprezinta in continuare un important obiectiv turistic.

Demografie Șimleu Silvaniei


Conform datelor recensământului din martie 2002, structura etnică a Șimleului Silvaniei este următoarea: români 10.533, maghiari 4.010, rromi 1.425, slovaci 39, germani 14, alte etnii 23, etnie nedeclarată 1.

După apartenența religioasă: ortodocși 10.520, romano-catolici 1.909, greco-catolici 1.404, reformați 3.219, baptiști 454, alții 136.

Istoric Șimleu Silvaniei


*Localitatea a fost atestată prima dată în documente în anul 1251, când într-un document emis la Alba-Iulia, se amintește de Vathasomlyowa, prima denumire cunoscută a localității în 1429 devine târg și este cunoscut sub denumirea de oppidum Somllyo, iar la 1854 este cunoscut ca Szilágy - Somlyó. Aici s-a construit și s-a deschis primul liceu românesc din Sălaj, în anul 1919.
*Istoria medievală a Șimleului este strâns legată de familia Báthory, familie princiară, care a jucat roluri importante în istoria transilvăneană. Cetatea Șimleu intră în posesia familiei mai sus amintite în urma căsătoriei lui Báthory Lászlo cu Medgyesaljai Anna, în anul 1351.
*Cetatea Șimleului a fost de-a lungul istoriei reședința principilor ardeleni din familia Báthory, fiind teatru de război pentru armatele turcești, care în anul 1660 au incendiat orașul. A fost și un centru important, vizat de răsculații curuți și locul de unde generalul Iosif Bem, a pornit în anul 1848, acțiunile militare pentru ocuparea orașelor de pe Someș: Jibou, Dej și Cluj.
*După 1817, Șimleul devine și un puternic centru al intelectualității românești găzduind un gimnaziu românesc, vicariatul greco-catolic, departamentul sălăjean al Astrei, tipografia românească Victoria etc., aflându-se sub semnul marelui cărturar Simion Bărnuțiu.
*Descoperirile arheologice făcute pe teritoriul administrativ al orașului au scos la lumină, un bogat material ce a aparținut civilizației dacice. Două tezaure formate din piese de aur descoperite la Șimleu, datate din secolul al V-lea, se află în prezent expuse la Muzeele de Istorie din Viena și Budapesta.

Obiective turistice Șimleu Silvaniei


* Ruinele cetății Báthory (secolul XVI), de fapt un castel rezidențial, a fost un interesant reprezentant al arhitecturii renascentiste din Transilvania. Este alcătuit din două incinte fortificate, construite în două etape. Azi este în ruină, castelul păstrează pavilionul porții, cu două nivele, deasupra gangului boltit. Se mai păstrează deasemenea două turnuri, un bastion și o parte din zidurile de apărare. În 2007 au avut loc săpături arheologice în vederea unei restaurări și eventuale puneri în valoare a sitului arheologic.
* Biserica Romano-Catolică (ușă din 1532).
* Sinagoga, construită în anul 1876 și transformată în primul Muzeu al Holocaustului din România. Inaugurarea muzeului a avut loc în 2005.
* În apropierea orașului, la 3 km se afla Mănăstirea Bic, care este un loc de pelerinaj și un atractiv punct turistic, unic în regiune. Orașul este, de asemenea, cunoscut prin celebra fabrică de champagne, ale cărei galerii subterane se întind pe 3,5 km, dar și ca un vechi centru de cultură, renumit prin calitatea școlilor și dascălilor săi.
* Biserica ortodoxă Sfinții Apostoli din Cehei (1765).
*Orașul este așezat la poalele dealului Măgura, unde în epoca dacică a existat cetatea "Dacidava", zona fiind locuită de dacii liberi. Pe același amplasament, în evul mediu a fost construită o fortificație din lemn și pământ. Ruinele vizibile azi, aparțin ultimei faze de piatră a cetății, datate după toate probabilitățile intre 1315-1317 (prima fază de piatră aparținând celei de a doua jumătăți a secolului al XIII-lea).
Tot aici au fost descoperite mai multe vestigii arheologice, printre care și două tezaure de argint și unul de aur, care acum se află la Viena.
*Biserica reformată (1730)
*Potențialul turistic al orașului este strâns legat de fondul turistic natural și elementele fondului turistic antropic, aflate într-o deplină armonie. Valoarea panoramei peisagistice, ce se desprinde de pe înălțimile Măgurii Șimleului, spre depresiune, este una de excepție, iar lacul Cehei este una dintre cele mai frumoase rezervații naturale ale județului Sălaj.
 
Căutare oraș în Sălaj:

 
 
Stema orașului Șimleu Silvaniei
Stema orasului Șimleu Silvaniei
 
Poziția orașului Șimleu Silvaniei în cadrul județului Sălaj
Pozitia orasului Șimleu Silvaniei in cadrul judetului Sălaj
 
Harta rutieră a orașului Șimleu Silvaniei


Hoteluri din Șimleu Silvaniei

Vedere din satelit a orașului Șimleu Silvaniei


Cazare in Șimleu Silvaniei

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Șimleu Silvaniei