Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Satu Mare

Județ: Satu Mare Site-uri utile:
Primaria Satu Mare
Regiunea geografică: Maramureș
Populație: 102 411 loc (locul 20)
Recensământ: 2004
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 47 grade 47' 24"
Longitudine: 22 grade 53' 24"
Localități: Sătmărel
Primar: Gyula Ilyés, UDMR
 
Satu Mare (maghiară: "Szatmárnémeti", germană: "Sathmar", vechea denumire românească: "Sătmar") este reședința și cel mai mare oraș al județului Satu Mare, România. Avea o populație de 115.142 locuitori in 2002.

Geografie Satu Mare


Municipiul Satu Mare se află în județul Satu Mare, în nord-vestul României, pe râul Someș, la 13 km de granița cu Ungaria și 27 km de granița cu Ucraina. Coordonatele exacte sunt:
*paralela 47o47'30"
*meridianul 22o52'30"
*altitudinea 126 m

Istoric Satu Mare


Descoperirile arheologice din Țara Oașului, Ardud, Medieș, Homorod, Lazuri etc. au scos la lumină o mulțime de dovezi privind așezările din epoca pietrei și a bronzului; există, de asemenea, dovezi privind continuitatea locuirii acestor ținuturi de către comunitățile geto-dacice după cucerirea romană. Mai târziu, aceste teritorii constituiau o parte a voievodatului condus de Menumorut, una dintre cetățile de apărare din secolul al X-lea fiind la Satu Mare (Castrum Zotmar), după cum menționează cronica lui Anonymus. În jurul vetrei orașului - Villa Zotmar - locuită de băștinași, s-au așezat coloniști teutoni aduși la 1006 de regina Ghizela, iar mai apoi, coloniști germani stabiliți dincolo de Someș, în orașul Mintiu.

După 1543, când cetatea intră în posesia familiei Báthory, se fac schimbări ale albiei Someșului, pentru a apăra cetatea în partea sa sudică, astfel încât fortificația rămâne așezată într-o insulă legată de principalele drumuri prin trei poduri peste Someș. La 1562 cetatea este asediată de armatele otomane conduse de pașa Ibrahim din Buda și de pașa Maleoci din Timișoara. Apoi cetatea a fost asediată de trupele habsburgice, iar armatele transilvănene, părăsind-o, o incendiază. Din însărcinarea generalului austriac Lazarus von Schwendi începe reconstruirea cetății conform planurilor arhitectului italian Ottavio Baldigara după sistemul fortificațiilor italiene în formă de pentagon cu cinci bastioane. Deși în evul mediu, Mintiu și Satu Mare erau două orașe distincte, despărțite de Someș, între 1712 - 1715 cele două orașe se unesc treptat din punct de vedere administrativ. Acest lucru iese în evidență îndeosebi prin numele maghiarofon al orașului, și anume "Szatmárnémeti", literalmente «Satu-Mare-Mintiu». Actul ce consfințea unirea a fost diploma emisă de Carol al VI-lea la 2 ianuarie 1721, orașului Satu Mare conferindu-i-se totodata și statutul de oraș liber regal.

Datorită privilegiilor economice și comerciale primite începând cu secolul al XIII-lea, Satu Mare devine un însemnat centru al breslelor meșteșugărești. Secolul al XVIII-lea marchează debutul unui intens proces de urbanizare a orașului, din această perioadă datând câteva edificii reprezentative: primăria veche, hanul, o cazarmă, biserica greco-catolică, biserica reformată etc. În anul 1823 se înființează Comisia de sistematizare a orașului, care controlează și dirijează întreaga activitate edilitară. În 1844 se intensifică lucrările de pavare a orașului începute în 1805. Apar și primele întreprinderi industriale: Moara cu aburi, Fabrica de căramida, Fabrica Neuschloss de prelucrare a lemnului, Fabrica de cherestea, Fabrica Princz, Fabrica Unio. Fiind la intersecția drumurilor comerciale, Satu Mare devine un important nod feroviar. În 1871 se construiește linia ferată Satu Mare - Carei, în 1872 linia Satu Mare - Sighetu Marmației, în 1894 linia Satu Mare - Baia Mare, iar după 1900 liniile ferate care legau orașul Satu Mare de diverse localități ale județului: Ardud (1900), Bixad (1906). La finele primului război mondial, ca urmare a condițiilor create de înfăptuirea Unirii de la 1 decembrie 1918, orașul Satu Mare, ca de altfel toate orașele transilvănene, cunoaște o dezvoltare evidentă în toate domeniile vieții economice și social - culturale. Marile întreprinderi din oraș, Fabrica de vagoane Unio, Fabrica Princz, Întreprinderea textilă Ardeleana, Rafinaria de petrol Freund, Fabrica de cărămizi, Fabrica de mobilă, prosperă în aceasta perioadă, iar municipalitatea realizează importante investiții în căi de comunicație, școli, spitale, construcții publice, uzine comunale. Tot în acea perioadă, mai bine spus pe 15 iulie 1919 se înființează Liceul Mihai Eminescu, prima instituție de învățământ secundar cu predare în limba română din oraș.
Sistemul bancar și comerțul se dezvoltă în paralel, astfel că în 1929 se înființează Camera de Comerț și Industrie și Bursa de marfuri, care au ca membri 25 de societăți comerciale anonime și 75 de firme industriale și de producție, iar în 1930 existau deja 33 de bănci.

În perioada interbelică municipiul Satu Mare a fost reședința județului Satu Mare (interbelic).

Ascensiunea fascismului în Europa și izbucnirea celui de-al doilea război mondial au produs dramatice modificări ale climatului social, politic și economic al orașului. Vara anului 1940 avea să devină una din cele mai tragice pagini din istoria poporului român: nord - vestul Transilvaniei este răpit prin Dictatul de la Viena, Stalin anexează în urma Pactului Ribbentrop-Molotov nordul Bucovinei, Basarabia și ținutul Herța, iar Bulgaria obține Cadrilaterul. Din toate aceste teritorii, în urma războiului a fost recuperată doar Transilvania, eliberată de Armata Română în toamna anului 1944. Totodată, politica dusă de guvernul fascist maghiar a dus la uciderea a 18.000 de evrei din zona municipiului în timpul administrației pe care a exercitat-o timp de patru ani. După Conferința de la Yalta din 1945, în România - ca și în alte țări ale Europei Centrale, abandonate sferei de influență sovietice de către Puterile Aliate - a fost instaurat comunismul.

Prăbușirea comunismului a survenit în decembrie 1989, în urma unei revoluții anticomuniste care a adus în stradă o mare parte a populației marilor orașe și care a făcut peste 1.200 de victime.

Demografie Satu Mare


La recensământul din anul 2002, municipiul Satu Mare avea o populație de 115.142 locuitori. Structura pe naționalități este:
*români (66.638)
*maghiari (45.287)
*germani (1.110) + șvabi (487)
*țigani (1.115)
*ucrainieni (271)
*evrei (30)
*italieni (25), chinezi (14), sârbi (13), ruși (12), slovaci (12), secui (11), sași (10), turci (10), ruteni (8)
*alții (89).

Din punct de vedere al religiei, populația este împărțită în
*ortodocși (55.956)
*reformați (22.475)
*romano - catolici (22.790)
*greco - catolici (9.688)
*penticostali (1.619), martorii lui Iehova (954), baptiști (590), adventiști de ziua a 7-a (342), musulmani (40), mozaici (38)
*fără religie declarată (127), atei (106), alții (417).

Politică Satu Mare


Primarul municipiului este Iuliu Ilyes din UDMR. Cei doi viceprimari sunt membri PSD.

În urma alegerilor locale din 2008 consiliul local este compus din 23 consilieri, împărțiți astfel:

Cultură Satu Mare


În ceea ce privește viața culturală, județul Satu Mare are o tradiție bogată și o rețea de instituții de cultură constând în teatre, o filarmonică, 60 de biblioteci publice (la nivel de județ) cu un fond de carte de peste 1.000.000 exemplare, 2 cinematografe, patru case de cultură multi-funcționale, 17 muzee (inclusiv unul dedicat păstrării tradițiilor populației de origine germană), două galerii de artă și un centru de promovare a creației.

Sistemul educațional al orașului este bine dezvoltat în județ, existând 274 de școli și licee.

Mass media sunt, de asemenea, bine reprezentate de trei cotidiene, două reviste de literatură, trei posturi de radio și unul de televiziune..

Personalități Satu Mare


* Aici s-a născut la 4 martie 1886 Vince Nagy, om politic.
* Aici s-a născut în 1907 Jenő Dsida.
* Aici a frecventat cursurile școlare Margareta Kaffka.
* Aici a predat la școală Péter Selymes Ilosvai în secolul al XVI-lea.
* Aici a păstorit în 1829 Ferenc Kölcsey, la biserica reformată (Biserica cu Lanțuri). De la el provine numele liceului Kölcsey.
* Celebrele actrițe Mari Jászai și Sári Fedák au jucat în teatrul local.
* Dr. Vasile Lucaciu, membru al Consiliului Dirigent.
* Avocat Cosma Andrei născut la 20 aprilie 1843 în localitatea Poiana Codrului, semnatar al Memorandumului.
* Ioana Valentina Boitor - câștigătoare la 17 ani a locului doi la Miss World 2008954564545656
* Ernest Grunfeld, născut la 24 aprilie 1955 în Satu Mare, jucător de baschet în NBA.
* Raul Cristian actor și regizor de filme pentru adulți.

Orașe înfrățite Satu Mare


Municipiul Satu Mare duce o politică de stabilire de contacte la nivel european. În acest scop, au fost stabilite parteneriate cu următoarele orașe:

* Nyíregyháza, Ungaria
* Wolfenbüttel, Germania
* Zutphen, Olanda
* Rzeszów, Polonia

Obiective turistice Satu Mare


În Satu-Mare există mai multe obiective turistice care pot fi vizitate, printre care:
*Turnul Pompierilor
*Catedrala romano-catolică
*Statuia Lupa Capitolina (Lupoaica)
*Biserica Reformată cu lanțuri
*Catedrala Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului"
*Biserica "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril"
*Casa Memoriala "Vasile Lucaciu"
*Muzeul Judetean
*Teatrul de Nord
*Palatul Episcopal
*Cladirea Breslei Cizmarilor
*Casa Ormos
 
Căutare oraș în Satu Mare:

 
 
Stema orașului Satu Mare
Stema orasului Satu Mare
 
Amplasarea orașului Satu Mare în cadrul României
Amplasarea orasului Satu Mare in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Satu Mare în cadrul județului Satu Mare
Pozitia orasului Satu Mare in cadrul judetului Satu Mare
 
Harta rutieră a orașului Satu Mare


Hoteluri din Satu Mare

Vedere din satelit a orașului Satu Mare


Cazare in Satu Mare

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Satu Mare