Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Nădlac

Județ: Arad Site-uri utile:
Primaria Nădlac
Regiunea geografică: Crișana
Populație: 7 398 loc (locul 229)
Recensământ: 2002
Suprafață: 133 km2 (locul 54)
Densitate: 61 loc/km2 (locul 159)
Altitudine: 100 m. (locul 40)
Atestare documentară: 1313 (locul 59)
Latitudine: 46 grade 10'
Longitudine: 20 grade 45'
Localități:
Primar: Vasile Ciceac, PD-L
 
Nădlac (în slovacă "Nadlak", în maghiară "Nagylak") este un oraș în județul Arad, Banat, România. Are o populație de 8.154 locuitori din care aproximativ o jumătate este de origine slovacă, ceea ce face din Nădlac cea mai mare comunitate slovacă de pe teritoriul României. Imigranții slovaci au venit la Nădlac din regiunile ungurești Tótkomlós, Békéscsaba și Szarvas, începând cu anul 1802.

Geografie Nădlac


Orașul este situat la extremitatea de vest a țării, în exclusivitate în Câmpia de Vest, la nord de râul Mureș. Este totodată cel mai important punct de trecere al frontierei pentru autoturisme între România și Ungaria. Suprafața totală a Nădlacului este de 133,15 km², din care suprafața arabilă este de 121,17 km².

Climă Nădlac


Clima este continental-moderată, cu influente sub-meditareneene, anual înregistrându-se o
temperatură medie de 10-15.

Istorie Nădlac


Săpăturile arheologice au scos la iveală urme de locuire din neolitic și din perioada daco-romană. În secolul X așezarea s-a aflat sub stăpânirea voievodului Glad. Există referiri că la Nădlac exista o cetate la 1192, distrusă de tătari în 1241. Prima atestare documentară sigură datează din 11 martie 1313, când este amintită într-un testament sub numele de "Noglog".

Între 1451 - 1446 s-a aflat în posesia lui Iancu de Hunedoara. În 1474 regele Matei Corvin dăruiește moșia Nădlac familiei de feudali sârbi Jaksici. Aceștiau au construit la Nădlac un castel cu turnuri de apărare și șanțuri, pentru întâmpinarea năvălitorilor. În 1514 oștirile lui Gheorghe Doja au atacat Nădlacul. Pe 27 mai ei înfrâng oștile nobilimii și incendiază cetatea.

În 1529 Nădlacul este pustiit de turci, pentru ca mai apoi cetatea să ajungă sub stăpânire turcă. Prințul Eugen de Savoia eliberează Banatul de sub stăpânirea otomană în 1691. Urmează o nouă etapă în dezvoltarea așezării. Între 1802 -1803 la Nădlac sunt colonizați slovaci. Localitatea este ridicată la rangul de comună urbană în 1820, având mai multe bresle de meseriași.

În 1918 românii din Nădlac au trimis o delegație la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia
Comuna a fost declarată oraș la 17 februarie 1968.

În data de 4 aprilie 2003, Mikulas Dzurinda, premierul Slovaciei, a întreprins o vizită la Nădlac și a promis că guvernul slovac va sprijini proiectele celor peste 20.000 de etnici slovaci din România.

Demografie Nădlac


Populația Nădlacului număra în anul 2002, 8.154 locuitori, dintre care slovaci 47,64%, români 44,50%, maghiari 3,55%, rromi/țigani 2,53%, alții 1,75%.

Economie Nădlac


Economia Nădlacului este centrată pe agricultură, cu o pondere mai mică în industria ușoară și comerț. Industria ușoară se rezumă la sectorul alimentar, textil și de prelucrare a lemnului. O altă latură eonomică o reprezintă micii meseriași: zidari, zugravi, dulgheri, tâmplari, etc. La nivelul orașului există circa 150 de agenți economici, 3 bănci, o cooperativă de credit precum și Trezoreria.

Punctul Vamal, unul dintre cele mai importante din România și totodată cel mai traficat, este o altă sursă de venit și de potențial de dezvoltare.

Politică și administrație Nădlac


Primarul Nădlacului este Vasile Ciceac, membru PD-L. Consiliul local este compus din 15 membri, împărțiți astfel:

Orașe înfrățite Nădlac


* Budmerice, Slovacia
* Cenadul Unguresc, Ungaria
* Nădlac, Ungaria
* Totkomlos Ungaria

Turism Nădlac


În Nădlac se găsesc mai multe monumente de interes turistic, precum și un interes particular din partea turiștilor slovaci față de comunitatea majoritară de slovaci.
 
 
Stema orașului Nădlac
Stema orasului Nădlac
 
Poziția orașului Nădlac în cadrul județului Arad
Pozitia orasului Nădlac in cadrul judetului Arad
 
Harta rutieră a orașului Nădlac


Hoteluri din Nădlac

Vedere din satelit a orașului Nădlac


Cazare in Nădlac

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Nădlac